sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. január 02. 19:59 - SzerzoiJogvedettTartalom

Így írtok Ti: Zeller Márton, a Blikk újságírója - Doyle szerzői jogairól és a leghíresebb detektívről

igy-irtok-ti.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók! A Blikk újságírója Zeller Márton, akinek korábban is szívesen ajánlottuk cikkét: Zeller Márton Doyle cikke a Blikkben. Nos, ez most sincs másként. Legújabb írását itt olvashatjátok:

Mostantól bármilyen lehet Sherlock Holmes: végleg elvesztette szerzői jogait a világ leghíresebb detektívje

Mártonnak továbbra is minden tiszteletünk és elismerésünk. Azt azonban szomorúan könyveltük el meg tapasztaltuk, hogy a szerzői jogok sajnos eddig se jelentettek igazi védelmet Sir Arthur Conan Doyle erkölcsös és példamutató hősének. Sherlock Holmes már számtalan állati megjelenítést kapott, de volt uborka is. Gyakran eltúlozták a droggal való kapcsolatát vagy zseniális eszét kreténné alacsonyították. Vádolták nőgyűlölettel, arisztokrácia utálattal, rasszizmussal vagy azzal, hogy túlzottan tökéletes és karaktere képtelen fejlődni - mind hamis vád. Munkamániája helyett olyan mentális betegségekkel címkézték meg, melyek sosem voltak igazak rá: Asperger-szindróma, Savant-szindróma, pszichopata, "magasan funkcionáló szociopata" - utóbbi kifejezés sosem létezett az orvostudományban... Írtak könyvet róla, melyben pedofil, hisz érett férfiként tinédzser feleséggel él, akad színdarab amiben Hermann Göring (bizony, a náci vezér!!!) segítségét kérte, a "BBC Sherlock" sorozatában értelmetlenül végezte ki a már elfogott Charles Augustus Milverton-t, Will Ferrell "Holmes és Watson" filmjében mérhetetlen gusztustalanságok vették körül vagy ő okozott olyanokat... (Még meg nem erősített információink szerint lehetséges, hogy tavaly külföldön megjelent egy olyan adaptáció, melyben Sherlock Holmes maga volt a brutális sorozatgyilkos, Hasfelmetsző Jack.) Most az a kevéske védelem ami, ha nem is mindenkit, de egyeseket még visszatartott, szívfájdalmunkra már elenyészett. Ezentúl még keményebb idők jönnek.

Zeller Márton okkal figyelmeztet: "Most azonban talán még messzebbre viszik majd a karaktert, vagy rosszabb esetben olyan módon változtatják meg, ami annyira elidegeníti majd az eredetitől, hogy a név elveszíti jelentését." 

Sherlock Holmes már túlélte saját megölését és írója halálát, vele azonosított színészek elhunytát, a divatok és szokások változásait, világhírű sapkájának pusztulását, hogy bár a világ egyik legnagyobb hatású remekműve mégis sok tudatlan ember egyszerű, értéktelen popkulturális ikonként emlegeti. Túlélte a nevével eladott bóvlikat, alkoholos italokat, a nevében szervezett hányópartikat, pelenka reklámot és annyit mindent...

Reméljük túléli ezt is. Ő egy igazi hős. Mi hiszünk Sherlock Holmes-ban. 

... és folyamatosan gondolkodunk azon, hogy mi mit tehetnénk ...

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása