sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. május 22. 07:10 - SzerzoiJogvedettTartalom

Conan Doyle "él" és a világ egyik legmenőbb zenekarában játszik

doyle-metallica.jpg

Sziasztok!

164 éve ezen a napon született a később lovaggá ütött Arthur Conan Doyle, a világirodalom egyik legtehetségesebb írója. Ő teremtette meg a halhatatlan Sherlock Holmes alakját. Teremtménye racionális gondolkodásról ismert, így sokakat ma is elképeszt, hogy alkothatta meg egy olyan személy, aki hitt a szellemekben.  Pedig egy író, hasonlóan egy színészhez nem azonos az általa formált karakterrel, csak tökéletesen beleéli magát annak helyzetébe. Doyle pedig nagy családba született, így járt vele az az átok, hogy élete során sok szerette halálával szembesült: Elhunyt mindkét szülő, jobblétre szenderült testvér, az első feleség s az írót a legnagyobb tragédia is érte, mely embert sújthat, elvesztette egyik gyermekét is. Nem csoda hát, hogy a spirituális világ felé fordult s hitt egy túlvilági életben. És ha azt nézzük, hogy a Conan Doyle iránti emlékezés, tisztelet a mai napig is él, mondhatjuk van abban valami, hogy valaki tovább él a halál után, hiszen emléke nem pusztul el.

Úgy tartják a világon mindenkinek van egy párja, aki hasonló testben él, mint ő - mégha nincs ikertestvére az illetőnek, akkor is. Ráadásul ilyen pár nem csupán saját életében, de későbbi korokban ugyancsak felbukkanhat. Nos, sherlockian körökben hoz némi derűt s megdöbbenést, ám meglett Arthur Conan Doyle hasonmása. Ráadásul szintén egy ismert férfi. Ő nem más, mint James Hetfield a Metallica heavy metal együttes énekese, ritmusgitárosa, társalapítója és legfőbb dalszerzője. Kísérteties a hasonlóság:

james-hetfield.jpg

Nos, kétségtelen, hogy Arthur Conan Doyle "újjászületett". És a metal? Na, az sem véletlen. Doyle már saját korában menő volt, igazi szupersztár és az maradt most is. Az általa bemutatott világ brutális volt, ahogy szintén az ma is. Sherlock Holmes-a kapcsán pedig több kemény rock dal született, akár önmagában, akár Sherlock Holmes filmzenék metál feldolgozásaként. A CBS Elementary (Sherlock és Watson) sorozatában -, ahol Jonny Lee Miller és Lucy Liu a főszereplők, - több metal vonatkozás jelenik meg. Mi most a kedvenc detektívünkről a Vasily Livanov által megformált nyomozó orosz sorozatának és a BBC Sherlock tévédrámának főcímdalát hoztuk el egy metal verzióban: 

(Vagány YouTube videó Feanor X -től)

Boldog születésnapot Conan és köszönetünk a neves sherlockian Charles Prepolec felé, mert felhívta figyelmünket a hasonlóságra. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

TAVALY ILYENKOR:

william-shatner-arthur-conan-doyle.jpg

AJÁNLOTT OLDAL:

Hans Zimmer dal metál verzió

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása