sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. február 05. 20:06 - SzerzoiJogvedettTartalom

Watson doktor Sherlock nélkül

cbs-wats-on.jpg

Kedves Olvasóink!

Év elején ajánlottuk Zeller Márton újságíró cikkét a Blikk-ből, annak kapcsán, hogy Sherlock Holmes közkincs lett és ezentúl mégjobban megtehet a híres irodalmi alakkal bárki-bármit. "Most azonban talán még messzebbre viszik majd a karaktert, vagy rosszabb esetben olyan módon változtatják meg, ami annyira elidegeníti majd az eredetitől, hogy a név elveszíti jelentését." - figyelmeztetett okkal a bölcs újságíró.

Nos, úgy tűnik ez roppant hamar így lesz, illetve  tudjuk már alakul évek óta, de sajnos a vártnál jobban felgyorsul... például: Sherlock Holmes magát veszíti el és jó barátját Watson-t. Tavaly novemberben jeleztük, hogy új bűnügyi orvos sorozatot tervez a CBS. (Kapcsolódó posztunk: Dr. House nyomába léphet Dr. Watson?) Bár bizakodva vártuk, már foszladoznak reményeink: A közelmúltban a csatorna új információkat közölt. Korábban annyit lehetett tudni, hogy Holmes és Moriarty küzdelme után Watson ritka betegségek ügyében nyomoz. Most megemlítették, hogy ritka genetikai betegségek után.... Ez modern korban játszódó sorozatra enged következtetni. Munkája során Watson Moriarty célkeresztjébe kerül. ... Hm, galád professzorunk túlélte a Sherlock Holmes-szal való összecsapást? Talán a harcművészetben jártas Sherlock ilyen gyengének bizonyult? ...  Ugyanakkor a hírek arról is szólnak, hogy az új történetben már nem fog szerepelni legendás detektívünk. (Ez így lesz-e vagy csak becsületesnek nem nevezhető PR fogás, azt még nem tudni.) Azonban a CBS annyira bízik a sorozat sikerében, hogy előzetest (pilot-ot, azaz próbaepizódot) sem kért és a 2024-es/2025-ös évben egyenesen adásba kerülhet az új sztori.

A történet egyáltalán nem a CBS Elementary (Sherlock és Watson) folytatása lesz, bár egyik tevékeny alkotójának a korábbi sorozatban ténykedő Craig Sweeney van megnevezve. (Amúgy bár az Elementary tele volt rengeteg sherlockian utalással, poénokkal, meg elgondolkodtató bűnesetekkel, azért a szereplők kifacsarásával már az is messze ment az eredeti Doyle-féle világtól, igaz ebben a BBC perrel fenyegetése is szerepet játszott: úgy tudjuk Steven Moffat-ék fenyegetése miatt lett Watson-ból nő.)

A várható Watson spin-off információkról a TVLine tett említést, majd a legnagyobb filmadatbázis az IMDb is hivatkozott rá.

Értesültünk külföldön új Sherlock Holmes színdarabokról is melyek imitt-amott az év különböző időszakaiban kerülnek bemutatásra. Itt a blogunkon nem fogjuk ajánlani őket, mert ezekben Sherlock Holmes épp őrült jelöltek közt bukkanhat fel, hogy Watson kiderítse valóban él-e, illetve a második világháborús nácikkal mossák össze újra a zseniális bűnüldöző alakját.

Sajnos nekünk magyaroknak a kommunizmus miatt évtizedek kiestek, mikor foglalkozhattunk volna a nagy detektív alakjával, de az kicsit sem volt akkoriban "jó szemmel nézett". Hazánkban nem ismert, hogy Holmes-nak milyen erős kulturális, történelmi, kriminalisztikai és magyar vonatkozásai vannak. Mi pedig hobbi klubként azzal a médiasszennyel, ami beözönlik és be fog Sir Arthur Conan Doyle hőséről, mi azzal képtelenek vagyunk felvenni a harcot. 

A TVLine így kezdte a cikkét: "RIP, Sherlock?" ("Nyugodj békében Sherlock?") 

Reméljük nem vész oda a nagyvilágban kedvencünk és hiába "sziszifuszi munka" kiállni érte, amig dobban a szívünk mi amit tudunk megteszünk, folytatjuk. Nincs olyan illúziónk, hogy Magyarországon az oktatásban, a múzeumokban vagy a sajtóban hősünk elfoglalhatja megérdemelt helyét, mint ahogy a világ számos táján. Mi magyarok sajnos ebben is le leszünk maradva. Azt azonban tudjuk, hogy Sherlock Holmes sosem adta/adja fel. Ezt megtanította nekünk és ezt - hozzá méltón - tesszük, amig lehet. Mi hiszünk Sherlock Holmes-ban. 

(Klubelnökünk SherlockExtra korábbi videója.)

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Források:
1, TVLine: Sherlock-less Watson vs. Moriarty Series in the Works at CBS
2, IMDb: imdb.com/news/ni63936353/

Ajánlott poszt:

A Minnesotta Történelmi Társaság kiállítása Sherlock Holmes-ról

minnesotta-sherlock-kiallitas.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása