sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. november 27. 01:42 - SzerzoiJogvedettTartalom

Opera Sherlock Holmes izgalommal és nőiesen szexin - éneklés nélkül

barcarola.jpg

Sziasztok!

Mielőtt hanyatt-homlok menekülnének az operát nem kedvelők jelezzük, hogy élvezhető, gyönyörű muzsikát hoztunk. Olyan dalt, amit régóta a világ legszebbjei között tartanak számon és Sherlock Holmes is szerette, sőt játszotta is. Ráadásul egy izgalmas helyzetben, mikor briliáns detektívünk bűnözőknek gondolkodási időt adott.

Sherlock Holmes csodálatos dalokat hoz el minden korosztálynak. Gondoljunk csak a Robert Downey Jr.-os Sherlock Holmes varázslatos áriáira Mozart vagy Schubert műveiből, Hans Zimmer még dinamikusabb feldolgozásával. Ilyenkor a vészjósló zenék félrevezetés, terrortámadás vagy a Moriarty által jelzett gúnyos fenyegtés csúcspontjaiként fokozták a feszültséget.

Olyan zseniálisan és hátborzongatóan, hogy éljük át az egyiket újra ( - ez egy énekes feldolgozás):

A Mazarin-gyémánt este azaz említett történet, ahol Sherlock Holmes rövid gondolkodási időt ad a gazembereknek, míg ő pár percre a hálószobájába visszavonulva eljátssza "Hoffmann meséiből a Barcarolát". [Barcarola kiejtés: Barkarola, angolul írva: Barcarolle].  Valójában ez egy szoprán-mezzo duett, melyet két nő énekel, de Sherlock Holmes természetesen hegedűn adja elő. 

Hogy hősünktől ez miként hangozhatott? Megmutatjuk egy tehetséges és gyönyörű előadóművész Klodiana Koci előadásában, akit zongorán Davide Scarabottolo kísér. Éneklés nélkül hallható:

Holmes pedig akár így hallhatta egykoron:

Nos, ilyen meseszép dallam talán valóban minden gonosztevőt vallomásra bír.. Ezek után mondja valaki, hogy Sherlock Holmes-nak nem voltak érzései.... De tényleg ez a különleges nóta vezetett ahhoz, hogy megtörjenek a bűnösök vagy Sherlock Holmes megejtett még egy ravasz cselt? És miről szól a Hoffmann meséi?

Nos, ezekre a rejtélyekre egy igazi Holmes rajongó már tudja vagy némi kutatással megleli a választ. :-)

Azt azonban szívesen eláruljuk, hogy hegedülő, bűnüldöző barátunkról már természetesetesen több opera készült. Jelenleg a Sherlock Holmes and the Case of the Fallen Giant (Sherlock Holmes és a bukott óriás esete) Amerikában van színpadon november 25-től december 3-ig a Portland State University Opera előadásában.

Opera, musical, jazz, popzene, rap? Sherlock Holmes minden zenei műfajban megjelenik. Ez nyilvánvaló.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Kapcsolódó korábbi cikkünk - a Sherlock Holmes 2. mozifilm áriáiról:

index-elo-mozart-koncert.jpg

Ajánlott cikkünk - Benedict Cumberbatch Magyar Operaházban tett látogatásáról:

az-operahaz-fantomja-cumberbatch.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása