sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. március 04. 22:46 - SzerzoiJogvedettTartalom

Hé Sherlock! Élő Mozart koncert vasárnap este az Index-en

index-elo-mozart-koncert.jpg

Sziasztok!

Mozart zenéje halhatatlan, megunhatatlan, egyszerre fenséges, játékos, drámai és kiegyensúlyozott, ami bármikor képes minden, de minden korosztályt megszólítani. Olyan természetes, mint a szívverés és egyben egy csodálatos kimeríthetetlen, zenei örömforrás.

Míg Sherlock Holmes izgalmas történeteit magazinok, könyvek lapjairól falta a nép, addig Wolfgang Amadeus Mozart műveit utcákon dúdolták s énekelték. A zseniális brit detektív és az osztrák zenei géniusz Amedeus nem csak állandó beszédtéma volt, de nevük, képük plakátokon, tárgyakon, mindenhol megjelent. Népszerűségük ma is páratlan. Mindkét lángész egyaránt jelképe a kultúra legmagasabb csúcsának, de gyakran hasznát ikon a sekély popkultúrában is. Ugyanakkor az emberiség emlékezetében ez a két halhatatlan hírű személy összefonódik a komolyzene révén.

Sherlock Holmes nagyon szereti a komolyzenét, már Sir Arthur Conan Doyle eredeti műveiben is. A Guy Ritchie rendezte Sherlock Holmes 2. - Árnyjáték filmben pedig nem csak Schubert „Fischerweise” és „Die Forelle” művei csendülnek fel. Az első „Sherlock Holmes” film egy jelenetében Holmes (, akit Robert Downey Jr. alakít) meghívja Watson-t (Jude Law), hogy menjenek együtt egy Mozart zenés eseményre, de azt már nem látjuk, hogy ez megtörténik.

Két évvel (és egy filmmel) később azonban mindketten a párizsi opera felé rohannak azzal a szándékkal, hogy megállítsanak egy bombarobbanást. Ahogy száguldanak a párizsi utcákon, a nyitány nyitánya feltűnik, bár Hans Zimmer filmzeneszerző teljesen új hangszerelésében. Itt a zene már mélyebb és sötétebb, hogy közelebb kerüljön Zimmer saját stílusához. Végül Mozart partitúrája kerül be a filmzenébe, de még mindig Zimmers sokkal ütősebb stílusával párosulva, egyedi zenekari textúrát és ennek megfelelő drámai hatást teremtve. Vészjósló meg vérfagyasztó a „Don Giovanni”. Ez tükrözi megfelelően Holmes és Moriarty szellemi és érzelmi harcát. 

Az opera és a klasszikus zene feszültséggel teli thrillerekben való felhasználása nem újdonság, és ez a jelenet egy hosszú hagyományt követ, amelyet először Alfred Hitchcock kristályosított ki „A férfi, aki túl sokat tudott” bűnügyi filmjében. Ebben a központi szereplők egy zsúfolt színházba lépnek be, hogy megállítsanak egy merényletet. 2015-ben a "Mission Impossible" sorozatban is szerepel majd egy opera jelenet egy merényletkísérlet során. Guy Ritchie detektívfilmje viszont csavar egyet a filmes hagyományokon, hiszen a jelentben kiderül a bomba máshol robban, Holmes rossz helyen jár és Moriarty gyilkos terve valósul meg. A gonosz győz.

(Az se feledjük, hogy egy utcai verekedés előtt Holmes és támadói Mozart "Eine Kleine Nachtmusik" alkotását, azaz Kis Éji Zenéjét fütyülik.) 

Örömmel jelentjük be, hogy médiapartnerünk az Index.hu különleges kulturális eseménynek ad teret vasárnap. 2023. március 5-én, a Mozart napon élőben közvetíti Wolfgang Amadeus Mozart csodálatos műveit. A Concerto Budapest játssza el őket a Zeneakadémia épületében. A zenekar a Liszt-, Bartók–Pásztory- és friss Prima Primissima-díjas, Kossuth-díjas érdemes művész, Keller András vezényletével, valamint egy igazi szupersztárral lép fel, remek hangulatot teremteni. Sztárvendég: Mihail Pletnyov korunk egyik legnagyobb és legtitokzatosabb zongoristája.

Mozart Nap az INDEX-en:

- a nyitókoncertet 17.45-től az Index.hu YouTube-csatorna mutatja be
- a 19.30-kor kezdődő zárókoncert meg az Index címlapján megy majd élőben

Kedves Zenebarátok! Találkozzunk a képernyők előtt! 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

index-elo-mozart-koncert.jpg

Tudtad, hogy Hans Zimmer legendás Sherlock Holmes zenéjének van magyar vonatkozása is?

lisztes-jeno-a-cimbalommuvesz.jpg

A CIKK FORRÁSAI:
1, Index.hu: Vasárnap este élő Mozart-koncert az Indexen
2, operawire.com: Opera Meets Film: ‘Don Giovanni’ & Schubert Explore Moriarty & Sherlock Holmes’ ‘Game of Shadows’
3, YouTube videók:
- Falco - Rock Me Amadeus (Offical Video) 
- Sherlock Holmes: A Game of Shadows (opera scene, part 2.)

Kapcsolódó poszt:

robert-downey-sherlock-halalos-zuhanas.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása