sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. február 11. 05:30 - SzerzoiJogvedettTartalom

Vedd kezedbe a VILÁGEGYETEMET!

vilagegyetem-a-kezedbe.jpg

Sziasztok!

Satoshi Tomizu japán művész, egy különleges üvegművész. 1980-ban született a Kanagawa prefektúrában. Már gyerekkorában szeretett alkotni, úgy emlékszik mindig csinált valamit. Idővel ezüst ékszereket készített, majd figyelme az üvegtárgyak felé fordult. Kezdetben más dolgokat rejtett üveggömbökbe, például általa készített virágokat és medúzákat. 2008 májusában megkezdte kutatásait és hőálló üvegtartozékokat fedezett fel. Azóta díjakat nyert meg médiaszerepléseket tudhat maga mögött. Jó ideje már arról ismert, hogy kis gömbbe zárja a világegyetemet. Képes apró galaxisokat megformálni...

..., mint ezen a videón is látható:

 Ez a Space Glass, mely által kézbe vehető a világegyetem.

- Ez szép és jó, sőt, igazán bámulatos, de mi köze ennek Sherlock Holmes-hoz?

- Sherlock Holmes a legnagyszerűbb kitalált detektív. A kriminológiára, művészetre, történelemre jelentős hatással bírt, és - ha alkalmazzák, akkor - pozitív szereppel bír(hat) az oktatásban. Egykor a Robert Baden-Powell cserkésztáborokban az ő modszerével tanították a gyerekeket a természet megfigyelésére, megismerésére. Napjainkban is számos, fontos terület tanítható általa: történelem, jog, logikus gondolkodás, pszichológia, sportolás és önvédelem, zene, kémia , irodalom, más népek kultúrája - még lehetne sorolni, de ide tartozik a csillagászat is. - meséli SherlockExtra, a Magyar Sherlock Holmes Club elnöke. - Egyszer egy magyar kommentelő lány azt írta az egyik kulturális oldalon, hogy Conan Doyle Sherlock Holmes-a túl tökéletes, már képtelen fejlődni, míg a BBC Sherlock detektíve milyen nagy karakterfejlődésen megy át. Ebből a mondatából már tudtam, hogy a kommentelő csak említi, de valójában sosem olvasta Conan Doyle műveit. Ugyanis a skót író sosem akarta tökéletesnek a teremtményét, még külsőleg sem az - bár idővel illusztrátorok adonisznak ábrázolták vagy sármos színészek játszották -, azért az eredeti történetekben nem volt jóképű, sőt az sem igaz, hogy minden bűnügyet megoldott. Sherlock Holmes ember, aki nem tökély, hibázik. Mégis Sherlock Holmes egyik legcsodálatosabb tulajdonsága, hogy képes tanulni a hibáiból. Míg A Bíborvörös Dolgozószoba eseténél (, az első ügynél, amit már Watson mellett old meg), még nem tudja, hogy a Föld forog a Nap körül, addig A Görög Tolmács eseténél már az ekliptikát említi. Az ekliptika a Nap egy év alatt megtett látszólagos útja az égbolton, valamint a Földünk keringési síkja a Naprendszerünkben. Tehát Sherlock utánanézett a témának és tanult, igenis fejlődik. Történetesen pont ez a Conan Doyle-i fejlődés a BBC Sherlock sorozatba is bekerült, a készítők valamennyire átvették a skót írótól. Az első epizódban Benedict Cumberbatch nyomozóját sem érdekli a csillagászat, ugyanúgy nem tudja a Föld meg a Nap helyzetét, később azonban egy szupernova miatt jön rá, hogy hamis egy általa látott festmény. (Erre két magyarázat lehetséges: Az egyik, hogy szabadidejében tanult a témáról, a másik, hogy a Planetáriumban való verekedés közben hallott információkat jegyezte meg.) Bár, hogy őszinték legyünk: a BBC Sherlock sok mindenben eltér a Conan Doyle-féle hőstől, ez a fejlődése az eredeti Doyle történetekből ered.

naprendszer-es-sherlock.jpg

Satoshi Tomizu amennyiben a Napot és Földet rejtené egy üveggolyóba, majd megmutathatná a brit detektívnek (, akkor mikor az még a csillagászatban nem jártas), Holmes akkor hamar megtanulná, hogy a Föld forog a Nap körül, hiszen kiváló a vizuális memóriája. Ugyanakkor a sherlockian világot is világnak nevezzük, sőt, ha Robert Downey Jr. tervei egyszer megvalósulnak, akkor a filmvilágban lesz Sherlock Holmes multiverzum is. Az se feledjük, hogy ahogy Satoshi Tomizu művészi üveggömbjeiben, úgy a bűnüldözésben, a hétköznapi életben, meg a világegyetem működésében is fontosak a részletek. Az szintén lényeges, hogy mindannyiunkban van egy belső világ (- , Sherlock Holmes-ban is, nem igaz, hogy érzelemmentes lett volna).

A különc bűnüldöző jól jelzi, hogy ugyan a valódi világegyetemet soha nem érthetjük meg, azért kézbe vehetjük és jobban kontrollálhatjuk az életünket a nagyobb mennyiségű elsajátított tudás által. Otthonunk lehet a nagyvilág. Kell ennél több? Hiszen a külső világ olyan, amilyennek látjuk. 

Érdekes tény, hogy létezik egy űrben bolyongó nagy szikla, egy aszteroida, melynek neve 5049 Sherlock, de általában csak Sherlock-ként emlegetik. Főleg a Jupiter és a Mars pályája körül kering a Nap körül. Igen messze van és a pályája nem keresztezi a bolygónkét, így nem lesz veszélyes ránk. Ezenkívül a NASA Mars 2020 küldetésének egyik eszköze a SHERLOC (Scanning Habitable Environment with Raman & Luminesce for Organics & Chemicals), mely a NASA honlapja szerint is a híres nyomozóhoz kötődik. Tulajdonképpen a NASA Perseverance Mars-járójának műszere, amely szerves anyagok után kutat. (Watson nevű kamerával is rendelkezik, míg őmaga egy ultraibolya lézer.) Szóval az eszes bűnmegfejtőnek az űrkutatáshoz is komoly köze van.

Angol nyelvű videó a SHERLOC-ról - fordítás beállítható

A Baker Street-i detektív az élet fontos dolgaival fonódik össze, azok szerves része. Rajta kívül csak még egy ember van, akinek a neve a zseni szó szinonimája lett: ő Albert Einstein. Holmes-ot és Einstein-t egyaránt hajtotta a kíváncsiság. Talán nem tévedünk nagyot, ha feltételezzük, hogy kedves olvasóinkat is. Esetleg most azt szeretnék tudni hogyan készülnek ezek az üvegbe zárt csodák. Megmutatjuk:

Ugye, hogy Sherlock Holmes milyen menő és mindig lehet általa játszva tanulni? De, hiszen "ez egyértelmű". (It's elementary.)

 Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Készítők: SherlockExtra és Péter

Források:
1, plusalpha-glass.com/en/en_profile/
2, takumu4u.jp/en/artist/tomizu.html
3, Kapcsolódó Space Glass Twitter és YouTube videók
4, Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes kalandjai
5, BBC Sherlock sorozat
6, universeguide.com/asteroid/8270/sherlock
7, mars.nasa.gov/mars2020/spacecraft/instruments/sherloc/
8, Mars Report - YouTube, NASA JPL SHERLOC videó

Kapcsolódó poszt:

simon-berger-uvegkalapalas.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása