sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. június 25. 06:42 - SzerzoiJogvedettTartalom

A világ különleges könyvcsodái

AMERIKA RITKA KÖNYVEK KIÁLLÍTÁSÁN

washington-a-felelem-volgye.png

Kedves Olvasóink!

Washingtonban található a Folger Shakespeare Library egyedülálló amerikai könyvtár. Elérhetővé teszi Shakespeare történeteit és a világot, amelyben élt. A világ legnagyobb Shakespeare-gyűjteményében tobzodó Folger egy olyan hely, ahol a kíváncsiság és a kreativitás meg a beszélgetésre mindig fókuszban van. Látogatói kiválaszthatják, hogyan szeretnék megtapasztalni a művészeteket és a humán tudományokat, az interaktív kiállításoktól a magával ragadó előadásokig, és az úttörő kutatásoktól a transzformatív oktatási programokig.

folge-shakespeare-library.png

Ha mindez nem lenne elég lenyűgöző, hát van még: a Folger birtokolja a világ harmadik legnagyobb 1641 előtt nyomtatott angol könyvgyűjteményét, valamint jelentős kontinentális és későbbi angol lenyomatokat. Saját kutatóbázissal, színházzal és díjnyertes régi zenéket játszó együttessel rendelkezik. Valamint fantasztikus épületdíszekkel, melyek megcsodálhatóak az alábbi ~8 perces videóban:

Múlt hét péntek óta a bibliotéka páratlan kiállításnak ad otthont, egészen 2025. január 05-ig. Ebben könyvcsodákat tár a nagyérdemű elé.

A kiállított művek között szerepel egy egyiptomi halottak könyve az ie. első századból. Nicolaus Kopernikusz De revolutionibus című művének (1543) első kiadása, amely először fogalmazta meg azt a nézetet, hogy a Föld és a bolygók a Nap körül keringenek. Galileo Galilei nyomtatott Dialogó-jának első kiadása (Galileo címlapra ráírt szavaival), amely megvédte Kopernikusz nézetét a naprendszerről. Kolumbusz a spanyol uralkodónak írt levele felfedezéseiről. Az emberi test boncolását és megértését forradalmasító anatómiai könyvek.

Továbbá: A Micimackó első kiadása, amelyet A. A. Milne szerző fiára írt; J. R. R. Tolkien oldalpróbái a Gyűrűk Ura javításaival; Martin Luther King Jr.: Van egy álmom című beszédének előzetes sajtópéldánya; és az Apollo 11 repülési tervének egy része, amely Neil Armstrong és Buzz Aldrin társaságában a Holdra ment. Meg persze sok egyéb hasonlóan párját ritkító kincs a könyvek világából ízlésesen bemutatva, íme:

ritka-konyvek-kiallitasa.png

Földünk legbecsesebb Shakespeare könyvtára igazán illik Sherlock Holmes-hoz. Ugyanis az eredeti történetekben tett Shakespeare utalások jól jelzik Holmes irodalmi jártasságát. (Téves tehát a John Watson doktor listájáról származó azon megállapítás, hogy Holmes irodalmi ismeretei kimerülnek a semmiben. Sose feledjük, hogy gyakran emlegetett listájának irásakor Watson még alig ismerte a neves Baker Street-i nyomozót, így számos megállapítása Sherlock-ról téves.)

A Washington-ban megtekinthető kötetek kollekciója egy érdekes kulturális időutazás az emberiség írott történelmében. Ezt Greg Prickman könyvtáros így jellemezte: „ Minden bemutatott munka lehetőséget kínál a látogatóknak, hogy kapcsolatba lépjenek az emberi történelem számos korszakában élő emberekkel és helyekkel. ”

Ezen különleges könyvek a tehetős Stuart Rose és felesége Mimi Rose gyűjteményét képezik. Ők mindketten az üzleti életben jártasak. Sőt, Stuart 10 évig dolgozott a Folger igazgatótanácsában, és arra biztatta az intézményt, hogy minél nagyobb teret adjon ritka, régi olvasmányok bemutatásának. Végül a könyvtár felújítási tervének érdekképviseletében és anyagi támogatásában való részvételért a bibliotéka a házaspárról nevezte el új bemutatótermét:

stuart-mimi-rose.png

Stuart és Mimi Rose a róluk elnevezett terem előtt

A pazar kollekcióban látható Sir Arthur Conan Doyle A Félelem Völgye című, híres regényének kézirata. Tartalma szerint egy titokzatos üzenet érkezik, figyelmeztetés a közelgő veszélyre, amely Sherlock Holmes-t és Dr. Watson-t egy cselszövésről és gyilkosságról szóló történetbe rántja, amely a Baker Street 221B-től messzi tájra viszi őket. Ez a kézirat tartalmazza azokat a sorozatepizódokat, amelyekből a brit és amerikai könyvkiadások készültek.

a-felelem-volgye-doyle.png

Arthur, Sherlock Holmes megalkotója tehetséges író volt, olyannyira, hogy megmaradt kézirataiban alig volt javítás. Ez itt ezen a példányon is jól megfigyelhető. Conan Doyle kézirásai mindig értékes iratok, melyek külföldi aukciókon rendkívül magas árakon kelnek el. Épp a napokban esedékes a Sotheby's aukciósházban A Négyek Jele regény kéziratának elárverezése, mely minden eddigi eladási rekordot megdönthet.

Tehát aki a jövő év elejéig Wasington-ban jár, annak érdemes megcsodálni a Folger Shakespeare Library különleges tárlatát. Akinek nincs szerencséje személyesen megnéznie, az megtekintheti virtuálisan itt: Stuart and Mimi Rose Collection

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

FORRÁSOK:
1, Folger Shakespeare Library - folger.edu:
About us, Imprints in Time - Stuart and Mimi Rose collection
2, Forbes - forbes.com:
Calling All Bookworms: Washington, D.C.’s Folger Shakespeare Library Reopens
3, THE DAYTON JEWISH OBSERVER (TDJO) - daytonjewishobserver.org:
D.C.’S FOLGER SHAKESPEARE LIBRARY TO OPEN STUART & MIMI ROSE EXHIBITION HALL WITH WORKS FROM COUPLE’S RARE BOOK COLLECTION
4, YouTube videó - FolgerLibrary csatorna:
Fly through the Folger Shakespeare Library
- FOTÓK:  TDJO és internet egyéb oldalai

horror-aron.png

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása