sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. november 06. 07:25 - SzerzoiJogvedettTartalom

Viktoriánus hideglelés

viktorianus-hidegleles.jpg

Sziasztok! Mint tudjuk a viktoriánus Londonban nemcsak egy-egy aljas gyilkosságtól vagy Hasfelmetsző Jack és mások által elkövetett brutális gyilkosságsorozatoktól fagyott meg a vér az emberekben, hanem a rosszul szigetelt házak, hideg kőfalak és a kemény angliai telek miatt is. Utóbbit azonban általában túlélték. Itt adódik a kérdés milyen trükköket használtak a megfagyás ellen és alkalmazhatók-e manapság, mikor valószínűleg ismét kegyetlen tél előtt áll Európa?

Felsorolunk pár tippet, amik közül a legtöbbje olcsó(bb), energiát spórol, ám minden lehetőség éveken át, tartósan használható otthonunkban vacogtató teleken. Mind azon a trükkön alapulnak, hogy nem a teljes lakásunkban kell nagyon melegnek lennie, hiszen nem a falunk vagy a csillár fázik, hanem saját testünket kell elég hőkomfortban tartanunk.

KÖNTÖS:

sherlock-kontos.jpg

(Sherlock Holmes szerepében: Benedict Cumberbatch és Peter Cushing)

Szép, védi az alatta levő ruhát a szennyeződésektől és úgy melegít, hogy mozgásban sem korlátoz. Ha vendég érkezik nem igényel külön öltözést, mert benne maradhatunk a látogató fogadásakor.

A viktoriánus embereknek volt vastag házi köntösük nappalra, és vékonyabb hálóköntös a pizsomára vagy hálóingre, ami plusz melegítőréteget képzett még a paplan alatt.

A köntös pedig manapság is trendi. Mindkét nem képviselői vehetnek olyat, ami ízlésüknek megfelelő.

TAKARÓ:

sherlock-takaro.jpg

(Sherlock Holmes: Jeremy Brett és Benedict Cumberbatch)

Szintén nagy választék létezik takarókból, így bárki lelhet neki tetsző példányt, ami kellően melegít. Nagyon fázósak többel is burkolózhatnak.

MELEG TEA:

sherlock-teazgat.jpg

Kellemes szokás, hasznos a napi folyadékbevitelben és felmelegíti a testet. Ráadásul ez a tipp hideg munkahelyen is bevethető. (Ha nincs meleg víz szükséges otthonról vitt egy-két termosz.) Teából szintén mindenki megtalálja, ami finom neki.

MELEGVIZES PALACKOK: meleg-vizes-palackok.jpg

Sherlock Holmes idejében 1903-ban egy horvát mérnök és feltaláló Eduard Penkala szabadalmaztatta a gumiból készült melegvizes palackot, bár míg világszerte elterjedt az még időbe telt.

eduard-penkala.jpg

Előtte főleg kerámia, néha fém edények szolgáltak melegítésre. (Még jóval előbb "élő melegítők" léteztek, azaz az emberek egymással vagy az istállóban az állataikkal bújtak össze. 1500 tájától használtak olyan hordozható edényeket, amelyeket még forró víz helyett tűzből kivett szénnel töltöttek meg.)

Már a keráma és fém változatokat is díszítették, mint az első vízpalackos képen látható volt Dr. Watson orvosi táskájához hasonló verzió is. Manapság főleg az Egyesült Királyságban és Japánban népszerű, de számos iparilag fejlett országban elfelejtették ezt a terméket, esetleg csak fájdalomcsillapító hatása miatt veszik igénybe. Pedig ágyat melegíthet vagy talpunk alá téve remek lábmelegítő. Tévénézés illetve olvasás vagy keresztrejtvény megfejtése közben is testünkhöz dönthetjük őket. Autóban hátsó ülésen utazva, szobák ablakai közt, de szabad téren - mondjuk őszi pikniknél - szintén használhatók. Ilyen esetekben fontos, hogy a palack széltől - és esőtől -, meg hótól védett helyen legyen.

Akárcsak a takaró meg a köntős szintén tükrözhet egyediséget és eleganciát - számtalan színű, mintázatú védőhuzat kapható, de akár készíteni is lehet egyedi példányt rájuk. Aki nem akar védőhuzatra költeni használhat törülközőt a forró vízzel töltött eszköz betekerésére, tiszta, új felmosóróngyot esetleg egyéb pamut anyagot.

GYAPJÚ DERÉKALJ:

derekalj-gyapju-melegito.jpg

A birkát már régen háziasította az ember és hamar élvezni kezdte a gyapjú előnyeit. Büszkén említjük, hogy az 1870-es évekig hazánk volt Európa legtöbb gyapjút termelő országa. Angliában a hideg miatt ma is divat a gyapjú ruházat. Holmes jellegzetes szarvasvadász sapkája is gyapjúból készült. 

Viszont ha munkahelyen, utcán vagy otthon valamiért nem használhatunk ilyen öltözéket és melegvizes palackot sem vethetünk be, akkor egy derékalj igazán remek derékmelegítő, ráadásul a szabad mozgást sem zavarja. Belőle is kaphatók csinos darabok, sőt pulóver alatt nem feltűnők. Rendkívül hatékony a vesék, a derék és (megfelelő fajta esetén) a húgyutak, meg nőknél a petefészek és méh védelmére.

EGYEBEK:

A viktoriánus korban az emberek jobb hőérzetet értek el lakásukban vastag, földig érő függönyökkel meg méretes faliszőnyegekkel, melyek szigetelést biztosítottak.

A fűtést kandallókkal, gázlámpákkal és gyertyákkal oldották meg. Sajnos ez nem mindig volt biztonságos, gondoljunk csak a korábbi nagy londoni tűzvészre, amit valószínűleg valami rosszul kezelt nyílt láng okozott.

Fogvacogtató hideg ellen akár szabad-, akár beltérben Bear Grylls angol kalandor, író, műsorvezető tapasztalatai alapján állítja, hogy 100 darab (négyütemű) fekvőtámasz mindig felmelegíti a testet. Ez egy nagyszerű túlélési tipp. Erős fázásnál intenzív mozgás kell.

bear-grylls.jpg

(Bear Grylls a National Geographic tévécsatornán)

Igaz, hogy Sherlock Holmes erre biztos nem szorult rá a zimankóval szemben. Egyrészt sosem létezett, hisz Conan Doyle kitalált karaktere, másrészt írója és Sidney Paget illusztrátor biztosítottak neki meleg öltözéket s kiváló kandallót a Baker Street-en. Sherlock Holmes-ról pedig tudjuk, hogy őt fűtötte a hazaszeretet és a munkamánia lángja egyaránt. Ám Holmes és világa még napjainkban is aktuális, hasznos trükköket kínál. Elődeink tapasztalatai és találmányai nemcsak saját életkörülményeiket javították, hanem a mi mostani életünket szintén bármikor kényelmesebbé tehetik. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

A cikk szerzői jogvédelem alatt áll.

Aktív játékunk: Klubcímer játék

klubhir-magyar.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása