sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. február 21. 07:17 - SzerzoiJogvedettTartalom

Rick és Morty Sherlock Holmes lett

MA JELENT MEG

rick-es-morty.png

Sziasztok!

A Rick and Morty (Rick és Morty) felnőtteknek szóló rajzfilmsorozat képregényen alapul. Történeteikben korábban is előfordult, hogy Sherlock Holmes jelmezt öltöttek, ma azonban kiadásra kerül a saját Sherlock Holmes rész, a SheRick Holmes and Mortson. Az újság címlapja itt látható:

rick-and-morty.png

Nyilván várható majd rajzfilmes feldolgozás is. A Rick és Morty, főszereplője egy "Vissza a jövőbe" film doktorán alapuló alkoholista, társadalmi konvekciókat elítélő tudós; Rick, aki megjelenésében nem elég igényes. Száján gyakran ételmaradék látható. Hosszú különélés után visszaköltözik a családjához, majd különböző kalandokba keveredik unokáival, főleg Morty-val. A környezetükben előforduló vagy saját viselkedésükből fakadó problémákat általában úgy oldják meg, hogy más-más dimenziókba költöznek. A hasonló rajzfilmekre jellemzően van benne gyilkolászás, trágárság, poénok, bunkóság meg társadalomkritika.

A ma megjelenő 40 oldalas képregény a Rick and Morty's Finals Week része, amely során 5 történet mesél el egy egész sztorit. A legendás detektívről mintázott verzió a SheRick Holmes and Morston a sorozat első része, Daniel Kibblesmith író és Priscilla Tramontano képregényrajzoló tollából.

A skót író Sir Arthur Conan Doyle londoni nyomozójához pedig hasonló amerikai rajzfilmek többször is hozzányúltak már, például: A Simpson Család vagy a Family Guy stb. - ezek hol szerethetően, hol megalázóan bántak a világirodalom egyik legnagyobb alakjával.

mitnezel-trencsenyi-adam.png

A Rick és Morty "korunk egyik legfontosabb popkulturális jelensége" mondja Trencsényi Ádám videós újságíró a 24.hu "MITNÉZEL" YouTube videójában.

Mi tudjuk, hogy Sherlock Holmes alakját ugyancsak sokan holmi egyszerű popkulturális lénynek tekintik, pedig Holmes ennél billiárdszor többet ér. Conan Doyle róla írt kalandjai a szépirodalomhoz tartoznak és ezek a történetek nagy inspirációt adtak a kriminológia tudományak beindulásához. Bizony ma még kevésbé biztonságos világban élnénk nélküle, mert kevesebb bűnözőt kapnának el, ha nem jelent volna meg a különc bűnüldöző fenomén. Sherlock Holmes nevét az űrkutatásban, a hírszerzésben és génkutatásban használják. Személyét a Royal Society of Chemistry (, vagyis a brit Királyi Kémiai Társaság) díjjal tüntette ki és Nobel-díjasok idéznek tőle. Megfigyelési technikáit cserkészfiúknak tanították, hogy boldoguljanak a természetben. Prózai színdarabok, musical-ek, balettek és operák íródtak a brit nyomozóról. A szakmájában legjobban elismert grafikusművész, az angol Robert Fawcett "az illusztrátorok illusztrátora" készített Holmes-ról csodaszép rajzokat. A detektívről múzeumokat neveztek el, csodálatos érméket és sok más értékes műtárgyakat készítettek. Róla szóló filmekhez olyan zseniális zeneszerzők írtak zenét, mint Hans Zimmer vagy háromszoros Oscar-díjas hazánkfia; Rózsa Miklós. Holmes egyik - a Kánonból kimaradt - rövid történetét (, melynek címe Watson megtanulja a trükköt) a műkincsnek számító, egyedülálló babaház a Queen Mary's Dolls' House őrzi. - A babaház történetéről és kinézetéről többet a Watson megtanulja a trükköt című posztunkból lehet megtudni, az ici-pici könyvtárát pedig az alábbi videó mutatja be:

Végül, de nem utolsósorban azt se feledjük, hogy bár számos lángelméjű tudós létezett és létezik, de az emberiség történelmében csak ketten érték el, hogy nevüket a "Zseni" szó szinonimájaként használják. Ők Albert Einstein és Sherlock Holmes. Utóbbitól pedig ez azért is nagy szó, mert előbb elérte és úgy, hogy valójában sohasem létezett. Watson doktor és jól ismert barátja ugyanis kitalált személyek, mint már említettük: a világhírű író Arthur Conan Doyle képzeletének szülöttei.

A jellegzetes sapkájú nyomozó olyan halhatatlan népszerűséget és öröklétet nyert el, mint mondern világunkban a Harry Potter. Többek közt azért, mert az ifjú varázslótanonchoz hasonlóan generációknak ad reményt, inspirációt meg kellemes hobbit.

Puzsér Róbert publicista, kritikus, műsorvezető bármilyen megosztó személyiség is, azért Sherlock Holmes iránti szívből jövő rajongása elvitathatatlan. Róbert közölte: "Én bevallom Nektek őszintén, hogy engem rettenetesen irrtál, hogy nagyon aprópénzre, pennykre váltják a Sherlock Holmes mitoszt." Minket, a Magyar Sherlock Holmes Clubot szintén bánt ez a jelenség. Ugyanakkor Holmes arra tanít minket ne legyünk előítéletesek, így egyenlőre szívből reméljük, hogy a Rick és Morty - lehetőségeikhez képest - méltón bánt a nagyszerű detektívvel és nekik köszönhetően még többen kezdenek majd érdeklődni a bűnhajhász géniusz felől, aki javított és javít a világon. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Ajánlott poszt:

nobel-dij-sherlock-holmes.jpg

CIKKÜNK FORRÁSAI:
1, ScreenRant - screenrant.com:
"Rick and Morty Are Doing Sherlock Holmes!": Rick & Morty Are Hunting Their Own "Moriarty" in Exclusive Preview of New Series
2, Wikipedia - Rick and Morty szócikk
3, 24.hu MITNÉZEL YouTube videó:
Mit adott nekünk a Rick és Morty? És Rick magyar hangjának? | Vendég: Háda János
4, Saját korábbi cikkeink - innen a sherlock.blog.hu-ról
5, Royal Collection Trust YouTube csatorna:
Queen Mary's Dolls' House: The Library

 Kapcsolódó poszt:

doyle-sherlock-parodia.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása