sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. október 08. 08:00 - SzerzoiJogvedettTartalom

Michael Jackson Sherlock Holmes rajongása hozta ránk a Rettegést

... amire Benedict Cumberbatch vidáman táncolt.
Bulizzunk mi is A Sátán Kutyájával!

mj.jpg

Sziasztok!

Napra pontosan egy éve, hogy az Index.hu "Michael Jackson Thrilleréhez egy mesterséges intelligencia készített klipet, ami hátborzongató lett" cikkéből ismertük meg a világ egyik legvérdermesztőbb dalának friss klipes verzióját: 

Idén a mesterséges intelligencia azt is megteremtette, hogy szerinte hogyan nézne ki a popzene királya 80 éves korában. (A képet azonban ne vegyük biztos jóslásnak, hiszen Jackson vitiligo nevű bőrbetegsége miatt plasztikai műtétekre kényszerült, melyek hatásait igen megkedvelte és valószínűleg még több szépészeti operációknak is alávetette volna magát idős koráig):

jackson-ideosen.jpg

AI kép az mjvibe.com-on

Jackson szívesen készített félelmetes dalokat, kísérteties klippekkel. Ezekbe játékos, érdekes dolgokat is belecsempészett. A Ghosts (Szellemek) című zenés rövidfilm szereplőit szenzációsan elmaszkírozva, más-más mozgással ő alakította ( - mint, ahogy az a videó végén a kulisszatitkoknál látszik):

A világ leghíresebb Halloween-i dala azonban a Thriller (Rettegés) lett tőle: 

Kevesen tudják azonban, hogy a slágernek több kötődése van a világhírű detektívhez Sherlock Holmes-hoz. Ezek közül előbb a Vincent Price, majd a Michael Jackson vonatkozásokat fedjük fel:

 VINCENT PRICE

vincet-price.jpg

A híres horrofilm színész Vincet Price mondta a Thriller narrációs szövegét és adta gonosz nevetését. A tőle elhangzott "Must stand and face the hounds of hell" (Muszáj állni és szembenézni a pokol kutyáival) mondat a Sir Arthur Conan Doyle által megteremtett rémtörténet démoni alakjára "A Sátán Kutyájára" utal.

(Persze magának a pokol kutyájának ősrégi hagyományai, számtalan lengedája akad, de, hogy a vérfagyasztó sláger Doyle történetén alapul, arról a popkirály vonatkozásainál ejtünk még pár szót.)

vicent-price-thriller.jpg

A klipben szereplő mozi bejárati tábláján a felirat "Vincent Price Thriller" (, ezt a filmet nézi a kezdéskor Jackson a barátnőjével). Remekül kiaknázták, hogy a közreműködő Price neves horror színész.

Vincent Price amúgy a PBS csatornán több Sherlock Holmes műsorban szerepelt, ahol a legendás nyomozó kalandjait mesélte el. Ő adta hangját a The Great Mouse Detective (Basil, a híres egérdetektív)  című Disney mesefilmben a főgonosz patkánynak, Ratigan professzornak. Ezenkívül az életben jó barátja volt olyan - szintén horrorfilmekben is játszó - Sherlock Holmes színészeknek, mint Peter Cushing vagy Christopher Lee.

vincent-price-es-baratai.jpg

MICHAEL JACKSON

jackson-popkiraly.jpg

A popkirályért óriási tömegek rajongtak minden korosztályból. Jackson lett az emberiség történelmében az első megasztár. Mai napig Guinness Rekorder, mint a legtöbbet jótékonykodó híresség és jóval halála után is népes rajongótáborral rendelkezik.

A világhírű énekes szintén rajongott: ő a detektívkirályért. Fiatal korában Michael gyakran viselte a jellegzetes Sherlock Holmes sapkát:

michael-jakson-deerstalker.jpg

Michael szeretett volna egy albumot "ahol minden dal gyilkos", úgy értve, hogy minden dala sláger. Ez lett a Thriller, mely "minden idők legkelendőbb albuma"-ként vonult be a zenetörténelembe.

Erről a címadó dal a Thriller (Rettegés) tarolt, belőle lett a világ leghíresebb Halloween-i dala. Viszont a hozzá készített klip még elsöprőbb sikereket ért el. Legnépszerűbb jelenete a zombi tánc, amit a BBC Sherlock sorozat forgatása idején egy partin Benedict Cumberbatch is előadott: 

Az alkotás megpecsételte az MTV hírnevét új kulturális erőként; feloldotta a faji korlátokat az állomás zenekezelésében (, bár az MTV mindig is tagadta, hogy azok léteznek). A Thriller az első olyan zenei videó, amely történetet tartalmaz: forradalmasította a zenei videógyártást; létrehozta a dokumentumfilm "making of" műfaját ("The Making of Filler"). Ez a mű segített piacot teremteni a VHS-kölcsönzések és -eladások számára, mert a rajongók kétségbeesetten akarták látni, amikor kedvük támadt hozzá, nem pedig a tévéállomások sugárzásához alkalmazkodva. 2009-ben ez lett az első zenei videó, amely bekerült a Library of Congress (Kongresszusi Könyvtár) Nemzeti Filmnyilvántartásába.

Bruce Swedien hangmérnök, aki részt vett a kedvelt ének elkészítésében, tavaly évvégén a Musicradar-nak azt nyilatkozta, hogy a szám inspirálója egy "Baskerville-i Kopó" című film volt. Tehát a számot egy Conan Doyle "A Sátán Kutyája" művéből készült filmfeldolgozás ihlette.

Fontos tudni, hogy bár Sir Arthur Conan Doyle - teremtményével Sherlock Holmes-szal ellentétben - hitt a természetfelettiekben, ennek azonban semmi köze a Thriller-hez. Az alkotás ugyanis nem a babonás világnézet terjesztésére jött létre. " Erős személyes meggyőződésem miatt szeretném hangsúlyozni, hogy ez a film semmiképpen sem támogatja az okkultizmusba vetett hitet. " - nyilatkozta klipjéről Michael.

JACKSON A FELVÉTELKOR "KUTYÁUL ÉREZTE MAGÁT"

bruce-sweiden.jpg

Bruce Swedien az alanparsons.com 2020-ban készített fotóján

Swedien ismert akkoriban egy Max nevű hatalmas kutyát, akinek az üvöltését szánták a számba. Max a termetes német dog azonban nem szeretett volna a showbizniszben szerepelni és ehhez mélyen, mondhatni kutyahűséggel ragaszkodott, így Max ügyesen kimaxolta magát a projeckt-ből. Mikor várták az üvöltését este az istállóban csak csendben álldogált és nagyon várta, hogy hazatérhessen. A stáb azonban eltökélt volt abban, hogy velőtrázó vonyítás szükséges a felvételhez. Nem kerestek új ebet, de már meglévő horror filmből sem vettek át farkasüvöltős effektet. A hangot végül maga Michael Jackson adta, mégpedig szenzációsan hozva az üvöltő bestiát.

Egy biztos: A múltban kísértett, a jelenben is borzongat, de a jövőben is döbbenetesen népszerű lesz, mind Conan Doyle halhatatlan rémregénye, mind a popkirály rettegéssel teli slágere.

Megjegyzések:
Köszönjük szépen cikkünkhöz az inspirációt médiapartnerünknek az Index-nek!

Cikkünkben szándékosan nem használtuk a Jacko becenevet, tekintettel arra, hogy Michael Jackson nem szerette, ahogy a "Wacko Jacko"-t sem.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Lehet jelentkezni az Október 18-ai Klubtalálkozónkra - a képre kattintva:

Sherlock Holmes Találkozó nem csak klubtagoknak

sherlock-holmes-klubtalalkozo-1.jpg

FORRÁSOK:
1, Ihletforrás
az Index.hu cikke:
Michael Jackson Thrilleréhez egy mesterséges intelligencia készített klipet, ami hátborzongató lett
2, musicradar - musicradar.com
Engineer Bruce Swedien on the making of Michael Jackson's Thriller
3, The Guardian - theguardian.com
How Michael Jackson's Thriller changed music videos for ever
4, tuneintoenglish.com/ITA%2016-17%20Thriller.pdf
5, YouTube - kapcsolódó videók
6, MJ VIBE - mjvibe.com
What if Michael Jackson was 80 years old… AI answers!
7, Wikipedia - Vincent Price és Michel Jackson Thriller szócikkek
8, Képek az internetről - Pinterest, sherlockian-sherlock.com stb.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása