sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. december 15. 06:24 - SzerzoiJogvedettTartalom

Különleges gyógymód - Fiktív bűnügyekkel gyógyul a történész

... avagy Lucy Worsley biblioterápiát használ

biblioterapia-lucy-worsley.jpg

Sziasztok!

Tegnap reggel a BBC Breakfast vendége volt a neves történész Lucy Worsley. A szőke, törékeny angol hölgy, aki a Történelmi Királyi Paloták főkurátora (Chief Curator at Historic Royal Palaces), történelmi könyvek szerzője, továbbá történelmi dokumentumfilmek műsorvezetője. Lucy az adásban érdekes titkot árult el saját életéből. Elmesélte, hogy szükség esetén szívesen él egy különleges gyógymóddal, a biblioterápia módszerével.

A biblioterápia gyakorlatilag a válogatott olvasmányok felhasználása segítő, fejlesztő munkában és pszichológiai problémák kezelésében, illetve megelőzésében. Általános személyiségfejlesztésre irányuló, a művészetterápiák közé tartozó interdiszciplináris terápiás módszer. (Az interdiszciplináris szó jelentése: Több tudományt, szakterületet érintő.)

Worsley a hangoskönyveket részesíti előnyben és azokon belül pedig Sherlock Holmes történeteit. 'If ever I'm not very well I get into my bed and I listen to an audiobook of Sherlock Holmes and he cures me', azaz: "Ha rosszul vagyok, lefekszem az ágyamba, meghallgatom Sherlock Holmes hangoskönyvét, és meggyógyulok tőle." - nyilatkozta. 

Külföldön a gyógyuláshoz Sherlock Holmes tea és puha, meleg sherlockian takaró, pulóver vagy Sherlock Holmes zoknik is hozzájárulhatnak a rajongóknak. Mi a Magyar Sherlock Holmes Club pedig már korábban is jeleztük, hogy Sherlock Holmes remek stresszkezelési módszereket alkalmaz: 

streszkezeles-sherlock-holmes-szal.jpg

Lucy Worsley sorozata a Killing Sherlock: Lucy Worsley on the Case of Conan Doyle, mely a fiktív bünügyeket megoldó kitalált detektívről és alkotójáról szól, épp napjainkban fut az Egyesült Királyságban. Ebben Lucy nagyon ravasz trükköt vetett be, nem szimplán elmeséli az igazi sherlockian-oknak jól ismert Sherlock Holmes történetét, mint azt számtalan könyv vagy dokumentumfilm teszi, hanem többek közt kiemelte Holmes egyik jelentős gyakorlati hasznát a valós életre: Ugyanis a hős bűnmegfejtő révén kapott Doyle valódi nyomozási lehetőséget, mely során bebizonyította egy ártatlan férfi, a fiatal indiai ügyvéd, George Edalji bűntelenségét az ellene felhozott vádakban. Az igazi tettes sosem került elő, de az eset, másik három üggyel együtt rávilágított a jogrendszer súlyos hibáira és ennek korrigálására 1907-ben megalakult Angliában a Fellebbviteli Büntetőbíróság (Court of Criminal Appeal). Lucy érdekesen és méltán emelte ki, hogy Sherlock Holmes hozzájárult az igazságosabb ítéletek születéséhez. Sajnos a zseniális irodalmi hősnek ez a briliáns hatása a valódi életre ritkán kerül szóba. Mi nagyon örülünk, hogy Lucy Worsley teret adott ennek, felhívta rá újra figyelmet. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Ha szeretnéd Sherlock Holmes ebook-ot magyar és angol nyelven ingyen itt tölthetsz le: Sherlock Holmes összes története

FORRÁSOK:
1, BBC Breakfast videó
2, a BBC hivatalos oldala - bbc.com
3, Lucy Worsley hivatalos oldala - lucyworsley.com
4, Korábbi cikkeink: Tea és Sherlock Holmes illetve
Stresszkezelés Sherlock Holmesz-szal

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása