sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. július 05. 09:28 - SzerzoiJogvedettTartalom

Üvegbe zárt koponya - Simon Berger

simon-berger-uvegkalapalas.jpg

Kedves Olvasóink! Kulturális blogként mindig szívesen hívjuk fel művészeti érdekességekre megtisztelő figyelmeteket. Így van ez most is.

Az üveg az egyik legművészibb alapanyag. Ki ne csodált volna már meg életében egy katedrálist ékesítő misztikus üvegablakot, egy színes üvegvázát vagy egy mesés üvegszobrot, esetleg egy káprázatos üvegékszert, hangulatos üvegórát? A törékeny anyagra pompás alkotások festhetők. De mi van akkor, ha valaki máshogy gondol az üvegre és nem a szokásos módszerekkel alakítja, hanem töri az üveget? 

Hazánkban nem eléggé ismert Simon Berger svájci vizuális művész. Pedig ő az üveg kalapáccsal való széttörésének mestere és műveit sok helyen kiállították már világszerte. Ő zúzással, töréssel teremt különleges üvegszobrokat.

Sajnos Simon Berger minden művét nincs módunk bemutatni, de egy olyat, amit Sherlock Holmes vagy Dr. Mortimer kedvelne, olyat igen. Íme: 

Szuper mi? És Simon Berger ezt kalapáccsal varázsolta. Mintha jégszobrokat készítene, csak ezek tartósabbak, meg helyenként Matrix-os effekttel bírnak.

Berger másik koponyás alkotása, melyből csak néhány limitált kiadást készített, alább látható. Darabját egy kisebb vagyonért, 790 Euróért lehetett online megvásárolni. Menő ez is: simon-berger-skull.jpg

Mi Sherlock Holmes rajongók tudjuk, hogy a Baker Street-i detektív munkája és morbid érdeklődése mennyire összefügg a koponyákkal. Arra is emlékszünk, hogy A Sátán Kutyája regényben Dr. Mortimer tanulmányozta Sherlock Holmes koponyáját és szerette volna megszerezni azt teli állapotban vagy legalább birtokolni a detektív agyát.

Bár Dr. Mortimer terve kudarcba fulladt, reméljük a miénk nem fog.

Tervezett Sherlock Holmes kiállításunkra tehát gyűjtjük a koponyákat. (Ha van kedvetek küldjetek nekünk élethű koponyákat: Adományok)

sherlock-koponyak.jpg

Mivel magyarok vagyunk, azt említsük meg, hogy Utazás a koponyám körül címmel Karinthy Frigyes írók adott ki regényt 1937-ben. Karinthy amúgy Holmes barátunkról is írt két paródiát, a maga jellegzetes stílusában. Erről korábban már posztoltunk, itt olvashattok róluk: Karinthy Frigyes: A véres fül titka

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

(Források: under-dogs.net , simonberger.art és reddit.com videó )

Ajánló: Szavazás a nyereményjátékhoz

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása