sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. július 29. 07:43 - SzerzoiJogvedettTartalom

Életre szóló élmény vagy csalódás a Sherlock Holmes attrakció a japán Kalandparkban?

kalandpark-attrakcio.png

A világ leghiresebb nyomozójáért, Sherlock Holmes-ért mindig rajonganak az emberek, de az idei év ismét a Sherlock mánia fokozódásának az ideje. Igaz ugyan, hogy csalódások is adódnak, például a BBC Sherlock sorozatának imádói hiába várják Benedict Cumberbatch és Martin Freeman visszatértét, ami a showrunner Steven Moffat szerint a két színész miatt nem jöhet létre, vagy most hétvégén a Robert Downey Jr. detektívtörténetéért rajongók törtek össze, mert kiderült; Downey a főgonosz, Doctor Doom szerepében visszatér a Marvel birodalomba - ezért rengeteg a csalódott bejegyzés az X-en, azoktól akik várva-várják a Sherlock Holmes 3. megjelenését. - Mi a Magyar Sherlock Holmes Club itt a blogunkon már jó ideje jelezzük, hogy a két népszerű produkciónak nem várható folytatása s egyre inkább egyértelmű, hogy egyenlőre egyiknél sincs mégcsak forgatókönyv se, vagy a főszereplő színészekben folytatási szándék. Ettől függetlenül új Sherlock Holmes filmeket, sorozatokat, vagy ezek jövő évi megjelenésének bejelentését ezaz év is hozza. Továbbá a Minnesotai Egyetem könyvtárában szeptember végéig megtekinthető a világ legnagyobb Sherlock Holmes gyűjteménye. Így jó dolgok szintén teremnek 2024-ben.

Tavaly decemberben számoltunk be róla, hogy tavasszal nyílik egy különleges kalandpark Japánban. Nos, a nyitás valóban megtörtént. Korábbi informatív posztunk, az alábbi képre kattintva tekinthető meg:

immersive-fort-tokyo.gif

Az Immersive Fort Tokyo vidámparkot "a világ első magával ragadó kalandpark"-jaként hirdetik, mivel olyan közel lehet lenni a szereplőkhöz, hogy magunk is részeseivé válhatunk a történetnek az üzemeltetők szerint. Kinyomoztuk, hogy tényleg életreszóló élmény vagy nagy csalódás a park főlátványossága a "The Sherlock Baker Street Murder Case", ami egy extrém látványszínházi előadás. A válasz elég megdöbbentő lesz. Beszámolónk előtt azonban ime egy rövid videó a szórakoztató központról: 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Japan Travel (@japantravelcom) által megosztott bejegyzés

The Sherlock Baker Street Murder Case

 

 

 

 

 

 

The Sherlock Baker Street Murder Case

- ahol bekavar Holmes hírneve, valamint a kivitelezés

Kezdjük azzal, hogy ne legyenek illúzióink, ez a kalandpark is arra megy, mint az összes többi társa: pénzre. A beléptidíj megváltása után a bejárat közelében értékmegőrző szekrényekbe kell tenni csomagjainkat - magunk és mások testi biztonsága, illetve saját kényelmünk és tárgyaink védelme érdekében. Ez ismét pénzbe kerül, ahogy a nagyobb látványosságok, így maga a legfőbb: a Sherlock is. - Bevalljuk őszintén nem volt személyesen lehetőségünk az élménytúrán részt venni, ezt a beszámolónkat a vidámpark oldala meg online videók, cikkek és Google értékelések alapján készítettük.

(Van büfé, de szerény kínálatú, viszont legalább drága. A mosdók sok ember használatának nyomait viselik.)

A kedvenc detektívünkről szóló előadáson egy-egy alkalommal 180 fő, azaz egy igazi nagy tömeg vehet részt. Javasolt előjegyzést kérni a megtekintéshez, ugyanis így is gyakran van teltház.

Világunkban semmi sem tökéletes, így ez az előadás sem az: egyaránt lehet életreszóló élmény vagy óriási csalódás. Főhibája a kivitelezésben rejlik és például abban, hogy a szervezők nem számoltak Sherlock Holmes hírnevével, meg azzal, hogy egy kalandpark imádó látogató, akkor is meg akarja nézni a főattrakciót, ha épp nem a páratlan nyomozó nagy rajongója.

A 90 perces előadás során több, mint 45 színész jelenik meg. Természetesen mind ázsiai származásúak, japánul beszélnek, ám fordítást angol nyelvre nem lehet igénybe venni. Megérkezve egyből feltárul a részletgazdag dekoráció és a középkori Londont jelképező sötét, kissé tompa hangulat. Szerencsére minden színész korabeli jelmezt visel.

murder-case.gif

Nézzük miről szól:

A Baker Street-en néhány nappal a Guy Fawkes Night előtt egy nő érkezik Sherlock Holmes irodájába. Azt akarja, hogy Sherlock megtalálja a pár nappal korábban eltűnt vőlegényét. Holmes és Watson azonnal megkezdi a keresést.
Körülbelül ugyanebben az időben szörnyű gyilkosságok sorozata történt London utcáin. A bűnöző üzenetet hagy maga után a gyilkosságok helyszínén. Lestrade, a londoni rendőrség felügyelője Sherlock Holmes segítségét kéri ennek a nehéz ügynek a kivizsgálásához.
Egy eltűnt vőlegény és egy sor gyilkosság. 
A kettő teljesen függetlennek tűnhet, de fokozatosan kezdenek átfedni.
Mi rejtőzik e két eset mögött? Mi az elképzelhetetlen igazság?

Az előadás egyszerre több helyen játszódik, a kialakított utcán vagy szobákban, így a nézőknek ki kell választani egy-egy karaktert, akit követnek. Természetesen legtöbben Sherlock nyomába erednek, így nem értesülnek róla mit tudott meg Watson vagy épp gyilkosságról maradnak le. Aki viszont a detektívvel tart az követheti annak gondolatmenetét. Viszont senki sem képes egyszerre több helyen lenni, talán ez a szervezők szerint a nézőket következő megtekintésre inspirálja, és a Google értékelések szerint, akad aki újra kívánja látni a darabot, de másoknak elmegy tőle a kedve, hisz csorbul így a történet megértése. A tömeg miatt nehéz többeknek kellően megközelíteni a színészeket, meg hallani őket a nagy tumultusban, néha pedig más szobákból is átszűrődnek zajok. Bár csodálatos díszletek között lehet mozogni, akinek szerencsétlenül jut hely egy-egy oszlop vagy lámpa, esetleg mások háta miatt nem jut jó nézőpont. Aki nem hallja, látja a színészeket az jelen és jövőbeli fontos információkról marad le, például arról, hogy melyik helyszínre kell legközelebb menni és miért. A viktóriánus hangulatban illúzióromboló - és balesetveszélyes - hogy át kell lépni vezetékeken, meg okostelefonok fénye tűnik fel hirtelen a sötétben. Ráadásul honlapján az Immersive Fort Tokyo jelzi, hogy veszély esetén akár sok időt kell tölteni az intézményben, ami nem túl biztató. (Igaz, a kalandpark területe hatalmas, 30 000 négyzetméter, ám valószínűleg nem könnyen kiűríthető vészhelyzetben.) A másfél óra alatt sokat kell ide-oda menni a helyszínek, köztük szűk átjárók, sötét lépcsők közt. A nézők jórésze eltéved vagy épp követendő szereplőt vált, őket külön kerülgetni kell. Az épületben meleg van, a mászkálás pedig csak kényelmes cipőben ajánlott. (Beakadható lábbeli, például tűsarkúk vagy bizonyos szandálok levételét kérik az üzemeltetők.) A szervezők kérhetik kötelező jelleggel arcmaszk felvételét nézőiktől. Mivel egy ijesztő attrakcióról van szó sok sétával, így kisgyerekeknek nem ajánlott. Tehát nem egy teljes családi program. Mozgáskorlátozottaknak a személyzet segít, amennyiben előre jelzik, hogy kísérőre van szükségük - de őket nyilván nem vezetik nekik lehetetlen vagy megterhelő helyekre, így a szereplők követésének lehetősége náluk korlátozva van, viszont akár kísérőkutyát is bevihetnek, amennyiben nagy káoszba kívánják vinni mancsos barátjukat. A produkcióról fénykép vagy videófelvétel készítése szigorúan tilos (mi is a kalandpark által közzétett képeket használjuk) - ez a szabály a történet utólagos jobb megértését torpedózhatja meg.

Mindezért a látogatói vélemények szerint sokaknak hatalmas kaland, míg másoknak feleslegesen töltött idő és bosszúság a látványszínház. Attól függően kinek hova jutott hely vagy milyen gyorsan képes gondolatban s fizikálisan haladni. 

Mi igen kreatívnak véljük az előadás ötletét, de az bizonyos, hogy a biztonság meg a több látogatónak való jobb élvezhetőség miatt számos dolgot át kell még alakítaniuk az üzemeltetőknek. Csak rajtuk múlik, hogy idővel nagy, tartós Disneyland-szerű világszenzációvá válik kalandparkjuk nevezetessége vagy sajnos katasztrófa helyszínévé. Reméljük csakis az előbbivé!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása