sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. április 07. 10:49 - SzerzoiJogvedettTartalom

Történelmi emlékeztető

tortenelmi-emlekezteto.jpg

Sziasztok!

Ma van április hetedike a "Yellow Face" (A sárga arc) novella évfordulója. Sir Arthur Conan Doyle ezen történetében Sherlock Holmes sajnos kudarcot vall. Detektívünk úgy véli a saját képességeibe való túlzott bizalma miatt fázott rá. Megkéri hát Watson-t, hogy amennyiben kell emlékeztesse erre az esetre a "Norbury" szóval.

"Watson, ha valaha is úgy érezné, hogy egy kicsit túlságosan bízom a képességeimben, vagy kevesebb gondot fordítok egy ügyre, mint amennyit megérdemelne, súgja a fülembe, hogy "Norbury", és végtelenül hálás leszek önnek."

Akár nyereményjáték kérdése is lehetne, hogy milyen történelmi eseményhez kapcsolódhat ez. Mivel azonban klubelnökünk beteg, a blogon más cikkekkel is haladnunk kell, illetve készülünk májusi előadásainka, így most nem hirdetünk nyereményjátékot, hanem felfedjük a választ. (Figyelem! Ez nem jelenti azt, hogy valamikor a jövőben nem adjuk fel nyereményért kérdésnek ezt, ígyhát nem árt erre a posztra emlékezni.)

Érdekességként jegyezzük meg, hogy a Benedict Cumberbatch és Martin Freeman duó által játszott BBC Sherlock sorozatban a falon szereplő sárga mosoly a Yellow Face történetre való utalás. Ezenkívül a történetből származó idézetek cselekménypontként szerepelnek "A haldokló detektív" részben, illetve a történetből származó Norbury városa a "A hat Thatcher" című epizódban Vivian Norbury-ként, az epizód főgonoszaként jelenik meg.

sarga-arc-bbc.jpg

Conan Doyle nagyon szerette a történelmet, maga is írt több történelmi alkotást. (Winston Churchill-lel együtt őmaga is úgy érezte, hogy ezen művei még Sherlock Holmes történeteinél is kimagaslóbbak.) Így talán igen valószínű lehet az a feltételezés, hogy a Yellow Face-es figyelmeztetés való életbeli eseményeken nyugszik, a történelemből merítkezve.

gorog-perzsa-haboru.jpg

Hérodotosz ókori görög történetíró azt hangsúlyozta, hogy Dareiosz perzsa uralkodó kifejezetten az ión felkelés támogatása miatt akarta megbüntetni Athént és Eretriát, állítólag megparancsolta egy szolgájának, hogy minden étkezéskor súgja a fülébe: „Király, ne feledd az athéniakat!”

Ez a nap, vagy ha úgy alakul a következő időszak tökéletes arra, hogy Sherlock Holmes tisztelete kapcsán és memóriánk frissítésére, meg a világbeli események jobb megértésére tanulmányozzuk a Görög-Perzsa Háborút. Akár egy jó történelem könyvvel, dokumentumfilmmel vagy a HistoryMaps oldalán: Görög-Perzsa Háború.

Természetesen el lehet olvasni a Yellow Face (A sárga arc) novellát is, ami Holmes kudarca mellett mégis szép történet, hiszen Doyle rokonszenves hozzáállása egy angol nő és egy fekete ügyvéd kapcsolatához, ami az 1890-es években még ismeretlen volt, Doyle-hoz méltóan nagyon emberi.

A Yellow Face évforduló az emlékezés napja, amely eszünkbe vési, hogy az ember képes háborúzni, de pokoli helyzetben is kitartani, alkotni vagy embertársait támogatni ugyancsak. Fajunk képes saját magát az emberiséget és lakhelyét a Föld bolygót kiirtani vagy akár megmenteni, fejleszteni is. Ugyanakkor se az ember, se az emberiség ne legyen túlságosan elbizakodott.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, Sir Arthur Conan Doyle - A sárga arc
és Sherlock Holmes összes történetei
2, BBC Sherlock sorozat
3, A Görög-Perzsa Háborúk (pdf fájl)
Illés Imre Áron - SZTE BTK Ókortörténeti Tanszék

Háborús képek forrása: HistoryMaps

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása