sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. február 11. 02:31 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes - a színes bőr és a nemiség meg Platón barlangja

egyetemen-tanitjak.png

Sziasztok!

Szerettünk volna inkább arról hírt adni, hogy Lucy Worsley brit történész, Sherlock Holmes dokumentumfilm sorozata a világ leghíresebb nyomozójáról február 12-én (hétfőn) DVD-n is megjelenik (, az Amazon.com-ról rendelhető). Beszámolni arról, hogy a spanyol Badajozi Fesztiválra (, ami február 9-18-ig tart) kisgyerekek a Sherlock Hound (Sherlock Holmes, a mesterkopó) rajzfilm címdalának éneklésével készültek. Szóval más, szerintünk jobb témákról. Azonban megint találtunk külföldi színdarabot, ahol Watson-t színes bőrű színész alakítja, illetve úgy alakult, hogy nálunk egy egyetem viszi most a híreket.

Aki február 15-én, jövő hét csütörtökön betér az Egyesült Királyságban található Birminghami Egyetemre 17:30 és 19:30 között, két órás fejtágítást kaphat arról, hogy Sherlock Holmes milyen "queer történelem"-mel rendelkezik a Sherlock Holmes adaptációkban. Azaz feldolgozásokban, olyan művekben, melyeket nem Conan Doyle írt.

buqas.jpg

Posztunk írásakor készített kép a Birminghami Egyetem oldaláról

A queer (ejtsd: kvír) gyűjtőfogalom az olyan szexuális jelölésére, akik nem heteroszexuálisak vagy nem ciszneműek. (Cisznemű - vagy röviden cisz - az a személy, akinek nemi tudata és születéskori biológiai neme megegyezik.)

Külföldi és hazai egyetemek előadásait, könyves rendezvényeit szívesen mutatjuk be a nyomozó kapcsán, de most sajnáljuk, hogy ez a téma felőle. 

Többször jeleztük, hogy Sir Arthur Conan Doyle detektíve nem volt homoszexuális, de kedvelünk a detektívért rajongó, ilyen nemi beállítottsággal rendelkező művész embereket (pl: Mark Gatiss vagy Stephen Fry). Elismerjük több tehetséges színes bőrű színész tehetségét ugyancsak, de az mégsem jó, hogy Sherlock Holmes eredeti világát régóta kiforgatják. Toleranciát emlegetve épp megmásítják, kirekesztik, ami értékes és megtiporják az eredeti alkotó, Conan Doyle művészetét is... 

Persze sokan vállat rántanak, hogy a tanácsadó detektív csak egy kitalált karakter. Ám egykor élő személy, a nagy író Conan Doyle, egy másik, briliánsan gondolkodó emberről, Joseph Bell professzorról mintázta. Megérdemelnék a tiszteletet. Már csak azért is, mert az általuk bemutatott megfigyelési módszer a gyakorlatban is működik és sok ember életét tette s teszi szebbé.

A MESÉN TÚL ... 

(Wolf Kati dala)

Ne feledjük azonban, hogy a fiatalság, azaz a kisgyerekek meséken át kezdik felfedezni és tanulni a világot. Történetekből sajátítják el mi a jó és a rossz, hogy a szegény legény sorsa is jobbra fordulhat. Jó tanácsokat kapnak: "Járt utat járatlanért el ne hagyj"! Illedelmet és azt tanulják, hogy az életben mindenkinek vannak problémái, de megéri kitartani, megoldást keresni és tenni a célért. Ilyen üzeneteknek mindig fontosabbnak kéne lenni, mint pár napot vagy esetleg egy hónapot átfedő bulvárhírnek, arról, hogy férfin van rúzs, vagy fekete színész játszik fehér embert.

Felnőttként sem kell elzárkóznunk a fantázia világától. Sherlock Holmes nyomozásában is hagyatkozik a képzeletre. Elképzeli miként történhetett a bűncselekmény, van, hogy ez vezeti nyomra. (Példa: Az Ezüstcsillag). Sherlock Holmes azonban ügyel rá, hogy teóriája összhangban legyen a tényekkel. Amint szembesül valami nyommal, mely más irányba mutat, akkor nem ragaszkodik görcsösen ahhoz, amit korábban feltételezett, hanem az új lehetőség mentén halad tovább. A teóriáját igazítja a tényekhez, nem pedig a tényeket a teóriájához. Holmes ezért eszes, nem pedig egy rögeszmés őrült. A tények ugyanis (, akkor is, ha esetleg nem is kellemesek), biztos támpontokat adnak az életben.

Ha valaki agya folyton hadilábon áll a tényekkel, annak elméje megzakkant. Hiszen az agy szereti befogadni a készen kapott, hamis dolgokat is, és a mai világban már ilyen talmi dolgok tömkelegében élünk (pl: Photoshop képek, DeepFake videók, ChatGPT). Felborult a képzelet meg a valóság közti normális egyensúly, ráadásul egyre rosszabb érzéseket szül ez bennünk és körülöttünk. Vitákat gerjeszt, agresszív megalázásokhoz, kegyetlen leszámolásokhoz vezet az emberek közt. Ugyanakkor stresszhez, magányhoz meg agyi elbutuláshoz is. 

Az emberi faj mindig is kegyetlen volt, valahol kellett is ez, hogy ezen a bolygón életben maradjunk. Mostanra azonban nem vadállatok támadásait vagy természeti katasztrófákat élünk túl elsősorban, hanem inkább vad fantáziák, abnormális ideológiák tömkelegét, a mesterséges online térben. Ma még inkább embernek ember a farkasa, akár virtuálisan, akár személyesen. Napjaink már nemcsak az élet természetes folyása miatt nehezek, hanem a frusztrációkat okozó bizonytalanságok miatt is, amikkel hamis hírek miatt szembesülünk.

Pedig ezek ártalmaira régóta figyelmezteti az embereket Platón ókori görög filozófus barlanghasonlata:

PLATÓN BARLANG ...

(Ha nem érdekel a kezdőzene: 3:20-tól nézd a videót)

Hihetetlen fontos tehát, hogy a mesék írott és íratlan szabályait és az élet reális eseményeit fontosnak vegyük. Brutális, zaklatott világunkban nagy szükség lenne az igazi Sherlock Holmes-ra, aki valójában arra hívja fel a figyelmet, hogy tanulni, dolgozni, szorgosan haladni a célért, közben nem feladni és emberségesnek lenni az élet értelmei közé tartozik. Holmes-ra, aki reményt adhat a legnagyobb kétségbeesésben is.

Hát, nem ilyen üzenetet kéne hordoznunk magunkban és közvetíteni felnőtt vagy gyermek szeretteink felé is - akár egy egyetemi előadáson?

Gondoljuk meg hol van, hol lehet közös beszélgetési nevező, közös öröm és a tudás biztonsága, akkor mikor már egy-egy mesehőst vagy irodalmi alakot sem ismerhetünk igazán, mert annyiképpen mutatták be, mindenki más-más lát belőle és már az eredeti lényegéből nem marad semmi? 

... Sajnos hazánkban csak a rendszerváltás után jelentek meg Sherlock Holmes összes történetei. Ezek gyakran, így most is hiánycikknek bizonyulnak, nem könnyen hozzáférhetők. Nálunk - más országokhoz képest - szűkösebbek az esélyek a valódi detektív megismerésére. Mégis reméljük, hogy ez idővel javulhat. Hiszünk benne, hogy érdemes küzdeni egy jó célú álomért. Ahogy a sherlockian mondás tartja: "Hiszünk Sherlock Holmes-ban."

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1,
A Birminghami Egyetem honlapja - birmingham.ac.uk:
Queer Arts Society – Sherlock Holmes queer történelme
birmingham.ac.uk/events/lgbt-history-month/2024/queer-arts-society-queer-history-of-sherlock-holmes.aspx
2, Google: queer és cisz, cisznemű fogalma
3, Platón barlanghasonlat (YouTube videó)
4, Wolf Kati: A mesén túl (YouTube videó)
5, Hooligans: Küzdj az álmodért (YouTube videó)

Ajánlott előadás - videós poszt:

Professzor Dr. Freund Tamás - Belső világunk és az információrobbanás hatásai a memóriafolyamatokra

professzor-dr-freund-tamas.jpg

Egyéb poszt:

streszkezeles-sherlock-holmes-szal.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása