sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. november 27. 10:34 - SzerzoiJogvedettTartalom

Transznemű komikus lesz Benedict Cumberbatch helyett

transznemu-sherlock.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! 

Nemrég olvastam egy cikket a BBC Sherlock-ról, ahol a magyar újságíró kifejezte abbéli reményét, hogy a sorozat csak vissza fog térni Benedict Cumberbatch-csel a főszerepben, hiszen a BBC hivatalosan nem jelentette be a sorozat végét. Kívánsága mögött tényleg csak remény rejlett nem oknyomozás.

A BBC Sherlock utolsó részének vége (Sherlock és Waton futó jelenete, miközben Mary Watson azt mondja mindig velünk maradnak) vehető "happy end" búcsúzásnak, a stábot ért halálos fenyegetések, a Sherlock 5. évad hiánya az IMDb-ről meg az eltelt idő nem sok okot ad reményre. Sajnos ma már igen biztosan kijelenthetjük, hogy a BBC - egyenlőre - garantáltan nem gondolkodik Benedict Cumberbatch személyében, mint Sherlock Holmes.

A sorozat folytatásáról a legkisebb hivatalos hírek sincsenek, ám a BBC egyéb a detektívkirályról szóló produkciókba kezdett. A BBC Sherlock-ból ismert Mark Gatiss (forgatókönyvíró és Mycroft Holmes megformálója) a BBC Szimfonikus Zenekarával és Neil Brand íróval (, aki a BBC hosszútávú munkatársa) elkészítették A Sátán Kutyája színdarabot. Az előadást a Barbican Center színpadán mutatják be. Korábban már posztoltunk róla:

mark-gatiss-sherlock-holmes.jpg

Most több forrás is hírül adta, hogy 2023-ban új Sherlock Holmes jön - többek közt azért akkor, mert addigra Sir Arthur Conan Doyle szerzői jogai végleg lejárnak az utolsó Sherlock Holmes történetekre is. A BBC új produkciójának címe Sherlock's Daughter, azaz Sherlock lánya lesz. Már a cím is távol áll Doyle elképzeléseitől, hiszen a brit nyomozónak az eredeti művekben sosem volt lánya. Mégis nagy költségvetésű drámasorozatot tervez ezen név alatt a BBC. 

Hogy Sherlock Holmes férfi vagy nő, vagy transznemű esetleg valami más nemi azonosságú személy lesz azt nem tudni. A főszerepet a transznemű komikus Eddie Izzard kapta (fejlécünk képén Mr. Benedict Cumberbatch mellett). Eddie Izzard saját állítása szerint "férfi testben rekedt leszbikus"-nak érzi magát meg "egy komplett férfinak és fél lánynak", ezenkívül elvárja a "she & she", azaz nőnemű megszólítást. 60 éves, ateista és munkáspárti politikus. Úgy véli öltözködése nem botránykeltő, hanem az ő önkifejezése. A tolerancia nagy harcosaként tartja számon magát.

Idős kora vagy transzneműsége tény, ez még önmagában talán nem zavaró, mégis aggályos alkotást várhatunk.

Persze egy még el nem készült, nem látott alkotásról nehéz véleményt formálni. Nem ildomos pálcát törni és ítélkezni előre, ám kiindulhatunk a készítők által megadott információkból: A kezdő hírek azt sugallják, hogy bármi is lesz a sorozatban kicsit sem Sherlock Holmes legnagyobb ismérvein lesz a hangsúly, a munkán és logikus gondolkodáson. Ezt írják:

"A Starlings Entertainment által készített sorozatot Brendan Foley írta, és Amelia, egy fiatal amerikai nő történetét meséli el, aki Londonba utazik, hogy anyja meggyilkolása után felkutassa biológiai apját.

A projekt szinopszisa kifejti: 'Angliába utazik, hogy megtalálja őt, de a férfi nem az, akire számított. Holmes megakad, képtelen nyomozni egy baljós ügy után anélkül, hogy kockáztatná legközelebbi barátai életét, de Amelia elhatározza, hogy bebizonyítja, hogy örökölte Holmes következtetési képességét, és hogy két Holmes jobb, mint egy."

Innentől kezdve a sorozattal máris gondunk van:

Sherlock Holmes tehát ismét kap maga mellé egy karaktert - aki hasonlóan Enola Holmes-hoz - ha kevéssé magas szinten, de helyette vagy vele gondolkodik, mert Sherlock Holmes önmagában már nem oldhat meg egy bűnügyet. Ezekkel a szellemi kasztrálásokkal, a szerelmi, nemi kérdésekkel vagy Sherlock Holmes hamis Asperger-szindrómásnak illetve Savant-szindrómásnak bélyegzésével mindig elveszik tőle Sir Arthur Conan Doyle legfőbb művészi és emberi üzenetét, ami azt mondja: Az ember kitartó megfigyeléssel, tanulással, odaadó munkával jobban megismerheti a világot, melyben így otthonra lelhet. Kevéssé lesznek számára rémisztőek az emberi reakciók, a rejtélyek vagy vészhelyzetek. Kevesebbet hibázhat, megoldhatja az elé kerülő akadályokat és sikeres emberként élhet.

Erre az üzenetre manapság nagy szüksége lenne mindenkinek és ha ezt kaphatnák meg az lenne a legjobb az emberiségnek. Holmes fő jellemzői a logikus gondolkodás meg a munka az, ami világháborúháború után is új világot épít. Ez a két dolog hozhat csak megoldást a környezetszennyezésre vagy akadályozhat meg katasztrófákat. Ezt kéne továbbadni nem pedig olyan műproblémákat, mint manapság a jóemberkedés öltönyébe csomagolva elad nekünk tucatszám a média, mint XY celeb "nagy problémáit".

Ha pedig a toleranciáért harcolunk, az nem azt jelenti, hogy Eddie Izzard és társai öltözködését, viselkedését kell elfogadnunk. Merthogy toleránsként ezzel semmi probléma. Amíg nem bánt mást (nem zaklat, ver, erőszakol, öl meg senkit) éljen úgy, ahogy akar. Éljen ahogy neki tetszik, tegyen amit akar saját sorsával - joga van hozzá. (Ha viszont az előbbi bűnöket megtenné, akkor se a nemi identitása miatt járna neki börtön bűntetés, hanem azért embertársának ártott, akinek pont úgy joga volt jól és békében élni.)

Viszont a toleranciaharcos művészeknek is el kéne tudniuk fogadni másokat: Tiszteletben lehetne tartani egy nagy művész, egy világhírű író alkotását és azon karakterét, amit az emberiség már 135 éve kedvel. Mert híres karakterek torzítása az nem más, mint művészethamisítás, míg ha élő személyt változtatnak meg filmvásznon (pl: Sisi kiránynét, Boleyn Annát, Nagy Sándort) az már történelemhamisítás és más életének durva eldeformálása is. Senkinek se esik jól, ha hazugságot állítanak róla. Csúnya dolog az. Mindegy élő művész-e az illető vagy halott, illetve eleven vagy elhunyt történelmi személyiség, azért emberi cselekedeteit, személyes tragédiáit, nagyszerű elképzeléseit és csodálatos műveit tiszteletben kéne tartani.

Szophoklész írta "Sok van, mi csodálatos, De az embernél nincs semmi csodálatosabb." El kéne fogadnunk, hogy a régebbi korokban, előttünk is éltek tehetséges emberek, akik sokat adtak a világnak. Képesek voltak olyan műveket alkotni, melyeket utódaik nem - például: az egyiptomi piramisok.

piramisok.jpg

Pusztíthatjuk Sir Arthur Conan Doyle örökségét, vagy a Gizai fennsík fantasztikus kőguláit, nem a skót író vagy az egyiptomiak lesznek kevesebbek, hanem a mi világunk és mindaz, amit gyermekeinkre-unokáinkra hagyhatunk. Mi láthatunk kevesebbet meg juthatunk még sivárabb élményekhez. Ráadásul máris vesztünk egy művészi értéket ezen kincseken túl, mégpedig azt a különleges tulajdonságot, hogy egy művész értékeli és tiszteli mások értékes, páratlan művészi alkotásait. Műhősök befuttatásával, eltorzított történelmi személyekkel elveszítjük az igazi hősöket, akikre, mint valódi példaképekre felnézhetünk.

Saját, sőt kollektíven a nemzeti és globális bölcsességünket és humánumunkat jelzi, ha jól bánunk az elődök által ránk hagyott kincsekkel. 

Fájóan jó ideje Sherlock Holmes szerelemről, erotikáról, nemi identitásokról, idióta poénokról, (Conan Doyle emberszeretete ellenére) aljas rasszista kijelentésekről, meg olyan mentális betegségekről szól, mellyel a bűnmegfejtő hős sosem rendelkezett. Hogy ennek a kulturális ikonnak nevében hányó partikat szerveznek s közösségi médiás posztok szólnak arról, hogy "Milyen piát vedeljek Sherlock nevében?". (Komoly, ma is láttam ilyen szavazást.) Gyalázat, hogy a Will Ferrell-féle Holmes és Watson film lószarkenegetést mutat és a szentéletű Mahatma Gandhi-t nem restelli aljasul gyilkosnak nevezni... Ezek gondok.

Szívszorító, hogy a külföldi és a hazai média Sherlock Holmes eltorzult alakját hirdeti valódi értékei helyett.

Sherlock Holmes mindig aktuális volt, ma is az: Ahogy vele bánunk az nagyon jól mutatja az emberiség aktuális állapotát.

Jobb időket kívánok! Nagyon ránk fér.

Tisztelettel: SherlockExtra, a Magyar Sherlock Holmes Club elnöke 

FRISSÍTÉS: Egyes hírek szerint a Sherlock lánya a Netflixre fog érkezni. A csehek szintén aggasztónak látják a helyzetet, náluk ez a szalagcím: A filmesek továbbra is erőszakolják Sherlock Holmest: Valószínűleg egy transznő alakítja majd a sorozatban (expres.cz)

A "Sherlock lánya" hírforrásai:

1, dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-11467379/Trans-star-Eddie-Izzard-lands-Sherlock-role-don-famous-sleuths-cape-new-drama-series.html
2, thestar.co.uk/people/eddie-izzard-sherlock-bbc-3932246
3, goodwordnews.com/transgender-sherlock-holmes-named-media-rt-games-culture
4, expres.cz/zpravy/sherlock-holmes-eddie-izzard.A221125_120120_dx-zpravy_stes

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása