sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. december 21. 09:44 - SzerzoiJogvedettTartalom

Hasfelmetsző Jack és Sherlock Holmes tavasztól a Japán csodaparkban

immersive-fort-tokyo.gif

Halihó!

Mint tavaly novemberben beszámoltunk róla az angoloknál úgy tűnik elakadt a Sherlock Holmes és Dr. Who témájú kalandpark megvalósítása. A Japánok azonban adnak szórakoztatóparkot a nagyszerű detektívnek, mégpedig igen kiemelt helyen. Odaiba egy csúcstechnológiás szórakoztató központ a Tokiói-öböl egy mesterséges szigetén, ahol a 2022-ben bezárt Venus Fort bevásárlóközpont áll. Most ennek a helyén ígérnek új szórkoztató-központot 30 000 négyzetméteres kalandpark formájában. A fedett vidámpark a tervek szerint 2024. március 1-jén nyitja meg kapuit látógatói előtt, Immersive Fort Tokyo néven.

Állítják nem csupán néző, hanem valódi résztvevő lehet aki betér, ugyanis akár utcai "lövöldözésbe" kerülhet, "gyilkosság" szemtanúja lehet vagy rejtélyek kavalkádjába csöppenhet.

Az élményhelyen 12 témával fogadják majd a szórakozni vágyókat. Lesz Hasfelmetsző Jack, de szerepelni fog olyan anime téma is, mint a Oshi no Ko vagy a Tokyo Revengers. Ezen témákból hol egyet-egyet, hol többet említenek a hírek, azonban ami a friss beszámolókból eddig egyszer sem marad ki, hogy attrakció lesz a Sherlock – Baker Street gyilkossági ügyben is. Így arra következtetünk főlátványosságnak szánják.

Fejlécünkben az Immersive Fort Tokyo reklámképei láthatók.

Ázsia egyszerűen imádja Sherlock Holmes alakját, képtelen betelni a különleges figurával. Kína és Japán igen lelkesedik Conan Doyle hőséért. Japán nagyon büszke rá, hogy Sir Arthur Conan Doyle műveiben több japán utalás található. Készültek a világhírű nyomozóról japán rajzfilmsorozatok, dokumentumfilmek, könyvek, illusztrációk. Továbbá van múzeum a nagy detektívnek, meg róla mintázott szobrok. Igen régóta, 1977-től pedig Japán Sherlock Holmes Club is létezik. A társaság legnagyobb büszkeségei közé tartozik, hogy a világon a legjelentősebb Sherlock Holmes Társaságok közé emelkedett, illetve örömükre 2011-ben a skóciai Edinburgh-ban emlékplakettet helyeztek el, a Holmes mintájául szolgáló zseniális sebészprofesszor Dr. Joseph Bell emlékére, Japán edinburgh-i főkonzulátusán.

edinburghplate.jpg

Fájó látnunk, hogy a világ más országaihoz képest Magyarország mennyire le van maradva Sherlock Holmes ügyében. Míg máshol oktatási tananyag része (, mint kötelező olvasmány, tanulmánytúra meg egyetemi előadás), vagy épp színházi műsorok, igényes könyvek és dokumentumfilmek születnek róla, géntechnológiában diagnosztikai eljárást, vagy marsjárót és kisbolygót neveznek el róla, valamint - a velünk szemben bevételekkel rendelkező - Sherlock Holmes Klubok rendszeres közösségi rendezvényeket tarthatnak, addig nálunk ez távolról sincs így... Míg máshol hősünk kulturális és tudományos érték, addig nálunk kicsit sincs szellemi megbecsültsége.

Tudjuk, hogy a hazai rajongók messze élnek egymástól, az anyagi helyzetük sokszor szerény, meg az életvitelük zárkózott. Magyarországon nagy pusztítást végzett Sherlock Holmes ügyében a kommunizmus, illetve az, hogy utána is lassan vették át a médiumok, könyvkiadók a detektívről szóló műveket. Valamint akadnak még egyéb komoly akadályok ugyancsak. Pedig hazánkban is menő lehetne a bűnüldöző zseni, akinek számos magyar vonatkozása akad, illetve a kreatív magyar elme sok területen jó célokra használhatná Sherlock különleges képességeit.

Mindez azonban hiú ábránd, lehetetlen küldetés... 

Mi marad, hát nekünk? Csendben, szolíd kis lehetőséginket kiaknázva, rendületlenül tovább dolgozni a világhírű detektívért, ami tetemes magyarországi haladás nélkül is egyedülálló, fantasztikus élmény. Szerencsére külföldön vannak sherlockian barátaink, az ottani Sherlock Holmes Társaságok megbecsülnek minket és a kezdeti céljainkhoz képest milliárdszor többet elértünk. Sherlock Holmes mérhetetlen sok csodát adott már nekünk. 

Irdatlanul nehéz körülmények ellenére is igen szerencsések vagyunk.

Mostani évünk csodálatos volt, méghozzá a legjobb klubunk történelmében. Várjuk a következőt.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1,
THE JAPAN NEWS - japannews.yomiuri.co.jp:
Indoor Theme Park Featuring ‘Sherlock Holmes,’ ‘Tokyo Revengers’ to Open in Tokyo in March
2, TimeOut - timeout.com:
Odaiba is getting a new immersive theme park in March 2024
3, Embassy of Japan in UK - uk.emb-japan.go.jp:
Sherlock Holmes inspiration honoured in Scotland
4, Юлия Ковальчук - Sherlock BBC "Mission impossible" (YouTube videó)

 Ajánlott cikkünk:

sherlock-bbc-vidampark.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása