sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. március 12. 23:54 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes könyvek özöne

konyvfelajanlos-kotetek.jpg

Sziasztok!

Mint tudjátok létezik a Sherlockian könyvfelajánlás programunk, melynek keretében Sherlock Holmes könyveket juttatunk el a Deák Ferenc Könyvtárnak. Úgy véljük ez nagyon jó lehetőség arra, hogy többen olvashassák a világhírű nyomozó kalandjait. Első könyvcsomagunkkal még tavaly június elején 16 könyvet adományoztunk a bibliotékának a már meglévő Sherlock Holmes-os kötetei mellé. (Bővebben: Sherlockian Klubhírek)

A képen az első könyvcsomag - 2023. június 07-én:

felajanlott-konyvek-1.gif

A klubhelyünként szolgáló kedves bibliotéka, addig az alábbi kiadványokkal rendelkezett:

deak-ferenc-konyvtar-erzsebetvaros.jpg

Következő csomagunk tavaly ősszel került átadásra, de a főkönyvtár lassú honosítási eljárása miatt csak ma érkezett vissza a Deák Ferenc Könyvtárba az ajándékok egy része. Ezek itt tekinthetőek meg:

konyvfelajanlos-kotetek.jpg

A "Sherlock Holmes visszatér" könyvet - ahogy már korábban jeleztük itt a blogunkon - Tóth Márk ajánlotta fel. Andrew Lane ifjúsági regényeit és klubunk kitalálójának, illetve első elnökének Tahi Tóth Lászlónak, a Kossuth-díjas színésznek életét bemutató könyvet, jelenlegi klubelnökünk SherlockExtra adta a könyvtárnak. A késlekedésben is próbáljuk megtalálni a jót, az életrajzi mű, így pont Tahi Tóth László 80. születésnapjának emlékévében került a bibliotékához. Ezáltal igazi jubileumi ajándékká avanzsált.

Bernáth Réka és K. Balázs felajánlott könyvecskéi még várják a nyilvántartásba vételt (, azaz honosítást vagy katalogizálást), meg a visszautat a törzshelyünkre a Deák Ferenc Könyvtárba, de ami késik, nem múlik.

És ha már sherlockian olvasnivalók: Többször említettük, hogy a kanadai fővárosban, Torontóban különleges és tetemes gyűjteménye van a mesterkopó és írójának Sir Arthur Conan Doyle izgalmas könyveinek. Ráadásul az intézmény különleges festményeket készített a Sherlock Holmes Sétánnyal (Sherlock Holmes Walk) közös oldalára a legnagyszerűbb detektívről. A Torontói Közkönyvtár (Toronto Public Library) tehát igazi paradicsoma a nagy detektív kedvelőinek, ám most New York-ba "látogatunk".

Blogunk régebbi olvasói emlékezhetnek rá, hogy képes-videós posztunkban bemutattuk már az Utolsó Könyvesboltot (The Last Bookstore), ahol páratlan választékkal, érdekes könyvelrendezéssel és csodás Sherlock Holmes könyvespolccal várják az olvasás szerelmeseit. Az Utolsó Könyvesbolthoz hasonlóan szintén New York-ban található A Titokzatos Könyvesbolt (The Mysterious Bookshop). Ez a világ legrégebbi, 1979-ben alapított rejtélyes könyvesboltja. Facebook oldaluk szerint két hete szereztek be egy rakás sherlockian könyvet.

Az  eseményről így írtak FaceBook posztjukban:

" Egy hegynyi ritka Sherlock Holmes könyv beszerzése igazán próbára teszi a lenti összecsukható asztalunkat. Most kezdődik a katalogizálás hosszú folyamata. Ha holmesiai gyűjtő vagy, és szeretnél naprakész lenni az újdonságokkal kapcsolatban, írj e-mailt a julia@mysteriousbookshop.com címre, hogy csatlakozz a levelezőlistához (a hírlevéllistánktól külön) "

the-mysterious-bookshop.png

Vagyis a nyomozó barátunk olvasmányairól külön listát tart nyilván olvasói felé a patinás, régi és új könyveket forgalmazó antikvárium. 

Az irodalmi csemegéknek nyilván sikerre leltek és szépen fogyatkoznak, hiszen a könyvesbolt posztját több, mint félezer ember kedvelte (eddig 662-en), illetve a bolt más netes felületen is bemutatja könyvajánlatait, valamint üzletükben személyesen is megvásárolhatóak.

Tehát nem csak Torontó, hanem New York is szédületes sherlockian helyszín. Nem kizárólag a könyvkereskedések miatt, vagy mert több Sherlock Holmes film és az Elementary (Sherlock és Watson) sorozat is itt játszódik, hanem mert egykor itt alakult meg a Baker Street Irregulars (BSI). Ez a detektív legnagyobb, ma is aktív irodalmi társasága, sherlockian rajongókból. Szintén a "Nagy Alma" (Big Apple) ad otthont a Holmes-hoz köthető felvonulás, a Tartan Parade számára.

Ugyan kicsi klubunk ilyen szédületes eseményeknek nem tud teret adni, azért jelenleg is szervezünk két izgalmas előadást Nektek a Deák Ferenc Könyvtárba. Ezek most nem kimondottan a nagy detektívről, de hozzá szorosan kapcsolódó témákról szólnak majd, szakértők előadásában. Amint konkrét információkat közölhetünk jelezzük felétek. Addig is jó olvasást és rengeteg Sherlockian Kalandot kívánunk Mindenkinek!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

FORRÁSOK:
1, Deák Ferenc Könyvtár
2, Blogunk a sherlock.blog.hu korábbi posztjai
3, The Mysterious Bookshop hivatalos honlapja, valamint FaceBook oldala

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása