sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. április 20. 22:41 - SzerzoiJogvedettTartalom

+ ROSSZ HÍR: Már Dexter Fletcher is bizonytalan a Sherlock Holmes 3-ban

dexter-fletcher-sherlock-holmes-3.jpg

- leálltak a Sherlock Holmes 3 munkálatai szerinte...

( GY.I.K.: Mit jelet a + jel egyes posztok címe előtt? )

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

KLASSZIKUS ÉS MODERN, KAOTIKUS ÉS RENDEZETT:

 "Nincs hát vesztegetni való időnk, igaz-e?" - teszi fel a kérdést Sherlock Holmes, abban a Guy Ritchie által rendezett filmben, melyben olyan pörgős akcióval tört elő, amivel meglepte a világot s kasszát robbantó sikert hozott a filmgyártó Warner Bros-nak. Sok néző meglepődött a korábbi békebeli hangulatú Sherlock Holmes adaptációk után, hogy ezen briliáns nyomozó a filmvásznon vérbeli akcióhős lett, pedig ez a pörgés, lendület és potenciál mindig is benne volt Sir Arthur Conan Doyle halhatatlan hősében. Nemcsak azért, mert a zseniális detektív igazi igazságosztó, energikus és számtalan harcmodorban jártas, hanem a viktoriánus kor is hoz ehhez megfelelő környezetet. Akkoriban is voltak brutális gyilkosságok, halálos fegyverek, fürge zsebtolvajlások, gyorsan száguldó lovak, lélekszakadva menekülő emberek, robbanások, veszedelmes gépek. Sőt, autózó felnőttek és - kis időugrással - gördeszkás fiatalok is. Mindezek ötletes akciófilmek látványos jeleneteihez vezethetnek. Tehát Holmes figuráját egyáltalán nem kell kiemelni saját korából ahhoz, hogy modern és menő legyen. A Guy Ritchie mozifilm pedig alaposan kiaknázta ezt a hatalmas potenciált, remekül élve a lehetőség szinte minden aspektusával.

(Csendben jegyezzük meg, hogy a későbbi olyan feldolgozások, mint BBC Sherlock és társaik; nagy hátránya a korváltás. Sherlock Holmes ugyanis a viktoriánus korban a "Zsenik Zsenije" volt, aki megelőzte a korát különleges kutatási módszereivel, amiket előtte senki vagy akkoriban rajta kívül senki sem végzett és amikre sem a rendőrök, sem az elvetemült bűnözők nem számítottak. - De még a Doyle történeteket először olvasók tábora sem. - Modernebb időkben hősünk ezen hatása elvész az újabb korban megszokott technológia már közismert vívmányai mellett és a "Zsenik Zsenijét" csak egyszerű zsenivé fokozzák le vagy hétköznapibb emberré és ilyenkor Sherlock nemigen különbözik egy átlagos detektívtől illetve laborban dolgozó kémikustól.) 

Tehát Guy Richie-éktől a kirobbanó megjelenés szédítő lendülete sokak figyelmét elterelte arról, hogy Robert Downey Jr. bűnüldözője az akcióhős alakja mellett valóban milyen sok egyéb Sherlock Holmes tulajdonsággal bír. Többen voltak még a sherlockianok közül is, akik csak újranézés után tudták igazán értékelni ezt az alkotást, felfedezve a Baker Street-i extrém fickó kedvelt képességeit a verekedős és robbantgatós események közt.

Fontos tudni, hogy Robert Downey Jr. Sherlock Holmes mozifilmje mindig kaotikus volt. Teljesen más volt az első forgatókönyv, mint ami aztán közönség elé került. Guy Ritchie helyett korábban más rendezőt akartak és a szerepekre is teljesen más színészekre gondoltak először, mint akiket a képernyőn megismerhettünk. Guy Ritchie és Robert Downey Sherlock Holmes rajongása meg a Warner Bros filmstúdió munkatársainak eltökéltsége azonban rendet teremtett a kezdeti káoszban, így nem egy, hanem két mozifilm jelent meg.

Eltökéltségből nem volt hiány: Robert Downey Jr. és Jude Law elolvasták Conan Doyle eredeti történeteit és megnézték Jeremy Brett - Granada stúdióval készített - legendás sorozatát. (Law korábban szerepelt is benne a "Shoscombe Hercege" című epizódban.) A Vasember főszereplője pedig fogyókúrázott a szikárabb megjelenésért és az sem tántorította el, hogy forgatás alatt megsérült. A hírek szerint Robert Maillet színész s egykori profi birkozóval való harci jelenete során olyan nagy ütést kapott melytől elájult, vérzett és 6 öltéssel kellett megvarrni a száját. Mégsem akart kórházba menni s amilyen gyorsan tudta folytatta a forgatást. Mégis ilyen áldozatok és a nagy kasszasiker ellenére már régóta elmarad a Sherlock Holmes meg az Árnyjátékos második rész folytatása. Rajongói épp úgy hiába várják a következő részt, mint a BBC Sherlock kedvelői a Benedict Cumberbatch, Martin Freeman duó visszatérését. Azonban annyi idő eltelt, hogy az előbbi hiányát nem lehet már csak a Vasember sztárjának elfoglaltságaival vagy Covid-dal magyarázni. Ugyanakkor nagyon érdekes, hogy míg a BBC Sherlock belekerült az ötlettelenség csapdájába - a 3. évadtól jelentősen esett a színvonala -, addig sokan úgy vélik a Sherlock Holmes pont a túl sok ötletbe fulladt bele. Pedig egy időben felmerült a hír, miszerint az alkotók által érdekesnek vélt forgatókönyvekből akár két sorozatot is készítenek az HBO MAX-ra.

Guy Ritchie helyét Dexter Fletcher rendező vette át a következő - várva várt - részre. Dexter a CinemaBlend podcast azon kérdésére, hogy a folytatás fejlesztés alatt áll-e lelombozó válasszal szolgált:

" Jelenleg nem. Az egyszerű igazság az, hogy egy jó darabig szorosan együtt dolgoztam Robert-tel és Jude-dal, de főleg Robert-tel. Eljutottunk egy bizonyos pontra, aztán jött a Covid. És ez mindenkit a szélnek eresztett. Ezek a dolgok annyira kényesek, hogy most már nehéznek bizonyul megpróbálni az összes szálat értelmes helyre visszahúzni. Elfoglalt vagyok. Ő is elfoglalt. Az emberek elfoglaltak. Ez egy nagy dolog. És már egy ideje nem beszéltem vele, így nem tudom, hol van az étvágya. Biztos vagyok benne, hogy van, de hogy hogyan illeszkedik a tervébe... mert a tervek változtak. Erre nem tudok válaszolni. Ha visszajönne, szívesen megcsinálnám. Szeretném látni. Mert a forgatókönyv zseniális volt. És (Robert) szerintem egy zseni. "

Dexter még egy korábbi élményét is elmesélte Downey meg a brit detektív kapcsán:

" Végül egy fantasztikus íróval, Joe Penhall-lal dolgoztunk együtt, aki fantasztikusan adaptálta Cormac McCarthy Az út című művét. ... Remek 10 napot töltöttünk Robert házában Hamptons-ban, ahol 10 napon keresztül folyamatosan Sherlock Holmes-t játszottunk. Olyan volt, mintha a mennyország egy szeletén lettünk volna. Annyira zseniális volt. És látni Robert-et és azt, ahogyan az agya működik, és a fordulatokat, amire képes volt ezzel a karakterrel, egyszerűen wow. Szóval igen, nagyon remélem, hogy egy nap valahol - ha nem is velem, de valahol Robert elkészíti ezt a filmet. "

Nos, mi is (örülnénk)... De a további Sherlock Holmes kalandok egyenlőre csak remények... , amik talán valóra válnak vagy az is lehet, hogy mégsem. Mint korábbi "Robert Downey detektíve túléli a halálos zuhanást" elméletünkben felfedtük; a folytatásban benne lehetne annak lehetősége, hogy James Moriarty és Irene Adler egyaránt túlélte a velük történteket.

Sherlock Holmes & Irene - Criminal

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, Yahoo Entertainment: "Sherlock Holmes 3 Director Explains Why The Robert Downey Jr. Sequel Hasn’t Happened Yet Despite A ‘Brilliant’ Script"
2, Yardbarker: "20 facts you might not know about 'Sherlock Holmes' (2009)"
3, Screen Rant: "20 Crazy Details Behind The Making Of Sherlock Holmes"
4, Kapcsolódó YouTube videók:
- AMC: Sherlock Holmes előzetes
- Sherlock Holmes & Irene - Criminal (HarpieChick rajongói videó)

autogram-cumberbatch.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása