sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. október 02. 06:07 - SzerzoiJogvedettTartalom

SHERLOCK ÉS WATSON SOROZAT - A REJTÉLYES KEZDET, MIKOR SHERLOCK SZÉTVERI MORIARTY FEJÉT

sherlock-watson-erdekesseg.png

A Sherlock és Watson sorozat nem az első adaptáció, ami modern időkbe helyezi Conan Doyle 19. századi detektívét. (Gondoljunk a Sherlock Holmes visszatér filmre, nem a Jeremy Brett-féle verzióra, hanem az angolul 1994 Baker Street: Sherlock Holmes Returns címűre vagy a Sherlock Holmes a 22. században rajzfilmre - ezekről korábban már meséltünk A londoni taxi című posztunkban, illetve emlékezzünk a BBC Sherlock sorozatra, mely első alkalommal helyezi a 21. századba kedvenc nyomozónkat.) A CBS produkciója mégis minden más modern alkotástól eltérő mű, mely több díjat is bezsebelt, főleg Lucy Liu színészi játékáért.

Ezen tévésorozat rengeteg sherlockian utalást tartalmaz és főként Amerikába helyezi a detektívet (, amihez szintén sok kötődése van Sherlock Holmes-nak). A bemutatott bűncselekmények is izgalmasak vagy ma is elég aktuális problémákhoz kapcsolódnak. Ugyanakkor a sorozat sajnos jelentősen eltúlozza a nagyszerű detektív drogfüggőségét, bár van mikor ebből a túlzásból facsarnak drámai jeleneteket. Viszont megtartották a Conan Doyle-tól ismert detektív munkamániáját meg emberségét és jószívét. Amint jobban összeismerkedik Watson-nal kibontakozik, hogy akiben megbízik, annak felfedi humánus, figyelmes lényét. - Már amennyit munkamániája enged, hiszen ha egy bűnténnyel kapcsolatban új felfedezést tesz, akkor különböző kellemetlen módokon felkelti Watson-t, hogy elmesélje neki új teóriáját vagy bűntények helyszínére csábítsa ki társát. (Ilyesmi azért előfordul Arthur Conan Doyle tollából származó történetekben is.)

wakeupjoan.jpg

Egy bűbájos rajongói alkotás az ébresztésről
(Sajnos a rajongók gyakran elfelejtik, hogy Clyde a teknős barna színű a sorozatban, de ilyen kedves rajznál ez talán megbocsájtható.)

Rendkívül szép a Holmes és Joan között kiépülő őszinte barátság, melyhez hasonló kapcsolatokból jó lenne ha több lenne a világban. Sherlock bátyját Mycroft-ot elég halovány karakterré teremtették, így a zseniálisabb és roppant befolyásos családtag tulajdonságai az édesapa, Morland Holmes rendkívüli személyében köszönnek vissza. Szerencsére Doyle eredeti karakteréből az is megmaradt, hogy különc bűnügyi tanácsadónk szívesen segít tisztességes és normális rendőröknek. A derék hekusok Gregson és Bell mellett családias, összetartó kollektívába kerül. (Jegyezzük meg, hogy Arthur Conan Doyle egykor Sherlock Holmes alakját főként Dr. Joseph Bell sebész professzorról mintázta, így talán a Bell név is utalás.) 

A Jonny Lee Miller által megformált modern detektív szakít a viktoriánus kori nyomozó aszexualitásával. Szexuálisan nagyon is túlfűtött és próbálkozik párkapcsolatokkal, mégis szíve csak egy nőért dobog: Jamie Moriarty-ért. Vele a művészet szeretete vagy a bűntények izgalma is összeköti. Bár a nő összetöri a szívét, azért hősünk sem marad adós: Sherlock képletesen szétveri Moriarty fejét. Képletesen, mert amúgy akárcsak viktoriánus korabeli eredetije: nem bánt nőket.

Bizony, mi a Magyar Sherlock Holmes Club nem egy olyan posztot hoztunk, ahol tévéprogram leírások vagy sorozatokat soroló blogokhoz hasonlóan csak megemlítjük a sorozat tartalmát. Ilyenből már elég született s újra elétek tárni ezt nem lenne újdonság számotokra. Inkább kis kulisszatitkokat fedünk fel a Sherlock és Watson sorozat introjáról. Íme a jól ismert kezdet: 

Az introban egy elmés szerkezetet látunk, mely Sherlock arcának mutatása nélkül is jelzi, hogy olyan lángésszel állunk szemben, aki ilyet képes építeni. Érthetjük így, viszont Simon Clowes a kreatív igazgató azt nyilatkozta: "Azt akartam közölni, hogyan működik Sherlock Holmes elméje a detektívmunka nem hagyományos értelmében." Igazából így értendő, de mindenképp a zsenialitásra utal.

A szerkezet tényleg létezett és mozgott, nem számítógépes trükk. Valójában azonban nem egy Rube Goldberg-gépről van szó, hanem 5 önálló Rube Goldberg-gépről. Ezeket az ilyen masinákkal foglalkozó Rolling Ball Sculpture hozta létre. Aztán több részletben vették fel a felvételeket. A különálló részek gyilkos eszközöket - például pisztolyokat - rejtettek, vagy épp pár egérrel lettek kiegészítve a helyszínen. Néhány kulisszakép:

elementary-mashine.png

A profi stáb egyetlen nap alatt rögzítette az introt. Ezen a napon több egeret használtak. A jelenet speciális megvilágítást igényelt, különösen azon részeknél, ahol fémes elemek látszottak. Egyetlen rendkívüli esemény a forgatás során az volt amikor az egyik egér megszökött és mindig arrébb szaladva, vidáman szemlélte, hogy az emberek próbálják elkapni őt, miközben veszekedtek azon miként ne verjenek le semmit.

Egy izgalmas rajongói elmélet szerint a szerkezetet különleges céllal alkotta meg Sherlock Holmes vagy az elméjéből fed fel érdekes titkot. A leleményes gép ugyanis jelképesen szétveri annak a nőnek a fejét, aki összetörte az ő szívét. Így egy szimbólikus "bosszú masina" vagy "megtorló elmejáték".

Nos, valóban a sorozatban Sherlock többször említi mennyire szeretne, próbál túllenni szíve hölgyén, bár, mint maga is elismeri: nem sok sikerrel - szóval mindig küzd Moriarty-val. 

Ezen elképzelést támaszthatja alá, hogy a szobor szétzúzása után egy kis férfi alak (Sherlock?) fogságba kerül. Fekete színe talán arra utalhat mily gyászosnak véli helyzetét.

cbssherlockdoll.jpg

Hogy min alapul ez az elmélet?

Mutatjuk:

cbsmoriarty.gif cbsmoriarty2.gif
A szobor vonásai és hajkoronája Jamie Moriarty-é.
cbsmoriarty0.jpg

Ha ez így van, akkor elképesztő, pazar és szellemes bemutatása mindez a reménytelen szerelemnek.

Hogy van-e értelme ennek az elméletnek azt természetesen rátok bízzuk. (Mi méltónak tartjuk a sorozat kreatív készítőihez, kinézzük belőlük.) Zárásul azonban büszkén jegyezzük meg, hogy a sorozat magyar szinkronja kiválóan sikerült. Őszinte elismerésünk a szinkronstáb minden tagjának.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

UTÓIRAT: A tervezett Sherlock Holmes kiállításunkra nagyon jó lenne egy az introban látható üveggolyóhoz hasonló tárgy. :-)

Tudtad? A szobortörés korábban sem állt távol a brit detektívtől. A francia császár szobrát törte szét A Hat Napóleon eseténél.

FORRÁSOK:

1, artofthetitle.com/title/elementary
2, overlydevotedarchivist.net/tag/elementary
3, Rajongói rajz: Pinterest - chirravutever.tumblr.com

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása