sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. november 12. 08:05 - SzerzoiJogvedettTartalom

Beszámoló a Klubtalálkozónkról

klubhirek-india.jpg

Kedves Követőink!

Mint korábban említettük az Október 18-ai Klubtalálkozónkról beszámolót küldhetünk az Indiai Sherlock Holmes Társaság (SHSI) Proceedings of the Pondicherry Lodge nevű e-magazinjába.

Az online kiadvány borítója:

ppl-cover.jpg

Mivel úgyis szerettük volna Veletek is megosztani a történteket, a beszámolót magyar nyelven közzétesszük Felétek is:

Kedves Indiai Barátaink!
Kedves Sherlockianok!

Nagyon szépen köszönjük a megtisztelő lehetőséget, hogy csodálatos magazinotokban beszámolhatunk a Magyar Sherlock Holmes Club legutóbbi Klubtalálkozójáról.

Nagyon rég volt már összejövetelünk, mert korábbi törzshelyünk a tulajdonosok Tahi Tóth László Kossuth-díjas színművész (Jeremy Brett detektívének magyar hangja, klubunk kitalálója) és felesége Kárászy Szilvia zongoraművésznő sajnos betegeskedtek, majd elhunytak, így elvesztettük őket és a Kárászy Szalont. Új helyünk idén Béres Ildikó könyvtárvezető felajánlásának hála az Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárhoz tartozó Deák Ferenc Könyvtár lett. A bibliotéka néhány sherlockian vonással is bír. Egykor szabadkőművesek alapították, még Conan Doyle életében 1911-ben. Ekkor volt a Deák Ferenc Szabadkőműves Páholy 25 éves, a bibliotéka erre az évfordulóra alakult és mint tudjuk Sir Arthur Conan Doyle is szabadkőműves volt. A kerületben élt az 1900-as években Korcsmáros Pál grafikus, akiről a legmagasabb szakmai elismerést a Korcsmáros Pál-díjat nevezték el. (A díjat elnyerte már grafikusunk Sváb József képregényrajzoló is.) Korcsmáros Pál életében számos fekete-fehér Sherlock Holmes képregényt illusztrált. Természetesen nagyon kedvelte a legendás nyomozót és hőse, akárcsak Sidney Paget esetében jóképűvé változott, mint egy hollywoodi sztár. Továbbá a kerületben született Harry Houdini, a világhírű magyar szabadulóművész, aki évekig Doyle barátja volt. Illetve Doyle több magyar utalást tesz a Kánonban. Szóval mi nagyon büszkék vagyunk ezekre a kötődésekre.

Mióta ez a remek kulturális hely az otthonunk saját programot is szervezünk Sherlockian Könyvfelajánlás címmel és már több a londoni detektívről szóló kötettel bővítettük a könyvtár kínálatát kedves felajánlóinknak köszönhetően. 

A Klubtalálkozó 2023. október 18-án (szerdán) zajlott 17 órától. Az eseményen egy november 15-ig látható Sherlock Holmes Képkiállítás megnyitója zajlott. A tárlatra Travis Simpkins amerikai grafikus 9 sherlockian alkotását és Sváb József képregényrajzoló 9 művét tehettük ki. Melléjük kerültek az alkotók életrajzai, a könyvtár Sherlock Holmes könyveinek egy része és egy régi újságpapír tartó, újsággal és nagyítóval, meg vendégkönyv a látogatóknak. A tárlat kicsi, de tudtunkkal az első Sherlock Holmes Képkiállítás Magyarországon. Az alkotók, a nyomtatásban segítő, a fordító és a szervezők közti nagy fizikai távolságok, meg a szükséges engedélyek beszerzése miatt a megszervezése 5 hónapba telt. Kicsi a tárlat, de színvonalas. Nagyon büszkék vagyunk rá. 

kiallitas_1.gif

Külön büszkeségünk, hogy a Jeremy Brett kép létrejöttében nekünk is van némi érdemünk. A megalkotására ugyanis Dr. Joe Page, a The Shaka Sherlockians of Hawaii elnöke azután kérte fel Travis Simpkins grafikusművészt, hogy angol sherlockian-sherlock.com oldalunkon olvasta a Travis Simpkins-sel készített interjúnkat.

jeremy-brett-travis-simpkins-kep.jpg

A Jeremy Brett kép mások által történő felhasználása nem engedélyezett: Szerzői jogokat sért.

A találkozón 15-en voltunk, a két érdeklődő könyvtárossal együtt. Azt tudnotok kell, hogy a magyar rajongókat nehéz, szinte lehetetlen összefogni, mert általában a Sherlock Holmes színészek szerint különülnek el, akiket legtöbbször nem érdekelnek más színészek alakításai csak a kedvencüké. A csoportokon belül is más-más ragadja meg őket a filmekben. Mindez most is megmutatkozott: Jeremy Brett, Benedict Cumberbatch és Jonny Lee Miller rajongók érkeztek. Az esemény munkanap este zajlott, illetve a kerületben az önkormányzat tiltja a nem helyi lakosok parkolását autóval és ezek jelentősen csökkentették a résztvevők számát. Így viszont pont kényelmesen elfértünk. Az eseményen édesség és üdítő meg ásványvíz is felszolgálásra került, bár ezekből őszintén nem nagyon fogyasztottak a résztvevők, akik inkább tudásra szomjaztak.

Másfél órás előadást tartott Fray Adrienn, a Magyar Sherlock Holmes Club elnöke. A beszédet projektoron kivetített képekkel illusztráltuk. Az előadás arról szólt, hogy miért népszerű Sherlock Holmes. Meg volt említve a csodálatos irodalmi hős reményt adó szerepe, a karakter különcségei, hogy őt követni mennyire jó hobbi, a sármos színészek, a krimi izgalma, Holmes kriminológiai jelentősége, illetve a figurához kapcsolódó érdekes estek közül Richard Lancelyn Green rejtélyes halála. Természetesen tisztelettel adóztunk Dr. Joseph Bell és főleg Sir Arthur Conan Doyle előtt. 

Az előadás sikeresnek bizonyult, ezt nemcsak a vendégkönyvi bejegyzések bizonyították, meg mosolygó, nevetgélő hallgatók, hanem az is, hogy a résztvevő gyógytornász csapat a Sherlock Rehab felkérte Adriennt egy újabb előadásra Sherlock Holmes gondolkodásmódjáról decemberre, a saját rendelőjébe. A Sherlock Rehab ugyanis elkötelezett aziránt, hogy alkalmazottaik a logikus gondolkodás képviselői legyenek és mindig fejlődjenek a témában.

Így történt hát, hogy sikerült egy kiállítás a legnagyszerűbb detektívről, egy előadás róla, egybehozni rajongókat és javítanunk a kapcsolatunkat a Sherlock Rehab nevű partnerünkkel. Mindez azért is szép, mert nincsenek bevételeink, így nagy anyagi forrásaink, több klubtagunk komoly beteg és igen messze élnek egymástól. A jó szándék meg a kitartó munka azonban meghozta az eredményt, ráadásul jobbat, mint vártunk. Azonban tudjuk jól, amit Ti is kedves Indiai Barátaink, hogy Sherlock Holmes olyan, mint az univerzum, minél több pozitív energiát fektetünk belé, annál többet kapunk vissza, tehát nem csak a zseniális nyomozónak vannak nagy kalandjai, hanem bárkinek, aki szereti. Őszinte szívvel kívánunk további remek élményeket Nektek is!

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Megjegyzés: Az angol fordítást Dr. Watson végzi. A beszámolókhoz képeket is küldünk. A rendezvényről leírást adunk az amerikai kiadású nagy sherlockian évkönyvbe a Baker Street Almanac-ba, mely legközelebb 2024-ben fog megjelenni.

 

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása