sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. január 11. 01:45 - SzerzoiJogvedettTartalom

Lisztes Jenő a nemzetközileg elismert cimbalmos vadított Hans Zimmer őrületes Sherlock Holmes zenéjében

lisztes-jeno-a-cimbalommuvesz.jpg

Sziasztok! Nyáron, tavasszal cikáztak a hírek, hogy Robert Downey Jr. még nem adta fel a Sherlock Holmes filmek folytatását, sőt talán tévében és két különálló történettel folytatná, mert igazi Sherlock Holmes multiverzumot tervez. Korábban a népszerű színész felesége jelezte a rajongók felé, hogy egy ilyen új világ létrehozása sok tervezést igényel... Aztán jött a Covid-járvány, a világválság és azt se feledjük jó magyarázat illene arra, hogyan élte túl Downey sziporkázó agyú nyomozója a halálzuhanást az őrjöngő vízesésbe. 

Utóbbi kapcsán sokan megelégednek Mycroft Holmes oxigénadagoló fémpipájával, mondván öccse azzal kapott a víz alatt levegőt. (Ugyanakkor szerintünk egyéb dolgokat is figyelembe kell venni: Ezekről majd egy jövőbeli posztunkban adunk magyarázatot, bár mi sem fejtettünk meg mindent.) Bárhogy is, akár kedveli valaki a filmet, akár nem; az alkotás kétségtelenül teljesen új színeket hozott a sherlockian világba. Míg sok Sherlock Holmes adaptáció eléggé matiné vagy hasonlóan könnyed filmecske jellegű volt előtte, addig Guy Ritchie mindkét mozijában lendületes, kirobbanó akciójeleneteket kaptunk. 

A viktoriánus kor közel sem volt olyan unalmas, ahogy egyesek vélik: Voltak gyilkosságok, árulás, őrült féltékenység, aljas kapzsiság, gyors lovak, hintók, fegyverek, mérgek, gördeszkák, sötét sikátorok, kísérteties temetők, veszélyes gyárak és még autók is. Így az akkori világ nem olyan sokban különbözött a maitól, mint azt többen hiszik. Melegágya volt a lebilincselő eseményeknek és idegborzoló bűneseteknek. (Gondoljunk csak a Hasfelmetsző Jack-féle sorozatgyilkosságokra!) Mindez illik a hős tanácsadó detektívhez, aki szerfelett különc karakter. Sir Arthur Conan Doyle zseniális íróként izgalmas történeteket tudott papírra vetni, míg a Sherlock Holmes mozifilmek készítői új történetekkel a filmvászonra varázsolták az izgalmakat, közben gondolva a detektív főbb tulajdonságaira: a munkamániára meg a dedukcióra is.

A remek színészek, a pazar rendezés, a korhű ruhák s díszletek és bámulatos filmeffektek mellett a történetekhez illő vérpezsdítő zene szintén a siker zálogát képezte. Szerzője nem más volt, mint a világhírű zeneszerző Hans Zimmer. (Fejlécünkön látható, ő az első férfi.) Örömteli, hogy ez a csodálatos művész azt nyilatkozta: "Otthon érzem magam Magyarországon!"

Mégis a sors úgy hozta, hogy Hans nem hazánkban, hanem Bécsben figyelt fel Lisztes Jenő cimbalomművészre. A magyar fiatalembert olyan tehetségesnek tartotta, hogy ő lett az amerikai akció-vígjáték Londonban zajló zene felvételein az egyik muzsikus. Bizony Robert Downey Jr. és Jude Law, Sherlock és Watson kalandjainál Lisztes Jenő virtuóz cimbalomjátékát hallhatjuk. Éljük át újra a megvadító dallamokat az ikonokus filmek emlékezetes jeleneteivel:

Büszkeségünkre Lisztes Jenő - fiatal kora ellenére - már meghódította tehetségével a világ legrangosabb koncerttermeit, többek között a New York-i Carnegie Hall-t meg a bécsi Musikverein-t. Együttműködött több hollywood-i sikerprodukció megteremtésében is. Méltán megérdemelt nemzetközi karrierjének beindításához nagy segítséget adott Hans Zimmer elismerése illetve Jenőnek a Sherlock Holmes filmzene elkészítésében való részvétele. További sok sikert kívánunk neki meg zenésztársainak!

Zenerajongó olvasóinknak jelezzünk, hogy idén Hans Zimmer újra hazánkban turnézik majd. Ezenkívül Lisztes Jenő fellépéseiről szintén lehet értesülni, méghozzá az ő személyes Facebook oldalán.

Lisztes Jenő: Csárdás - magyar cimbalommuzsika: 

Lisztes Jenő riportműsor - Basav Channel - 9 perces videó:

És ha már zenei vonatkozások: Büszkén jelezzük azt is, hogy a Sherlock Holmes magánélete (The Private Life of Sherlock Holmes) című amerikai film zenéjét a világhírű magyar zeneszerzőnk, Rózsa Miklós szerezte.

Bravó magyar zenészek! Büszkék vagyunk Rátok.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, Robert Downey Jr. - Sherlock Holmes visszatér
2, dailynewshungary.com/hans-zimmer-feel-home-hungary
3, Papageno - "Cimbalomvarázs Hollywood legújabb magyar sztárjával" cikk
4, Népszava - "Cimbalom – határok nélkül" cikk
5, YouTube - Sherlock Holmes videók
6, YouTube - Lisztes Jenő videók
7, eventim.hu - Hans Zimmer Live, Europe Tour 2023 - Jegyek / Vásárlás
8, Lisztes Jenő Facebook oldala - facebook.com/jeno.lisztes

Kapcsolódó posztok:

racz-pal-hegedkeszito-mester.jpg Hans Zimmer dal - metál verzió

Hans Zimmer Discombobulate és BBC Sherlock zene

FRISSÍTÉS:

robert-downey-sherlock-halalos-zuhanas.jpg

Robert Downey detektíve túléli a halálos zuhanást

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása