sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. december 16. 09:13 - SzerzoiJogvedettTartalom

Úgy nyomoz a festmények után, mint Sherlock Holmes

vegvari-zsofia-festmeny-nyomozo.jpg

Halihó!

„A Hitachi világ különös felfedezése” címmel idén nyáron Sherlock Holmes-ként nyomozott egy színész, Akira Yasuda a japán TVer műsorában. Erről júniusban be is számoltunk Nektek A tökéletes bűntény posztunkban. Itt bemutattuk, hogy egy hamis képeket készítő festő Han van Meegeren miként lett nemzeti hős és Sherlock Holmes hogyan kutatott nagy értékű képek után, például Jeremy Brett legendás sorozatában a Mona Lisa eltűnését derítette fel. Leonardo da Vinci alkotását a fiktív történetben Moriarty professzor azért lopatta el, mert szándékában állt a róla készült hamis példányokat értékesíteni.

mona-lisa.jpg

Szintén bemutattunk egy különlegességet, mégpedig azt, hogy szerencsére Magyarországon lehetőség van a festmények professzionális bevizsgálására azért kiderüljenek eredetiek-e.

December 4-én (hétfőn) a Festményvizsgálati Laboratóriumban jártunk, melyet korábban az RTL tévécsatorna Fókusz magazinja mutatott be:

Ajánlott oldalak: festmenyvizsgalat.blog.hu és festmenyvizsgalat.hu

Régen a nyomozás laza keretek közt, hiányos tudással és felületesen zajlott. Egy irodalmi alak, Sherlock Holmes azonban külön tudományágként kezdett tekinteni rá és számos tudományt alkalmazva kezdett a bűnözők nyomába eredeni. Hasonlóan lezser volt hajdanán a festmények elbírálása is szakértői szempontból. Egykor az illetékesek egy művészeti bírálóbizottság tagjaiként kézfeltartással, saját érzéseik alapján döntötték el szavazással, hogy az adott mű értékes-e. Ahogy a rendőrök a helyszínt és az áldozatot, ők úgy az adott vászonra vitt alkotást nem vizsgálták eléggé. Pedig mindkét esetben vannak árulkodó nyomok az igazság kiderítéséhez.

Végvári Zsófia festményvizsgálati szakértő és a Kortárs Műgyűjtő Akadémia (CCA) előadója, illetve a  Festményvizsgálati Laboratórium vezetője ezeket a nyomokat deríti fel, tudományos módszerekkel leplezve le az igazságot. Számára feltárul a festmény kora, hogy igazi-e a festő szignója, kiderül a festék összetétele, a kép szilárdságának mértéke, hogy illik-e a korszakhoz és festőhöz az adott vászon és keret, vagy össze volt-e régebben hajtva a festmény. Egyéb információkhoz is hozzájut, például a szeme elé kerül, ha egy hamisító a rongyából apró műszálat hagyott az alkotáson, vagy Zsófia meg tudja állapítani azt is egy adott kép alatt található-e másik - és még egyéb érdekességeket. 

Akárcsak a modern Sherlock, úgy ő is csúcstechnológiai eszközökkel vizsgál és ahogy a detektív, úgy ő szintén figyelembe vesz előzményeket, csak míg a nyomozó ezt korábbi bűncselekmények információiból, addig Végvári Zsófia a művészettörténeti ismeretekből teszi.festmenyvizsgalat.jpg

Roppant fontosak hát a vizsgálatot végző műszerek, de még lényegesebb a szakértő képzettsége, aki éppen a bűntény- vagy festmény elemzését végzi, mert legjelentősebb az elemző tudása és következtetései.

Akárcsak Sherlock, ugyanúgy Zsófia is kénytelen gyakran rossz hírt közölni az ügyfeleivel. Senki sem boldog, ha megtudja, hogy nagy kincsnek vélt tulajdona csak egy hamisítvány. Viszont a biztos rossz is jobb a bizonytalanságnál, meg gyakran ezekről a gyatrább alkotásokról is kiderülnek mókás tudnivalók és szerencsére előfordul, hogy a Festményvizsgálati Labóratórium vezetőjeként igazi remekművek értékét igazolja.

Mérhetetlenül hálásak vagyunk hát, a kedves szakértőnőnek, amiért betekintést engedett különleges laboratóriumába, ami igazán feledhetetlen élmény. Külön köszönetünk Végvári Zsófia "Csontváry titokzatos múzsája: Isadora Duncan" című könyvéért. Érdekes olvasmány és nagy becsben tartjuk.

vegvari-zsofia-konyv.jpg

(Szeretnénk felhívni morbidabb érdeklődésű olvasóink figyelmét arra, hogy Csontváry múzsája, a híres amerikai táncosnő, Isadora Duncan különleges halált szenvedett. Akit érdekel ejtsen meg egy "kis nyomozást" utána. A Google kereső segít ebben.)

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Fontos tudnivalók: Ez a poszt nem fizetett hirdetés, hanem partnerünkkel a Festményvizsgálati Laboratóriummal való jó együttműködés jegyében jelent meg.

Látogatásunk webmesterünk betegsége illetve technikai miatt az őszhöz megbeszélthez képest jelentősen csúszott, ahogy a beszámolónk megjelenése is tanulmányutunk után. Elnézést kérünk és köszönetünk Zsófia megértéséért, türelméért.

Kapcsolódó posztunk: Bochkor - Retro Rádió: Festményhamisítás

bochkor-retro.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása