sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. augusztus 02. 07:39 - SzerzoiJogvedettTartalom

Tudtad, hogy a világ első UNESCO-irodalmi városa kötődik Sherlock Holmes-hoz?

edinburgh-unesco.png

Sziasztok!

A legtöbb turista így látja Skócia fővárosát: 

Edinburgh - 4 perces videó

Fantasztikus és lenyűgöző. Azt azonban kevesebben tudják, hogy ez a hely a világ első UNESCO-irodalmi városa, hiszen itt született a rejtélyes Waverley regények szerzője  Walter Scott, vagy ez a hely a varázslatos mese, a Harry Potter írónője J. K. Rowling otthona. Azonban a város lakói, de maga az UNESCO is elsőként említi meg az itteni híres irodalmárok sorában, hogy itt született Sir Arthur Conan Doyle, a Sherlock Holmes történetek megteremtője.

Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 2004-ben nevezte ki a Edinburgh-öt a világ első UNESCO-irodalmi városának.

A közel félmillió lakosú település számos szép könyvtárral és saját irodalmi programmal rendelkezik. Utóbbi az Edinburgh-i Makar, egy költőknek szóló irodalmi pályázat. A nevezők a város érdemeiről nyújthatják be műveiket, melyeket  a Scottish Poetry Library, a Scottish PEN, a The Saltire Society, az Edinburgh City Council és az Edinburgh UNESCO City of Literature Trust bírál el.

Szintén a város ad otthont egy pompás irodalmi rendezvénynek, az Edinburgh-i Nemzetközi Könyvfesztiválnak, mely a világ legnagyobb ilyen jellegű irodalmi fesztiválja. Ez minden augusztusban két hétig tart. A fesztivál mintegy 800 szerzőt fogad közel 40 országból, és évente több mint 225 000 látogatót vonz.  A neves könyvfesztivál már 1983 óta fogadja látogatóit.

Sherlock Holmes-ról tehát nemcsak a helyiekkel beszélgethetünk el, de a róla szóló könyvekkel találkozhatunk a könyvfesztiválon, könyvesboltokban vagy a bibliotékákban is. Felkereshetjük a Surgeons' Hall Museums épületét, ahol megtekinthetjük Doyle kézzel írt levelét, melyben köszönetét fejezte ki Dr. Joseph Bell professzornak, hogy segített inspirálni őt a világ leghíresebb nyomozójának létrehozásában. Holmes-ról szóló műsorok élvezhetőek az EDFEST-en, ami a világ egyik legnagyobb kulturális fesztiváljának, az Edinburg Festival Fringe keretében zajlik. Továbbá megcsodálhatjuk a zseniális detektív ikonikus szobrát is:

sherlock-szobor-edinburgh.png

Kapcsolódó posztunk: Sherlock Holmes szobrainak titkai

Végül, de nem utolsósorban büszkén jegyezzük meg, hogy a legendás detektív hegedűjét jótékonykodásra, saját rendezvényein maga az UNICEF (az ENSZ Gyermekalapja) használja. A hangszer szintén kötődik Conan Doyle-hoz meg Edingburg-höz és a róla szóló beszámolónk itt olvasható: Az UNICEF jótékonykodását segíti Sherlock Holmes hegedűje

Tehát ha Skócia fővárosába jutunk ne feledjük, hogy egy csodálatos irodalmi fellegvárban járunk.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

KAPCSOLÓDÓ POSZT:

Sherlock Holmes a világ egyik legnagyobb kulturális fesztiválján
edfest2024.png

A CIKK FORRÁSAI:
1,
UNESCO (hivatalos honlap) - unesco.org.uk/creative-cities
Explore the UK’s UNESCO Creative Cities / Edinburgh
2,
YouTube videó: Edinburgh in 4K (Around The World 4K Channel)
3,
Edinburgh City of Literature: cityofliterature.com/edinburgh-makar
The Edinburgh Makar
4, Edinburgh Book Fest (hivatalos oldal) - edbookfest.co.uk
5,
Surgeons' Hall Museums: museum.rcsed.ac.uk:
Arthur Conan Doyle's Letter
6,
Saját korábbi posztjaink innen a sherlock.blog.hu-ról

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása