sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. május 12. 06:37 - SzerzoiJogvedettTartalom

Holmes és a házassági évforduló

jane-mcparkes.jpg

"Megházasíthatod, megölheted, vagy bármit megtehetsz vele, amit csak akarsz."

- ezt Sir Arthur Conan Doyle felelte William Gillette írónak és színésznek, mikor az amerikai művész Conan engedélyét kérte a világhírű nyomozóról írt színdarabjához. Valójában ekkor Doyle már megölte híres teremtményét és nagyon elege volt belőle. A népszerű skót író egyszerre felemelő és tragikus kapcsolatáról fiktív detektívével kedvenc újságírónk Zeller Márton írt kiváló cikket a Blikkbe. (Kapcsolódó link: Zeller Márton cikke a Blikkben )

Bár Conan Doyle kezdetben elszántan védte alkotását, hamar szembesülnie kellett vele, hogy az általa kitalált Baker Street-en élő zseni kicsúszott a kezei közül, az emberek jogtalanul használják s gyakran méltatlan dolgokra veszik igénybe. William Gillette azonban az egyetlen olyan "kiházasítója" Sherlock Holmes-nak, akinek megbocsájtható, hogy facsart kedvencünk karakterén. Gillette ugyanis segített Doyle-nak újra kicsit megkedvelni a pipás bűnmegfejtőt, Arthur Conan Doyle jó barátja lett, a színdarabját sikerre vitte és számtalanszor eljátszotta Holmes-ot. Nélküle talán sosem tér vissza "a következtetés nagymestere" vagy ha vissza is tért volna más formában folytatta volna kalandjait. William Gillette a való életben is romantikus férfi volt, aki hitt az igaz szerelemben, valamint a brit bűntényvadász alakjához is több újítást hozzátett. Rá képtelenség "haragudni", azért mert olyan életformát adott a megrögzött agglegénynek, ami a detektívkirály eredeti alakjától távol állt. 

Valójában azért a hideg fejjel gondolkozó géniusztól bár az igazi házasság roppant távoli, azért mégsem idegen tőle a szerelem, csak ő hivatásával nősült. Igazi munkamániás figura:

És lássuk be ez érthető, hiszen nyomozni rock n' roll:

Igazi adrenalin löket, maga az eleven izgalom: 

Óh, itt már biztosak vagytok benne, hogy nem Homes barátunk saját házassági évfordulójáról lesz szó. Remek következtetés. :-)

Az élet minden embernek nehéz, azonban 1887-es felbukkanásakor és azóta a brit ikonná vált lángész képes mindig reményt meg örömteli élményeket adni. Blogunkon volt szerencsénk megosztani Mark Shanahan briliáns amerikai író különleges történetét beteg édesapjáról meg saját színpadi vágyairól. Most viszont elmeséljük, hogy bűnkergető példaképünk révén milyen történetre figyeltünk fel.

jane-mcparkes.jpg

Az írónő honlapja: janemcparkes.com

Jane McParkes az Egyesült Királyságban él. Már kiskorától érdekelték a krimik. 8 évesen a lányoknak szóló Bunty képregénymagazinban jelent meg írása, arról, hogy nagypapájával a kertben két fülbevalóra, meg egy kis pisztolyra találtak, ami talán megoldatlan gyilkosságot jelenthet. Ez a fiatalkori siker végképp megerősítette őt abban, hogy krimiíró szeretne lenni. "Sorra falta" a bűncselekményeket feltáró könyveket, melyekhez könyvtárból jutott.

27 évesen egyedülálló volt, céges autóval és jelzáloghitellel, ráadásul fizikuma is megrendült. Sclerosis multiplexet diagnosztizáltak nála. Megesett, hogy saját nevét is képtelen volt leírni, nemhogy egy regényt készíteni....

... Sok ember itt lenne öngyilkos, de Jane adott magának és az Életnek esélyt:

Diagnózisa után egy évre szerelmes lett, férjhez ment, otthagyta a munkáját és két gyereknek adott életet. Továbbra is hódolt az írásnak, de egészségi állapota meg családi elfoglaltságai miatt erre gyakran kevés időt tudott szánni.

2018-ban a rák egy ritka fajtáját diagnosztizálták nála. Ez és a Covid-járvány okozta világtragédia ráébresztette arra, hogy be kell fejeznie nagy vágyát. Mivel tehetséges író nem kellett mások, például Conan Doyle Sherlock Holmes karakterét lenyúlnia. Saját hőst alkotott és művében Olivia Wells kalandjait mutatja be. Tavaly megjelent kötetének címe "A Deadly Inheritance" (Halálos örökség) - tudtunkkal hazánkban nem kapható.

Pár órája Jane McParkers a közösségi oldalára ezt posztolta:

" Sharing the love on our 27th wedding anniversary with the great fictional detective, Sherlock Holmes….  "

" Megosztjuk a szerelmet a 27. házassági évfordulónkon a nagyszerű kitalált nyomozóval, Sherlock Holmesszal… " 

Ehhez képeket mellékelt:

jane-mcparkes-sherlock.jpg

Nos, a Baker Street-en található Sherlock Holmes szoborral ünneplő Jane McParkes és férje kemény évtizdeken vannak túl s biztos hasonlóak állnak előttük. Mégis jó példák arra, hogy a nagy detektív rajongói milyen kitartóak és bármilyen borús, nehéz az élet megéri kitartani, mert a sors hoz felejthetetlen örömöket is.

Csodálatos ez a házaspár. Sok boldogságot, jó egészséget és rengeteg krimis kalandot kívánunk nekik! 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, Jane McParkes oldalai:
- Twitter: @JaneMcParkes
- janemcparkes.com
2, goodreads.com - Jane McParkers
3, Cikkhez tartozó YouTube videók Sherlock Holmes-ról

Ajánlott cikk:

mark-shanahan-sherlock-szinre-lep.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása