sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. május 25. 08:14 - SzerzoiJogvedettTartalom

Prof. Dr. Blutman László tanulmány - és egyéb sherlockian hírek

laszlo-blutman-tanulmany.jpg

Halihó!

Ismét újabb sherlockian hírekkel szolgálhatunk.

TANULMÁNY:

Az a nagy megtiszteltetés ért minket, hogy Professzor Dr. Blutman László a Szegedi Tudományegyetem (Állam- és Jogtudományi Kar) tanszékvezető egyetemi tanárának "The Language and Logic of Inquiry: some basic problems" című tanulmányát publikálhattuk angol oldalunkon: The Language and Logic of Inquiry: some basic problems. Az informatív írást két oldalon közöltük.

A Tanár Úr már korábban is engedélyezte nekünk (, itt, magyar blogunkon) a nagy detektívről szóló publikációi közlését: Sherlock Holmes tanulmányok. Nagyon szépen köszönjük.

laszlo-blutman-tanulmany.jpg

AJÁNLANAK MINKET:

Örömmel vettük, mikor megtudtuk, hogy egy amerikai úr, S.N. Bronstein, egykori tanár, napjainkban már krimiíró és gyermekkönyv szerző (honlapja: S.N. Bronstein Google Site) tegnap virtuálisan ajánlotta az angol oldalunkat, a sherlockian-sherlock.com-ot:

" Visit this site for all things 'Holmes' you need to know "

" Látogasson el erre az oldalra, ahol mindent megtudhat, amit Holmes-ról tudni kell. "

Persze korábban is kaptunk már jó véleményeket, ajánlókat (You told about us), de az ilyen mindig kedves a szívünknek. Egy krimiírótól meg főleg. :-)

A SÁTÁN KUTYÁJA ÉS SHERLOCK:

Jól halad a Sherlockian könyvfelajánlás lehetőségünk. Hétfőn, éppen Arthur Conan Doyle születésnapján kaptuk meg két különböző kiadótól egy-egy példányban "A Sátán Kutyája" című könyvet. A felajánló ezúttal két fő, egy szerelmespár tagjai, akik a korábbi felajánlókhoz hasonlóan névtelenek kívánnak maradni - mint tudjuk a jótékonyság legtöbbször csendben jár. :-) Köszönet a jóindulatukért. 

satan-kutyaja-konyvek.jpg

A könyvfelajánlás kapcsán nagyon köszönjük a belénk vetett bizalmatokat és a másoknak való segíteni akarásotokat. Tudjuk, hogy vannak, akik a könyvek végét jósolják, de a könyvek nem tűntek el sem a rádió, a tévé vagy az internet vagy a számtalan modern szórakozási mód (pl: videójátékok) ellenére sem, ahogy világszerte megvannak a bibliotékák is.  A Magyar Sherlock Holmes Club igen elhivatott, hogy ápolja a legendás detektív jóhírét s másokkal is megismertesse őt. Ehhez az egyik fontos lehetőség a könyvtárak sherlockian könyvekkel való feltöltése. Hiszen napjainkban, mikor nyomtatott kiadványok egyre drágábbak sokaknak egyedülálló lehetőség, hogy könyvtárakból hozzá juthatnak kedvelt papíralapú olvasnivalójukhoz. Igaz, vannak akik a jótékonyság kapcsán azt vallják, "Halászni kell megtanítani a rászorulót, nem halat adni neki". Nos, azoknak akik ezt az elvet vallják megnyugtató lehet, hogy azok a szegényebb vagy középosztálybeli embertársaink akik befizettek a könyvtárba, már a maguk módján "halászni kezdtek", aktívan tesznek a szellemi fejlődésért, érdemes segíteni őket, akár felnőttek, akár gyerekek, hogy "jobb fogáshoz" jussanak. Ráadásul elég jelképes ráfordítással évtizedekig lehetnek könyvtárlátogatóknak hasznosak a felajánlott kötetek. Kezdeményezésünkhöz még lehet csatlakozni. Ha a felajánló igényli nevét vagy cégét nyilvánosan megnevezzük. Minden könyv átadását pedig nyilvánossá tesszük itt a blogunkon, akár névvel ajándékozó vagy anonim segítőről van szó.

konyvfelajanlas.jpg

Korábban írtunk nektek Sandra Fabiani kutyájáról. Sandra annyira örült a megjelenésnek, hogy közösségi oldalán ajánlotta posztunk és küldött még két képet kedvencéről, aki éppen a nevéhez illő koszümben ül a Sherlock szoba diványán. Köszönjük Sandra.sherlock-kutya.jpg

EGY SZTÁR A ROYAL ALBERT HALL-BAN:

Egy lelkes sherlockian Steve Wood érdekes túrát tett a Royal Albert Hall-ban a Londoni Sherlock Holmes Társaság jóvoltából, május 20-án (szombaton). Az idegenvezetéssel zajló túra megtekintésének díja 15 font vagy 20 dollár volt. A nagy érdeklődés miatt a látogatókat több csoportra osztották és más-más útvonalon vezették őket, ám figyelve arra, hogy minden néző ugyanazokat a területeket láthassa. (Forrás: The Sherlock Holmes Society of London: A guided tour of the Royal Albert Hall és Steve Wood Twitter oldala @gibsongoldking) Erről az eseményről mutatunk be most képeket:

roya2.jpg

A régi fotón Conan Doyle látható. Zsűritag volt egy erőember versenyen a neves intézményben. (A dobogó előtt álló zsűritagok közt ő a középső.)

royal-albert-hall-2.jpg

És következik a hírességek fala. Megtaláljátok rajta Arthur-t? 

royal-albert-hall-3.jpg

Hálás köszönet a képekért Steve Wood-nak.

1930. július 13-án a Spiritualista Egyesület kibérelte a Royal Albert Hall-t egy szeánszra Sir Arthur Conan Doyle számára, miután a Sherlock Holmes szerzője július 7-én meghalt. Az eseményen 10 ezer ember jelent meg, akik izgatottan várták, hogy egy médium kapcsolatba lépjen a neves irodalmárral, akinek még egy széket is üresen hagytak. Végül a médium sikított egyet és állította Conan a széken ül, majd Doyle özvegye is úgy vélte valóban jelen van. Állítólag Arthur üzent is valamit, de Lady Conan Doyle nem volt hajlandó elárulni, hogy mit. (Forrás: royalalberthall.com: The ghost of Conan Doyle: Supernatural happenings at the Royal Albert Hall) Azonban az összegyűjt 10 ezer ember jól bizonyította milyen híres volt Sherlock Holmes megteremtője.

Híregyvelegünk végéhez értünk. Köszönjük a figyelmet és szép napot kívánunk! 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása