sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. augusztus 21. 17:40 - SzerzoiJogvedettTartalom

A világ első Sherlock Holmes operája ? Nem, nem lehet az.

, avagy amikor Sherlock-ról téved a BBC 

signof4-opera.png

Sziasztok!

Idén (augusztus 17. és szeptember 8. között) már 8. alkalommal kerül megrendezésre - az angliai Leeds városában, - a Leeds Opera Festival (Leedsi Opera Fesztivál). Szervezője a Northern Opera Group világpremiereket ígér a közönségnek. A rendezvény legfőbb eseménye a The Sign of the Four (A négyek jele) opera világpremierje lesz. Ezen zenés darab nem más, mint Sir Arthur Conan Doyle azonos című Sherlock Holmes regényének színpadi feldolgozása, melyben egy izgalmas nyomozás keretében a nézők ismét találkozhatnak Földünk leghíresebb nyomozójával. Ez a történet gyilkosságról meg ellopott kincsekről szól, miközben egy szép szerelem kibontakozását és hajós üldözést is bemutat.

The Sign of the Four (A négyek jele) világpremierje augusztus 28-31 között lesz a Leeds School of Arts (Leedsi Művészeti Iskola) színházában a Leeds Beckett University-n, azaz a Leedsi Beckett Egyetemen. Próbájáról fénykép itt tekinthető meg:

opera-proba.png

Zenéjét Lliam Paterson, a 33 éves, díjnyertes zeneszerző szerezte, aki így nyilatkozott az alkotásról: " Egy zene nagyon ritmikus, ismétlődő szakaszokkal és témákkal, amelyek Sherlock elméjének működését és hírhedt hegedűszólóit tükrözik. "

A fiatal szereplőgárdát Edward Hawkins fogja vezetni Sherlock Holmes szerepében, David Horton lesz hűséges munkatársa, Doctor Watson. Az előadást Ellie Slorach vezényli, Caitlin Mawhinney tervezte és David Ward, a Northern Opera Group művészeti igazgatója rendezte. Ő bevallotta, hogy csak 2020-ban kezdett el a bűnüldöző hőssel foglalkozni, az általa késve megtekintett BBC Sherlock sorozata miatt, mely Benedict Cumberbatch főszereplésével készült.

bbc-sherlock-promokep.png

A sorozat drámai jeleneteit nézve Ward elkezdett azon gondolkozni, hogy milyen lehet egy Sherlock Holmes opera, illetve Conan Doyle eredeti műveit is elolvasta. Szerinte kellett már az opera világába egy gyors tempójú, narratíva-központú detektívdráma.

David Ward később találkozott a fiatal Lliam Paterson zeneszerzővel, akinek zenei tehetsége megragadta. Peterson ugyanis megdöbbentően drámai karaktereket tud létrehozni. Tudták, hogy Conan Doyle novellái túl rövidek egy operához, így csak az író regényeiben gondolkodhatnak. Csábító volt számukra a The Hound of the Baskervilles, vagyis annak a történetnek a feldolgozása, amely a sátán kutyájáról szól. Végül azonban a nyomozás és főleg a szerelmi szál miatt döntöttek a The Sign of the Four (A négyek jele) feldolgozása mellett.

Az alkotók produkciójukat büszkén a világ első Sherlock Holmes operájaként hirdetik, még a BBC is így számol be róla: " This is the first time though that the quick-thinking but impatient detective will feature in an opera " , vagyis: " Ez az első alkalom, hogy a gyors észjárású, de türelmetlen nyomozó egy operában szerepel. " Mi azonban a Magyar Sherlock Holmes Club-nál tudjuk, hogy ez nagy tévedés, hiszen az első semmiképpen sem lehet.

Ugyanis az " Opera Sherlock Holmes izgalommal és nőiesen szexin - éneklés nélkül " című tavalyi posztunkban, ahol némileg a nyomozó és az opera kapcsolatát boncolgattuk, már említettük, hogy Sherlock Holmes and the Case of the Fallen Giant, vagyis Sherlock Holmes és a bukott óriás esete címmel már létezik egy opera. Ennek szerzője Evan Meier, akinek művét az American Lyric Theater (Amerikai Lírai Színház) tűzte korábban műsorára. Bizonyítékul, valamint a komolyzene kedvelőinek el is hoztuk meghallgatásra: 

Sherlock Holmes and the Case of the Fallen Giant - teljes opera

Lejátszási idő: 1 óra 40 perc

Erre az operára az American Lyric Theater 2015-ben adott megbízást. Több nyilvános felolvasós éneklés után aztán 2020-ban játszották először közösség előtt rendes előadással. Klubunk azt sem tartja kizártnak, hogy akár ezelőtt is létezett esetleg más opera a detektívről, csak az valamiért nem lett elég ismert.

A világhírű nyomozó Conan Doyle eredeti történeteiben is nagyon kedveli a komolyzenét: előadásokra jár és hegedül. A róla készült filmekben szintén gyakran felhangoznak opera részletek, a legismertebb és leghátborzongatóbb a Guy Ritchie által rendezett Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték mozifilmben borzolja az idegeket. Itt Mozart világhírű Don Giovanni operájának dallamaival játszott el a világszerte híres zeneszerző: Hans Zimmer. 

EGYÉB HÍR: A Libri-től kapott értesítés szerint a Te lehetsz Sherlock Holmes könyv megjelenése októberre csúszik.  Köszönjük szépen ezt  az információt Caledonia Könyvvárának.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

FORRÁSOK:
1, BBC (Hivatalos oldal) -bbc.com:
What the deuce? Sherlock Holmes opera debut
2, Ilkley Gazette - ilkleygazette.co.uk:
Sherlock Holmes investigates the Sign of Four for Leeds Opera Festival
3, Northern Opera Group - northernoperagroup.co.uk:
Sherlock Holmes - The idea ...
4, Korábbi saját posztjaink innen a blogról
5, American Lyric Theater - altnyc.org:
Sherlock Holmes and the Case of the Fallen Giant

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása