sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. április 15. 02:43 - SzerzoiJogvedettTartalom

Horribilis összegért kelhet el egy eredeti Sherlock Holmes kézirat Arthur Conan Doyle-tól

Többszörösével dőlhet meg az eddigi rekord !!!

horror-aron.png

Sziasztok!

Szeptemberben világszerte bombahír volt, hogy a neves Christie's Aukciósháznál rekord áron kelt el a Rolling Stones egykori dobosának könyve. A Charlie Watts hagyatékából származó "Conan Doyle: A sátán kutyája" kötet, mely tartalma és kötése miatt is műremek és amely az író kézírását is tartalmazza, ráadásul értékes első kiadású példány. Több, mint 116 millió forintnak megfelelő összegért kelt el. * Most azonban még ez is a rekord is jócskán megdőlhet, hiszen egy másik híres aukciósház a Sotheby’s New York-ban egy különlegesen szuper árveréssel készül Conan Doyle egyik eredeti Sherlock Holmes kéziratát adja el.

satan-kutyaja-charlie-watts_1.jpg

(* A sátán kutyája könyv és Charlie Watts)

Maga az eladóhely Sotheby's is legendás, hiszen a világ legrégebbi és legnagyobb nemzetközileg elismert képzőművészeti aukciósháza, ami 1744 óta egyesíti a gyűjtőket a világszínvonalú műalkotásokkal.

Sherlock Holmes a tudományra, a történelemre és művészetekre jelentős hatással bíró remekmű. A fiktív detektívhez kötődő, hamarosan kalapács alá kerülő műnek irodalomtörténeti jelentőssége nagy: 

1889 egyik nyári estéjén Arthur Conan Doyle és Oscar Wilde vacsorázni ült le a londoni Langham Hotelben JM Stoddart amerikai üzletemberrel, aki nem mellesleg a Lippincott's Monthly Magazine egyik oszlopos szerkesztője volt. A vacsora végére, Wilde elkötelezte magát, hogy megírja „Dorian Gray arcképe”, Conan Doyle pedig beleegyezett, hogy megírja "A négyek jele” művét. Később a Lippincott's Monthly Magazine meg is jelentette a világirodalom ezen két  remekét, "A négyek jele" pedig egyike lett a legismertebb Sherlock Holmes történeteknek.

Mielőtt tovább haladnánk a vizuális memórizálás és szemünk gyönyörködtetése érdekében nézzük meg a DailyMail-en korábban erről a két híres íróról megjelent illusztrációt*:

daily-mail-wilde-doyle.png

 (* Oscar Wilde és Arthur Conan Doyle - Forrás: DailyMail)

Hazánkban sajnos sok ember számára Sherlock Holmes nem egyéb, mint popkulturális jelenség, csak egy karakter a filmekből. A kommunizmus ideje alatt az orosz diktatúra nem szívesen hirdetett egy nyugati, gondolkodni mesterien tudó nyomozót. Igaz ezen hibájukon az oroszok szépen javítottak a Vasily Livanov főszereplésével készült "Sherlock Holmes és Dr. Watson kalandjai" sorozattal, de sajnos ez hazánkban a mai napig nem számít olyan elérhetőnek, mint a legendás brit színész Jeremy Brett, szintén Conan Doyle-hoz méltónak tartott "Sherlock Holmes kalandjai" sorozata. A kommunizmus rombolása mellett szintén akadályozza a zseniális detektív megismerését, hogy az összes kalandjait tartalmazó könyveket ritkán adnak ki hazánkban, és hangoskönyves megjelenése sem gyakori.

Ígyhát a magyarok többsége el sem tudja képzelni, hogy a sapkás, pipás bűnmegfejtőhöz külföldön micsoda pezsgő klubélet tartozott és tartozik. Sokan nem is sejtik, hogy 2012-ben Sherlock Holmes hivatalosan is bekerült a Guinness-rekordok könyvébe, mint filmen és a televízióban leggyakrabban szereplő emberi irodalmi karakter. Holmes a maga 254 alkalmával jóval megelőzte a második legnépszerűbb karaktert, Hamlet-et William Shakespeare-től. 2012 óta pedig természetesen Holmes még ennél is többször bukkant fel a képernyőkön. (Azt még meg kell említeni, hogy Bram Stoker Dracula grófja szintén roppant népszerű, de vámpír mivolta miatt nem szerepelt az emberi karakterek listáján a Guinness-rekordok könyvének ezen besorolásában.)

Ahogy sajnos sok hazánkfiának arról sincs fogalma, hogy a Conan Doyle-hoz és Sherlock Holmes-hoz kapcsolódó tárgyak micsoda csillagászati összegekért kerülnek külföldi aukciókon gazdákra. Említettük a Rolling Stones dobosának tavaly, rekod áron, több, mint 116 milló forintot kitevő összegért elkelt könyvét. Ez az eladási csúcs a árverésen legdrágábban eladott nyomtatott Sherlock Holmes könyvre vonatkozik. Még drágább az aukicókon az olyan Sherlock Holmes történet mely Doyle saját kézírásával maradt fent.  A Conan Doyle által írt eredeti kézirat jelenlegi rekordját akkor állítottak fel, amikor A sátán kutyája (1902) kéziratos levél 423 000 dollárért kelt el 2021-ben a Heritage Auctions árverésén. Tintával írt 33 sornyi szöveget tartalmazó oldalról van szó, mely mai áron több, mint 156 millió forintnak megfelelő összeget ér...

... és hamarosan ez dőlhet meg.

2024. júniusában a Sotheby's New York bemutatja a „Dr. Rodney P. Swantko könyvtára” című aukciót, amely számos ritka első kiadást tartalmaz, köztük Sir Arthur Conan Doyle második Sherlock Holmes-regényének, A négyek jele (The Sign of Four) egyetlen kézzel írott vázlatát. Az aukcióra a Sotheby's Könyvhét keretében kerül sor június 11. és 26. között. A várva-várt Holmes kötet elárverezése az utolsó nap egyik csúcspontjának ígérkezik.

sotheby-s-swantko.jpg

A könyvek egykori tulajdonosa, pedig a Sherlock Holmes rejtélyhez hasonlóan titokzatos volt:

Az amerikai Dr. Rodney P. Swantko (élt: 1940-2022-ig, tudományos fokozata angolul: DDS) száj- és állcsontsebészeti specialistaként praktizált. Saját rendelővel rendelkezett, a Munster Oral Surgery tulajdonosa volt Indiana államban. Gyerekként cserkészkedett, modelleket épített és valamikor élete folytán pedig szenvedélyes könyvgyűjtővé vált. Ugyan szívesen jótékonykodott könyvekkel múzeumok vagy iskolák és könyvtárak felé könyvadományokkal, az árverések világában igen titokzatos alakként tartották számon. Swantko ugyanis kincseit mindig telefonon keresztül vette meg az aukciókon és híresen titokban tartotta azt, hogy mikkel rendelkezik. Így amíg élt gyűjtőtársai csak találgathattak arról mik lehetnek a birtokában.

A nyári árverésen több mint 40 ritka könyv és kézirat lesz kapható Swantko gyűjteményéből, köztük Charles Dickens A Christmas Carol (Karácsonyi ének - 1843) című művének bemutató példánya, amelyet a szerző két nappal a novella megjelenése előtt írt alá. Szintén szerepelnek F. Scott Fitzgerald The Great Gatsby (A nagy Gatsby -1925), L. Frank Baum The Wonderful Wizard of Oz (Óz, a nagy varázsló - 1900) és Edgar Allan Poe Tamerlane and Other Poems (Tamerlane és más versei - 1827) című műveinek első kiadásai, melyek az amerikai irodalom egyik legritkább első kiadásának számítanak, és várhatóan 400 000 - 600 000 dollárért kelnek el.*

swantko-konyvei.jpg

*(Swantko könyvei: Óz, a nagy varázsló, A nagy Gatsby és a Karácsonyi ének)

Továbbá a Sotheby's árverés részeként megvásárolható lesz Sidney Paget-től a "Sherlock Holmes halála" című eredeti rajz is, amely Conan Doyle 1893-as The Final Problem (A végső probléma) című novellájához készült.*

sidney-paget-sh-halala.jpg

*(Sidney Paget, a nagy detektív első illusztrátorának rajza)

És most az értékes kéziratról:

"Conan Doyle ikonikus művének, A négyek jelének autográf kézirata az irodalomtörténet kivételesen ritka darabja, amely egyedülálló betekintést nyújt Doyle írói folyamatába" - mondta Richard Austin, a Sotheby's könyvek és kéziratok globális vezetője, hozzátéve, hogy a hozzáírt kiegészítésekkel együtt "az együttes gazdag betekintést nyújt Holmes amerikai közönség számára történő felkészülésébe, megerősítve örökségét az irodalom nagy alakjainak panteonjában."

richard-austin.png

Richard Austin (képünkön) tudja jól miről beszél, hisz több, mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik a 15. és 20. századi könyvek és kéziratok értékelésében, katalogizálásában és értékesítésében, így Doyle művei is a kutatási területébe tartoznak.

A négyek jele (más néven The Sign of the Four), a második hosszú regény Sherlock Holmes nyomozó főszereplésével, a philadelphiai Lippincott's Monthly Magazine megbízásából készült, miközben Conan Doyle még orvosként praktizált Anglia Portsmouth nevű városában. A kézirat tartalmazza a szerző által fekete tintával készített szerkesztéseket, valamint JM Stoddart, a Lippincott másolószerkesztője által készített ceruzás jegyzeteket, amikor a történetet amerikai helyesírással az Amerikában való megjelenésre készítette elő.

Különlegesen érdekes, hogy a mű nagy terjedelme ellenére Arthur Conan Doyle alig javított bele, ez pedig azt jelzi, hogy csodálatosan fejében volt a teljes történet, amikor papírra vetette. Mindez Arthur írói zsenijét dicséri.*

sotheby.png

*(Az elárverezni készült könyvritkaság)

A ritka könyv szakértői becslések szerint 800 000 és 1,2 millió dollár közötti bevételt hozhat az aukción. Ez azt jelenti, hogy akár, több, mint 295 vagy 442 millió forintnak megfelelő összeget is fizethetnek érte. Még alsó hangon is az eddigi rekordösszegnek nagyjából a dupláját.

Hiába no, Sherlock Holmes olyan, mint a jó bor: minél inkább telik az idő, ő annál értékesebb.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, Sotheby's hivatalos oldala - sothebys.com:
The Library of Dr Rodney P Swantko és egyéb oldalak
2, CNN amerikai hírcsatorna - edition.cnn.com:
Original Sherlock Holmes manuscript could fetch $1.2 million at auction
3, artnet - news.artnet.com:
This Handwritten ‘Sherlock Holmes’ Manuscript Could Fetch $1.2 Million at Auction
4, Könyves Magazin: konyvesmagazin.hu
Nézd meg a legrégebbi detektívfilmet, amelyben felbukkan Sherlock Holmes
5,Tribute Archive - tributearchive.com:
Dr. Rodney Swantko, DDS
6, Best Of Sherlock - bestofsherlock.com:
The Hound of the Baskervilles Manuscript:
Heritage Auctions 2021 Sale Information
7, Blogunk korábbi információi - sherlock.blog.hu

Fotók: DailyMail, Sotheby's és egyéb internetes képek

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása