sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. augusztus 02. 04:46 - SzerzoiJogvedettTartalom

Augusztus elejei klubhírek - 2023

RENDKÍVÜLI HÍRREL FRISSÍTVE:  2023.08.02., 06:00-kor

klubhirek-india.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

A Magyar Sherlock Holmes Club újra médiaszereplés előtt áll, ráadásul külföldi megjelenés előtt. Történt ugyanis, hogy az Október 18-ai (szerdai) Klubtalálkozónkról, mely a Deák Ferenc Könyvtárban lesz nemcsak Peter Blau a neves, amerikai sherlockian érdeklődött emailben. Hanem Jay Ganguly az Indiai Sherlock Holmes Társaság (Sherlock Holmes Society of India - SHSI) elnöke is, aki nem mellesleg a "Nagy Sherlockian Évkönyv" a Baker Street Almanac szerkesztője is. Utóbbiban biztos említve lesz az összejövetelünk, mert a bekerült sherlockian klubok maguk tehetnek jelentést a velük történt eseményekről, tehát írunk majd róla. Viszont Jay Ganguly most az indiai társaság e-magazinjában a Proceedings of the Pondicherry Lodge-ban kínált szöveges, fényképes megjelenést, a télen kijövő példányukban. Persze nem hagyjuk ki ezt az igencsak remek lehetőséget. Két külföldi megjelenése az Klubtalálkozónknak tehát már lesz. Természetesen mindig szívesen dolgozunk a magyar sherlockian kultúra ügyében, de nem feledjük, hogy külföld számára még mindig jóval megbecsültebbek vagyunk, mint saját hazánkban, a fent említettek is jó példák erre.

Az indiaiaknak amúgy a fejlécben látható kedves, jópofa tigris a jelképük. Mi pedig nem első alkalommal jelenünk meg a Proceedings of the Pondicherry Lodge oldalain. 2013-ban ugyanis egykori fordítónk Revati cikke a "Sherlock Holmes, the compassionate detective" már közlésre került benne és az írást angol sherlockian-sherlock.com oldalunkon szintúgy elérhetővé tettük. - Azóta új fordítónk Dr. Watson, aki szintén színvonalasan dolgozik azért, hogy a külföldiek felé való kapcsolattartásunk kifogástalan legyen. Köszönjük neki!

Még be tudjuk mutatni az online magazin borítóját is:

ppl-cover.jpg

Számunkra mindig nagy büszkeség és öröm a Proceedings of the Pondicherry Lodge-ban való megjelenés.

Amennyiben magyar sajtóorgánum érdeklődne Klubtalálkozónkról vagy rólunk, médiaszereplést biztosítva, akkor őszintén jelezzük, hogy idén nyáron semmiképpen sem tudunk rendelkezésre állni, esetleg ősszel. (Klubelnökünk gyengélkedése miatt, hisz számára mindig megterhelő a nyár a hőség miatt.) Köszönjük szépen a megértést!

A Klubtalálkozó kapcsán ismét kérünk Mindenkit, hogy a rendezvénnyel vagy klubunkkal kapcsolatos kérdéseivel semmiképpen se a Deák Ferenc Könyvtárhoz forduljon ( , ne tartsa fel őket a munkavégzésben) , hanem közvetlenül hozzánk intézze, amit szeretne. Méghozzá itt: Üzenetküldés

Ugyancsak megjegyzendő, hogy az Október 18-ai eseményünk kezdési időpontjára még mindig voksolhattok: Szavazás

Jeremy Brett-ről szóló posztunkat nem feledjük, dolgozunk rajta. Egyik következő bejegyzésünk várhatóan Balázs nevű klubtagunkkal együtt készítjük és érdekes sherlockian tárgyat mutatunk be a gyűjtőknek benne.

Nagyon köszönjük, hogy visszajelzésitek alapján az "Egy csinos nő, aki építette és rombolta is Sherlock Holmes legendáját" cikkünk igencsak tetszett Nektek, sőt még a Blog.hu címlapján is járt. Holmes barátunk immár 136 éves legendáriuma tele van ilyen és ehhez hasonló érdekességekkel, így a jövőben is számíthattok ilyesmi írásokra.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Megjegyzés: a fejlécben még a Sherlock Holmes - Folge 53: Der maskierte Tod. Hörspiel. CD de áudio borítójának részletét használtuk fel.

RENDKÍVÜLI HÍR:

book-cover.jpg

RENDKÍVÜLI HÍR:

Külföldön állítólag újra elérhető Andrew Norman, angol író The Real Sir Arthur Conan Doyle - The Creator of Sherlock Holmes (Az igazi Sir Arthur Conan Doyle - a Sherlock Holmes alkotója) című könyve. A jóideje írással foglalkozó szerző egykor orvosi karrierét hagyta abba. Általános orvosként dolgozott, majd isiász nevű betegség miatt nem tudta folytatni hivatását. Új művében azt állítja, hogy Doyle apjától, a Charles Altamont Doyle-tól örökölt mentális betegségek miatt lett hiszékeny spiritualista. 

Mi úgy véljük lehet ebben igazság - nem zárkózunk el ettől -, csakhogy nem vehetjük biztosra. Conan Doyle-t időskorra jellemző más betegség is érhette és azt se felejtsük, hogy átélte a legnagyobb traumát, amit szülő megélhet: fia Kingsley Conan Doyle halálát. Ilyen szörnyűséget önmagában nehéz elmemegrendülés nélkül túlélni. Szerintünk figyelembe kéne venni azt is, hogy a skót író helyzete roppant nehéz és megterhelő volt Sherlock Holmes karaktere miatt is. Olyan életszituációba került, amibe sem előtte, sem azóta nem került ember és igazából, akik körülvették nem értették őt.

„ Conan Doyle grandiózus téveszméi arra késztették, hogy feladja logikus intellektuális szigorát ” – teszi hozzá Norman. - " Rendkívüli betegségben szenvedett, és ennek megértése a kulcsa annak a rejtélynek a megfejtéséhez, amely beárnyékolta későbbi éveit. "

Úgy véljük, mint egykori orvos Andrew Norman tudhatná, hogy diagnózis felállításához személyes vizsgálat szükséges. Conan Doyle-t 1930-as halála miatt Andrew egyszer sem vizsgálhatta meg, az 1943-ban született Norman sosem beszélt vele. Nem ildomos egy meghalt emberről így állítani dolgokat, főleg olyan személyről, akiről amúgy is sok tévhit keringett. Altamont Doyle pedig valóban tébolydába került élete végén, de az akkor orvoslás kevéssé volt fejlett, illetve az idős ember elméjének nem biztos, hogy több mentális betegség ártott, hanem akár az életében elfogyasztott rengeteg alkohol és ópiát is károsíthatta elméjét, melyek később mentális gondokhoz vezethettek. Azt még Norman is belátja, hogy Doyle anyja, Mary, aki tapasztalta ura hanyatlását azt írta, hogy nem az ital, hanem a „serkentőszerek indokolatlan használata” sodorta az őrületbe férjét.

andrew-norman-iro.jpg

Andrew Norman író fényképe - forrás: https://andrew-norman.co.uk/about/

Azt természetesen mi sem vitatjuk a Conan Doyle-lal történt események ismeretében, hogy a híres skót irodalmár gyakran túlzottan hiszékeny volt. Az biztos, hogy több ok vezetett Doyle naív jelleméhez, de ennek okait már csak találgathatjuk, feltételezhetjük utólag, viszont, hogy ezek között melyek igazak, azt már szinte lehetetlen pontosan megállapítani. Rejtély van és az ehhez kapcsolódó talányos tézisek. 

Forrás:

express.co.uk/entertainment/books/1796734/sir-arthur-conan-doyle-sherlock-holmes-andrew-norman (2023. július 30.

Kapcsolódó posztok: Tévhitek Conan Doyle-ról és Tévhitek a Kánonról

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása