sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. május 31. 08:34 - SzerzoiJogvedettTartalom

Andrew Lloyd Webber musicalt ír Sherlock Holmes-ról

andrew-lloyd-webber-musical.png

Sziasztok!

Épp tegnap írtuk Guy Ritchie Sherlock Holmes filmekhez való visszatérése kapcsán, hogy a világhírű detektívnek újra reneszánsza jön el (pl: filmekben, emléktárgyakban), erre máris újra szenzációs hírrel szolgálhatunk:

Andrew Lloyd Webber a világhírű musicalíró (fejlécünkben maszkkal), akikhez olyan csodák kötődnek, mint a Macskák vagy Az Operaház Fantomja most egy Sherlock Holmes musical megírásába kezd.

Ebben aktív partnere az a Sir Timothy Miles Bindon Rice (Tim Rice) lesz, akivel Andrew Lloyd Webber már olyan csodákat alkotott meg, mint a József és a színes szélesvásznú álomkabát, a Jesus Christ Superstar vagy épp az Evita című zenés darabokat. Így ismét új világprodukció érik a profi zenemágusoktól.

Tim Rice így nyilatkozott a Daily Mail-nek:  „ Andrew-val tavaly év végén írtunk együtt egy dalt, és dolgozunk még egy páron. A műsor inkább vígjáték, mint teljes musical – de összesen négy-öt dalt fogunk készíteni. " Ám a hírek már musical-ként emlegetik a leendő művet és ismerve a művészpár tehetségét meg termékenységét, talán jogos is az elvárás, hogy a projeckt annak növi ki magát, melyhez Sherlock Holmes szintén elég motíváló lehet.

A műsor producere Tim Rice fia, Donald Rice lesz, míg Humphrey Ker, illetve David Reed komikusok is részt vesznek az alkotás létrejöttében, melynek vígjáték témát ígérnek. Premierdátum még nincs, ám az alkotók azt jelezték, hogy szeretnék Karácsonyra elkészíteni a művet.

A darab azonban nemcsak Holmes alakja miatt lesz igazán angolos, hanem tartalma okán is. Ugyanis a híres The Twelve Days Of Christmas (A Karácsony tizenkét napja) dal szolgáltat még ihletet hozzá:

Twelve Days of Christmas - Hayley Westenra, Russell Watson, Aled Jones 

Ugyanis a tettes, egy sorozatgyilkos a dalocska alapján követi el bűntetteit. A dal nem az első alkalommal szolgáltat krimikhez inspirációt, hazánkban a Miss Fisher rejtélyes esetei sorozat is mutatott be gyilkosságokat, melyeket ez a karácsonyi nóta inspirált.

A 12 nap nap Sherlock Holmes-nak is fontos:

christopher-morley.jpg

Christopher Morley, a Baker Street Irregulars (BSI) megalapítója

A fantasztikus nyomozó legnagyobb rajongói szervezetének a Baker Street Irregulars-nak megalapítója az amerikai újságíró Christopher Morley úgy gondolta Sherlock Holmes születésnapja azért esik január 6-ára, mert ez a nap a Karácsonyt követő 12. nap. (Külföldön a szeretet ünnepe csak december 25, nem mindenhol két napos ünnep, mint nálunk.) Doyle műveiben Holmes kétszer is hivatkozik Shakespeare a " Tizenkettedik éjszaka " című darabjára. Morley szerint azért, mert Sherlock asszociál arra, hogy Karácsony után pont 12 nappal született. (Tavaly december elején a Sherlock Rehab-ban tartott előadásunkon mi szintén kiemeltük, hogy a bűnözők után kutató zseni számára mennyire fontos az asszociáció.)

Christopher Morley kedves elképzelése elfogadott lett a népszerű nyomozó rajongóinak körében. Így alakult ki Sherlock Holmes születési dátuma: 1854. január 6. - Öröknaptár szerint ez péntekre esett.

Ugyanakkor az eredeti történetekben tett Shakespeare utalások jól jelzik Holmes irodalmi jártasságát. Téves tehát a John Watson doktor listájáról származó azon megállapítás, hogy Holmes irodalmi ismeretei kimerülnek a semmiben. Sose feledjük, hogy gyakran emlegetett listájának irásakor Watson még alig ismerte a neves Baker Street-i nyomkövetőt, így számos megállapítása Sherlock-ról téves.

Folytassuk zenével Veletek:

Blogunk életében az egyik legnehezebb kérdés az volt, hogy merjünk-e bevállalni kedvenc bűnüldözőnkkel kapcsolatban a komolyzenei posztokat is. A komolyzene ugyan Conan Doyle pipázó hősétől elválaszthatlan, de tudjuk nem mindenki szereti ezt a zenei műfajt. Tehát az első ilyen posztjainkat félve tettük közzé, ám nagy örömünkre szeretettel fogadtátok ezen bejegyzéseinket is. Így igérhetjük, hogy mind a könnyű-, mind a komolyzenei fülkényeztető dalokról szívesen adunk hírt ezentúl is. Kulturális blogként ez profilunkhoz méltó.

Andrew Lloyd Webber munkássága előtt tisztelegve még emlékezzünk meg a Macskák illetve Az Operaház Fantomja című klasszikusokra:

Győri Nemzeti Színház - Webber! Macskák: Éjfél - Ajtai Bea

AJÁNLOTT POSZT: Benedict Cumberbatch Az Operaház Fantomja

az-operahaz-fantomja-cumberbatch.jpg

 Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, Westend Theatre - westendtheatre.com:
Andrew Lloyd Webber & Tim Rice to reunite for new show Sherlock Holmes And The Twelve Days Of Christmas
2, Daily Mail (Mail Online) - dailymail.co.uk:
Musical theatre dream team Andrew Lloyd Webber and Tim Rice reunite to write songs for a new play

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása