sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. július 05. 08:53 - SzerzoiJogvedettTartalom

A lelkész, akit elvarázsolt Sherlock Holmes és Mark Gatiss-t elhívta egy szellemvadászatra

richard-coles.jpg

Sziasztok!

Richard Coles neve talán nem sokat mond hazánkban, bár Richard Keith Robert Coles ismert angol író, rádiós műsorvezető és az angliai egyház papja. Amolyan "Sztárlelkész". Először mint multiinstrumentalista vált ismertté, aki Jimmy Somerville társa volt az 1980-as évekbeli Communards együttesben. Aztán még sok érdekes dologba belefogott, ő ugyanis nagyon jó fej. Ráadióműsorokat vezet, tévében szerepel, idén is prédikációs turnét tart, könyveket ír és saját honlapja meg közösségi médiás oldala van; A Twitteren több, mint 500 ezren követik, annak ellenére, hogy a vallás szerepe világszerte elhalványulóban van. Sokaknak ő nem pap, hanem menő jó barát.

Coles meg a BBC Sherlock forgatókönyvírója és szereplője Mark Gatiss hosszú ideje irogatott üzeneteket egymásnak a közösségi médiában, mikor Richard gondolt egyet: Mark imádja a szellemeket, az ő plébániája szellemjárta, hát elhívta Mark-ot egy szellemvadászatra. Az eseményből 2022-ben BBC műsor kerekedett. Ennek címe "Hunting Ghosts - Mark Gatiss and Richard Coles" és aki jól tud angolul, az akár a BBC hivatalos oldalán vagy YouTube-on is ingyen, jogtisztán meghallgathatja az adást, ha vágyik egy kis borzongásra.

hunting-ghosts.jpg

A két kalandvágyó brit férfi közt biztos közös érdeklődési pont, kedvelt téma Sherlock Holmes. Ezt onnan tudjuk, mert Coles tiszteletes a napokban a DailyMail-nek adott interjújában elmesélte, bizony ő kisgyermek korától szeret olvasni. Az első olyan könyv, amit megfelelőnek érzett az Conan Doyle detektívtörténetei voltak. 

bbc-sherlock-regies-poszter.jpg

" Nagyon korán olvastam - a Hangya és Méhecske volt az első választásom -, de az első igazi könyvet nyolcéves koromban kaptam.

A nagyapám elvitt a northamptonshire-i The Oundle Bookshop-ba, egy nagyszerű független könyvesboltba, amely még mindig működik, és megvette nekem Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes Short Stories című könyvét.

Teljesen rabul ejtett. A pettyes pánt, Az oroszlánsörény és A Beryl-korona még mindig megborzongat - de leginkább maga a rejtélyes Holmes volt az, aki lenyűgözött, egy különös, túlvilági figura, aki képes volt ránézni valamire, ami teljesen ártalmatlannak tűnt, és meglátni benne a rejtett igazságot.

Rávettem anyámat, hogy vegyen nekem egy szarvasvadász sapkát és egy nagyítót. " - nyilatkozta boldogan. Ki ne értené meg őt?!

És vallásailag nem aggályos kedvelni egy hőst, aki szerint szellemek nem léteznek? Nem. Bár olyan szellemekben, mint Mark Gatiss vagy Conan Doyle a Baker Street-i detektív sohasem hitt, azért elég elolvasni, meghallgatni a rózsamonológját és kiderül a pengeeszű detektív kicsit sem kételkedett Isten létezésében. Holmes-nak nemcsak ügyvédek, bírók, rendőrök és egyéb törvényszéki szakértők meg különböző professzorok közt van sok rajongója, hanem a lelkészek közt is.

Sok Sherlockian kalandot még Richard!

FORRÁSOK:
1, RICHARD COLES:
Wikipedia és a lelkész Twitter oldala @RevRichardColes
valamint hivatalos honlapja a richardcoles.com
2, Hunting Ghosts - Mark Gatiss and Richard Coles
források: BBC, YouTube, Chortle
3, DailyMail (MailOnline) interjú (2023. június 29.)
WHAT BOOK would the Reverend Richard Coles take to a desert island?

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása