sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. július 17. 07:15 - SzerzoiJogvedettTartalom

Emlékezzünk a csodálatos színészre, akit úgy hívtak Peter Cushing

peter-cushing-fejlec.png

Sziasztok!

Szédületes reneszánszát éli ebben az évben Sherlock Holmes és általa olyan színészek is ismét előtérbe kerülnek, mint Jeremy Brett (, hiszen 40 éves a legendás "Sherlock Holmes kalandjai" sorozata), vagy Peter Cushing.

Peter Wilton Cushing (1913-1994) brit színpadi, film- és televíziós színész, aki több, mint 100 filmben szerepelt. Egyik legismertebb alakítása Wilhuff Tarkin „nagymoff”, az első, 1977-es Csillagok háborúja filmben, de kiemelkedőt alakított számos horrorfilmben ugyancsak. Talán csak a lelkesebb Sherlock Holmes rajongók tudják hazánkban, hogy a világhírű detektívet, Sherlock Holmes-ot szintén kiválóan megformálta, holott külföldön ismert és tisztelt művész ezért is. Olyannyira, hogy bélyeget is kiadtak a tiszteletére:

cushing-belyeg.jpg

A mai napon nyílik meg 2025 szeptemberéig egy Peter Cushing kiállítás a Whitstable Community Museum & Gallery-ben. Peter egykor sok időt élt az angliai Whitstable városában. A múzeum korábban már szintén teret adott a híres színészről szóló tárlatoknak, melyek filmszerepeibe és személyes életébe adott betekintést. Egy korábbi kiállításukról majd 9 perces videó itt található: 

Peter Wilton Cushing emléktárgyai azonban nemcsak Kent megye Whitstable városában bukkannak fel, hanem máshol rendezett kiállításokon is.

2015-ben a londoni Battersea Park őszi vásárán, a Battersea Decorative Antiques & Textiles Fair rendezvényen kínálták eladásra - eredetiség tanusítvánnyal és BBC filmképpel együtt együtt - Cushing piros dohányzókabátját, amit a „The House that Dripped Blood” (A vértől csöpögő ház) című filmben viselt.

cushing-kabatja.png

Most a Whitstable Community Museum & Gallery új tárlatán korábban nem látott tárgyak között van egy fej és váll szobor, amely Cushing-ot, mint Star Wars szereplőt, Tarkin nagymoffot ábrázolja. Megnézhető a kerékpár, amellyel körbejárta a várost, egy teljes méretű Dalek (Dr. Who) és egy életnagyságú arckiöntés, amelyet speciális protézisek készítésére használtak a Top Secret (Szigorúan Titkos) című filmben.

A színész saját maga által készített festményeinek válogatása szintén megtekinthető a vázlatoktól az akvarellekig.

cushing-kiallitas.png

Cushing emlékének őrzéséért sokat tesz egy kedvesen fanatikus rajongója, Christopher Gullo, aki a Peter Cushing Association (Peter Cushing Egyesület) vezetője. Ő természetesen a színész csodálatos színjátékába szeretett bele.

christopher-gullo.png

Christopher Gullo tevékenységét nemcsak a kedvenc színészére, hanem a rajongók miatt is élvezi: " Nagyszerű kapcsolatot létesíteni a világ minden tájáról érkező rajongókkal, ez igazán csodálatos. " - mondta. Gullo nagy érdemekkel bír a mostani kiállítás létrejöttében.

A kiállítás információk után pedig térjünk rá Peter kiváló Sherlock Holmes megformálására. Ő olyan színész volt, aki mikor már megkapta a szerepet rég a világhírű detektív nagy rajongójaként tartotta számon magát. Filmen és hanngjátékban egyaránt a híres detektívkirály bőrébe bújt. ÚjabbSherlock hírek posztunkban épp a napokban jeleztük, hogy a The Sherlock Holmes Society of London  (Londoni Sherlock Holmes Társaság) csodálatos munkával tudta megmenteni és állítja vissza az egyik ilyen hangjátékát, melyet a BBC készített, ám elveszett az idők során.

A SÁTÁN KUTYÁJA

Peter Cushing a BBC "A Sátán Kutyája" (The Hound Of The Baskervilles) forgatókönyveiből a saját példányára vázolta fel az általa hőn szeretett nyomozót. A forgatókönyvbe apró bejegyzéseket is tett. Közismert, hogy Cushing már akkor nagy Sherlock Holmes rajongó volt, mikor felkérték a szerepre és a legendás bűnmegfejtő megformálásával nagy álma vált valóra, egyenesen lubickolt örömében a forgatások alatt. Vidámabb zsenit hozott, mint Jeremy Brett és ez a vidámság közelebb áll a Conan Doyle könyvekből megismert nyomozóhoz.

Peter Cushing rajzai stílusukban a Sidney Paget-féle közkedvelt Sherlock Holmes illusztrációkat idézik.

peter-chushing-rajzai.jpg

Holmes rajongóinak kedveskedve elhoztuk a legendás filmet, mely az alábbi videóban tekinthető meg teljes egészében:

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

FORRÁSOK:
1,
BBC News - bbc.com:
- Peter Cushing exhibition to open in his home town
- Super fan helping keep Peter Cushing's memory alive
2, Luke Honey - lukehoney.co.uk:
Peter Cushing’s Smoking Jacket
3, Wikipedia - Peter Cushing szócikk
4, Videók:
- Peter Cushing at 100 | Whitstable Museum and Gallery Exhibition
  (YouTube - Peter Fuller's Vision Thing Channel)
- A sátán kutyája (1959) - Videa (feltöltő: hegyi puma)

Ajánlott poszt:

kulonleges-hirek.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása