sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. augusztus 18. 00:33 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes és a nemzeti ünnep

" Most vagy soha! " látványvilág, Sherlock Holmes tűzijáték és március 15. kisfilm

nemzeti-unnep.png

 avagy Sherlock Holmes hatása (és semmi politika, vagy filmkritika)

Sziasztok!

Államalapításunk ünnepén, a közelgő augusztus 20-án, kedd este, a tűzijáték után mutatja be a TV2 tévécsatorna a " Most vagy soha! " című filmet, mely másik nagy nemzeti ünnepünkkel, március tizenötödikével foglalkozik. A filmről mindenkinek van már valamilyen véleménye, amit tiszteletben tartunk és mi most nem egy új véleménycikket szeretnénk megjelentetni róla. Csupán megemlítjük, hogy a " Most vagy Soha! " rendezője Lóth Balázs és egyik forgatókönyvírója Rákay Philip szerint a kosztümös alkotás látványvilágát a Guy Ritchie-féle Sherlock Holmes-filmek és a Birmingham bandája (Peaky Blinders) című brit történelmi bűnügyi sorozat alapján teremtették meg, melyek inspirációul szolgáltak. 

Itt jegyezzük meg, hogy a " Most vagy soha! " másik forgatókönyvírója, Szente Vajk már vitt színpadra hazánkban Sherlock Holmes darabot, méghozzá Ken Ludwig A sátán kutyája című művét.

Igaz, írhatnánk egy cikket arról, hogy Petőfi Sándor a legendás detektívhez hasonlóan eszes, vékony és a világra nagy hatást gyakorló személyiség volt, de közös vonásaik taglalására talán máskor kerítünk sort. Most azonban a látványvilág szót megragadva hoztunk el nektek egy számítógépes tűzijátékot Guy Ritchie és Robert Downey Jr. Sherlock Holmes-ának zenéjére, hiszen mindig jó hallani Hans Zimmer varázslatos dallamait (, melyet aztán más muzsika is követ):

Sherlock Vs Harley tűzijáték (idő: ~5 perc)

Rákay Philip nyilvánosan már többször említette filmje kapcsán, hogy sok olyan visszajelzést kapott, ami szerint fiatalok a " Most vagy soha! " miatt kezdték el tanulmányozni az 1848-as forradalmat és szabadságharcot vagy éppen Petőfi Sándor, illetve Vasvári Pál életét. Nem tudjuk biztosan, de talán ugyanez adta az ihletet Kereszty Marcell alábbi kisfilmjéhez, melyet szintén fiatalok készítettek jeles forradalmunkról Sherlock Holmes-szal:

Sherlock Holmes és Március 15 (idő: ~ 26 perc)

Rövid posztunkat nem politikai vagy hirdetési célból jelentetjük meg, azt se vizsgáljuk most, hogy a két említett filmben mennyire jelent meg a történelmi hűség. Csupán szeretnénk felhívni a figyelmet Sherlock Holmes ezen magyar vonatkozásaira, valamint nem utolsósorban arra, hogy Holmes inspirál és tanulni, tanítani is lehet vele, illetve, hogy a fikció játékosan keltheti fel az ifjúság tanulási vágyát és alkotási szenvedélyét.

Most pedig szeretettel ajánljuk partneroldalunk Caledonia Könyvvára és Kreatív Kuckója új bejegyzését a nemrég megjelent új Geronimo Stilton meseregényről::

Geronimo Stilton: Az ​elátkozott színház (Nyomozni hív Sherlocco 4.) - Értékelés

nyomozni-hiv.png

Ugyanakkor köszönjük a pozitív visszajelzéseket legutóbbi bejegyzésünkről is, mely Sherlock Holmes a világ egyik legnagyobb kulturális fesztiválján címmel mutatta be azt a három színdarabot, amivel a híres nyomozó előtt tisztelegnek, szinte egész augusztusban a világ első UNESCO-irodalmi városában.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

elérhetőség: ÜZENETKÜLDÉS

AJÁNLOTT POSZTOK:

Sherlock Holmes a világ egyik legnagyobb kulturális fesztiválján

edfest2024.png

Sherlock Holmes és a Nobel-díj

nobel-dij-sherlock-holmes.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása