sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. október 16. 22:52 - SzerzoiJogvedettTartalom

Újra tarol a filmvilágban Sherlock Holmes, a nagy detektív

 modern sorozatok és némafilmek özöne jön - idén és jövőre

filmvilagban-tarol.png

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

A VILÁGPREMIER

A mai nap, 2024. október 16-a (szerdán) különleges nap a Sherlockian Világ történelmében, hiszen világpremierje van ma a londoni Alexandra Palace épületében Sherlock Holmes némafilmeknek a BFI (British Film Institute, azaz a Brit Filmintézet) fesztiválján. Az előkelő helyen bemutatott filmalkotásoknak több vonatkozásban is jelentős kulturális értéke van, melyekről korábban a Sherlock Holmes filmek éve 2024 című posztunkban számoltunk be.

alexandra-palace.gif

A páratlan felvételeken Eille Norwood brit színész játéka élvezhető, akiért a Sherlock Holmes történetek szerzője Arthur Conan Doyle is rajongott.

szinesz-es-az-iro.png

Megtudtuk, hogy a felújított régi filmek nagyszabású premierjét DVD-s és Blu-Ray-s megjelenés követi, ami nemzetközi turnét is magába foglal.

AZ R.E.M. ÉS A SHERLOCK JR.

rem-egyuttes.png

Szintén a detektívkirály világában merül el a világhírű R.E.M. együttes. Amikor Buster Keaton egyik remekművét, a Sherlock Jr.-t 2025 februárban újra az amerikai mozikban mutatják be, a zene az R.E.M. Monster és New Adventures in Hi-Fi albumairól fog szólni. A Sherlock Jr. újrakiadása a  film 101. évfordulóját ünnepli jövőre a Silent Synced rendezvény keretében.

A Sherlock Jr. egy ötletes vígjáték, amelyet először 1924-ben mutattak be. Buster Keaton figurája egy kedves filmvetítő, aki nagyszerű detektív akar lenni. Egy nap elalszik a munkahelyén, és azt álmodja, hogy ő Sherlock Holmes, miközben belekerül egy filmbe, amit vetít.

Az alkotást ma " az egyik legnagyobb néma vígjátéknak tekintik, amely filmesek, vígjátékírók és színészek generációira volt hatással ”. A Sherlock Jr.-t a TIME magazin " Minden idők 100 filmje " közé választotta. 1991-ben az amerikai Kongresszusi Könyvtár beválasztotta az Egyesült Államok Nemzeti Filmnyilvántartásába.

„ Buster Keaton az egyik kedvenc színészem/rendezőm/íróm a filmtörténelemben. ” – nyilatkozta az R.E.M. korábbi gitárosa, Peter Buck - „ Megtiszteltetés számomra, hogy az R.E.M. a síron túlról is együttműködik vele! " Peter Buck szavait a Rolling Stone magazin adta hírül.

A zenekar menedzsere, Bertis Downs elmondta, hogy a srácok már a filmet és a zenét egyesítő ötlet megszületése előtt nagy Buster Keaton rajongók voltak.  

Egyébként Chris Bilheimer -, aki a Monster és a New Adventures in Hi-Fi borítóit is tervezte, - készítette el az új Sherlock Jr. posztert, amely megvásárolható. A trailert pedig itt tekinthetitek meg:

Buster Keaton's Sherlock Jr. X REM - A silents Synced Film

Most pedig olyan modern készülő filmekről közlünk friss információkat, melyekkel korábbi posztjainkban már foglalkoztunk:

JEREMY IRONS FIA LESZ MYCROFT GUY RITCHIE ÚJ FILMJÉBEN:

max-irons.png

A neves rendező Guy Ritchie gőzerővel dolgozik az Andrew Lane "Ifjú Sherlock Holmes" könyvein alapuló filmsorozat készítésén. Már több helyszínen forgattak és bejelentést nyert, hogy Mycroft Holmes szerepére Max Irons került, a világszerte kedvelt színész Jeremy Irons fia. A fiatal nyomozót Hero Fiennes Tiffin alakítja és Colin Firth is szerepel majd benne.

 PREMIER DÁTUMOT KAPOTT A CBS WATSONcbs-watson-premier.png

A CBS új sorozattal készül, melyben állításuk szerint nem tűnik fel Sherlock Holmes, hanem maga Dr. Watson nyomoz orvosi rejtélyek után. Watson bőrébe Morris Chestnut bújik. 

Most bejelentették, hogy 2025. január 26.-án lesz a premierje, amit a CBS közvetít, de a Paramount+-on is streamelhetővé válik.

POSZTERT KAPOTT A SHERLOCK ÉS LÁNYA

Ahogy korábban jeleztük elég gender hírekkel indult a " Sherlock és lánya " sorozat, mely már David Thewlis-t és Blu Hunt-ot jegyzi főszereplőkként. A Federation Studios pedig kiadta a poszterét: 

sherlock-daughter-poster.jpg

Egy külföldi Sherlock Holmes rajongó így kommentálta: " Ez alapján egy elég átlagos sorozatnak tűnik. " Hogy igaza volt-e, az majd jövőre derül ki, amikor a sorozat képernyőre kerül.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

FORRÁSOK:
1, BFI Filmfesztivál némafilmek:
- RTL TODAY - today.rtl.lu:
Restoration experts piece together silent Sherlock Holmes mystery
- TRTWORLD - trtworld.com:
Silent Sherlock: London experts crack century-old sleuth mystery
2, Az R.E.M. és a Sherlock Jr.:
- Rolling Stone - rollingstone.com:
R.E.M.’s Music to Soundtrack Buster Keaton’s ‘Sherlock Jr.’ for Re-Release
- American Songwrite - americansongwriter.com:
R.E.M.’s Music to Be Used as the Soundtrack to Unique Screenings of the 1924 Silent Buster Keaton Movie ‘Sherlock Jr.’
3, Max Irons lesz Mycroft Holmes:
DEADLINE - deadline.com:
‘Young Sherlock’: Max Irons To Play Mycroft Holmes In Prime Video Series
4, CBS Watson premier:
VARIETY - variety.com:
Morris Chestnut CBS Drama ‘Watson’ to Premiere Following AFC Championship Game
5, Sherlock és lánya poszter:
- Federation Studios - federationstudios.com:
Sherlock & Daughter

Megjegyzés: Bár a második képünkön valóban a londoni Alexandra Palace szerepel, a fejlécünkben azonban a mesterséges intelligencia (AI) által létrehozott képet használtunk, ezért a fejlécképet AI jelzéssel láttuk el.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása