sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. február 15. 23:59 - SzerzoiJogvedettTartalom

Mégsem lesz transznemű Sherlock, de a lányától nem menekülünk meg

... LESZ EBBŐL BOTRÁNY !!!

sherlock-lanya-atkerult.jpg

Sziasztok!

A Variety és a Deadline pár órája jelentette meg a friss hírt, miszerint a CW amerikai televíziótársaság új sorozatra adott le megrendelést. Ennek a címe Sherlock & Daughter (Sherlock és lánya) lesz, a nyomozót pedig az angol színész David Thewlis alakítja majd (, aki fejlécünk első képén látható, barna hajjal.) David Thewlis volt az Enola Holmes 2.-ben Grail felügyelő, a Harry Potter-ben Remus Lupin vagy V. M. Varga a Fargo sorozatban. Számos filmben (, így az Elemi ösztön 2.-ben Roy Washburn nyomozójaként) magyar hangját ötletgazdánk és első klubelnökünk Tahi Tóth László adta.

A közzétett cselekményleírás szerint: " A sorozat kimozdítja a nyomozót a komfortzónájából, és rejtélyes módon képtelen úgy nyomozni egy baljós esetet, hogy ne kockáztassa legközelebbi barátai életét. Ezután találkozik Ameliával (Blu Hunt), egy amerikaival, aki édesanyja rejtélyes meggyilkolása után megtudja, hogy Sherlock lehet az eltűnt apja. A vadul eltérő háttér és attitűd ellenére a párnak együtt kell dolgoznia egy globális összeesküvés megoldásán, kibogozni az anyja meggyilkolását, és ki kell deríteni, hogy Amelia valóban Sherlock lánya-e. " 

A premiert 2025-re ígérik.

Az új produkció Brendan Foley filmkészítő nevéhez köthető. A Variety meg a Deadline vagy nem emlékszik rá, vagy más okból nem említi, de mi jól tudjuk, hogy 2022 novemberében a DailyMail cikke szerint Foley a BBC-nek adta a sorozatot, akkor még Sherlock's daughter (Sherlock lánya) néven. Blogunk be is számolt róla akkoriban, és elég nagy változásnak éreztük a BBC-től Benedict Cumberbatch után: 

transznemu-sherlock.jpg

A 2022-ben beharangozott cselekményleírás is elég hasonló volt:

"A Starlings Entertainment által készített sorozatot Brendan Foley írta, és Amelia, egy fiatal amerikai nő történetét meséli el, aki Londonba utazik, hogy anyja meggyilkolása után felkutassa biológiai apját.

A projekt szinopszisa kifejti: 'Angliába utazik, hogy megtalálja őt, de a férfi nem az, akire számított. Holmes megakad, képtelen nyomozni egy baljós ügy után anélkül, hogy kockáztatná legközelebbi barátai életét, de Amelia elhatározza, hogy bebizonyítja, hogy örökölte Holmes következtetési képességét, és hogy két Holmes jobb, mint egy."

Akkor Eddie Izzard transznemű komikust, politikust nevezték meg Sherlock Holmes megtestesítőjének. (Fejlécünkben szőke hajjal látható.) Akkoriban a hírek nem fedték fel, hogy Eddie Izzard férfiként, vagy transznemű férfiként játszotta volna a szerepet, csak arra utaltak, hogy nem olyan lesz akire számítani lehet, még saját lánya is másmilyen embert ismer meg, mint akit elképzelt. Még azt is felfedték, hogy a sorozattal megvárják 2023 beköszöntét, amikor lejárnak Sir Arthur Conan Doyle szerzői jogai a legkésőbb írt Sherlock Holmes történetekre is, ezzel kerülve el az esetleges jogi problémákat (, meg a fizetést a Conan Doyle örökösök felé).

Azt nem tudjuk az angol BBC-től miért került az amerikai CW-hez a sorozat. Ugyan Brendan Foley korábban is dolgozott már a BBC-vel, ebben az ügyben valamiért nem jött össze az együttműködés.

Sajnos még a változtatások ellenére botrány várható. Nem csak azért, mert újra úgy kapjuk meg a világ legzseniálisabb nyomozóját, aki egyedül képtelen bűnügyeket megoldani és van egy Doyle által sosem megteremtett lánya; hanem inkább az utóbbi időkben gyakran meghökkenést okozó "színész bőrszín" eset miatt is. Detektívünk lányát ugyanis Blu Hunt alakítja, akinek bőrszíne nem fehér - csak maximum erős sminkkel. Hiszen Blu Hunt ereiben indiánvér csörgedezik. Szexualitásáról pedig azt vallja a színésznő, hogy "Super queer" (Szuper furcsa) - és ahol lehet ezt hirdeti is.

a-detektiv-lanya.png

Amelia, a lány

Borítékolható tehát, hogy a sorozatban és annak emlegetése kapcsán ismét minden fontosabb lesz, mint Sherlock Holmes valódi értékei. Ezt mérhetetlenül sajnáljuk.

Kapcsolódó cikkünk hősünk értékeiről és a mesék fontosságáról: Sherlock Holmes - a színes bőr és a nemiség meg Platón barlangja

egyetemen-tanitjak.png

Azt tudni kell, hogy nem csupán ez a sorozat spékelte egy lánnyal vagy Nancy Springer írónő bővítette Enola Holmes nevű hugicával a legendás londoni nyomkövető családját. Bár Conan Doyle igen keveset írt a brit nyomozózseni származásáról és rokonairól, Sherlock Holmes rajongói már a viktoriánus korban kitaláltak hősük mellé családtagokat. Szívesen jegyeztek fel hamis családfát, elképzelték az új rokonok kinézetét, tulajdonságait és akár játszottak is velük meg Holmes-szal különböző történeteket. Azon időkben a holmesianok s sherlockianok azonban minden ilyen játék vagy családfa lejegyzés előtt fontosnak tartották megjegyezni, hogy ezek nem Conan Doyle által teremtett karakterek, és a következő "történések" egy saját, Doyle Kánonjától eltérő fantáziavilágról szólnak... Később ez a figyelmeztető szokás a filmkészítőknél, színdarabok íróinál, könyvek szerzőinél és a rajongóknál is elmaradtak, az emberek közt gyakran tévhiteknek, félreértéséknek meg vitáknak adva teret. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Cikkünk szerzői jogvédelem alatt áll. Minden jog fenntartva.

FORRÁSOK:
1, Variety - variety.com:
David Thewlis to Star in ‘Sherlock & Daughter’ Series Ordered at CW
2, Deadline - deadline.com:
The CW Picks Up New Drama ‘Sherlock & Daughter’ Starring David Thewlis
3, Wikipedia - David Thewlis szócikk
4, Wikipedia - Brendan Foley szócikk
5. TMDB - themoviedb.org: Blue Hunt adatlap
6, People magazin - people.com:
The New Mutants' Blu Hunt: Meet the Queer, Native American Actress Breaking Boundaries in Hollywood (2020-as cikk)
7, Korábbi saját cikkeink, innen a blogról: a, Transznemű komikus lesz Benedict Cumberbatch helyett - b, Sherlock Holmes - a színes bőr és a nemiség meg Platón barlangja

Korábbi hírforrás:
Daily Mail - Mail Online - dailymail.co.uk: Not quite so elementary! Trans star Eddie Izzard lands Sherlock role and will don famous sleuth's cape for new drama series (2022)

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása