sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. június 06. 03:13 - SzerzoiJogvedettTartalom

Anthony Horowitz krimifesztiválon

krimi-es-rejtely-fesztival.jpg

Sziasztok!

A napokban (június 2-4-ig) idén is megrendezésre került a MOTIVE CRIME & MYSTERY FESTIVAL (, vagyis: Krimi és Rejtély Fesztivál) Kanadában. A torontói rendezvényen voltak prémium események. Ezek igénybevétele előtt fél órával már fizetős bár állt a résztvevők rendelkezésére. Belépni pedig csak prémium bérlettel vagy jegyekkel lehetett. Ennek az ára felnőtteknek 149,99 amerikai dollárt, míg diákoknak 99,99 amerikai dollárt kóstált. Egy kicsit most egy ilyen prémium eseményt említünk meg.

Június 3-án Shari Lapena kanadai regényírónő a brit Anthony Horowitz-cal beszélgetett (Az előadás címe "The Twist of a Knife: Anthony Horowitz with Shari Lapena" - azaz: "Egy kés csavarása: Anthony Horowitz és Shari Lapena" volt). A téma James Bond-ról szólt, a fantasztikus kémről. Anthony Horowitz azonban nagy Sherlock Holmes rajongó és mivel az angol mesterdetektívnek számtalan hasonlósága van a 007-es ügynökkel, hát Horowitz szivesen mesélt a leleményes nyomozóról is. Nagyon köszönjük Anthony!

motive.jpg

Anthony Horowitz nem más, mint az Egyesült Királyság egyik legtermékenyebb és legsikeresebb írója napjainkban. Olyan kedvelt televíziós sorozatokhoz írt forgatókönyveket, mint; Poirot, a Kisvárosi Gyilkosságok (Midsomer Murders), vagy Foyle háborúja. Ezenkívül 50-nél több saját könyvet is megjelentetett.

anthony-horowitz.jpg

Gyermekként, mint a brit gyerkőcök zöme, nem szerette a bentlakásos iskolát. (Akárcsak egykor III. Károly vagy Benedict Cumberbatch.) Meghatározó élmény volt számára, hogy 17 éves korában elolvashatta Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes műveit. Rögtön megkedvelte a briliáns detektívet, aki nehéz helyzetében reményt, kikapcsolódást, új élményeket, sőt inspirációkat adott neki. Hatalmas megtiszteltetés volt számára, mikor a "Doyle örökösök" (Conan Doyle Estate) felkérték, hogy írjon könyvet a kiváló szuperkopóról. Sokat készült rá, határozott szabályokat állított fel magának, hogy miket nem tehet meg a nagyszerű hőssel Doyle irói akaratát tisztelve és követve. Írás közben mindig volt az asztalán Holmes történet a neves skót írótól. Mint tudjuk első kötete a következtetés nagymesteréről már sikert aratott, majd több folytatás követte. Akárcsak Shari Lapena műveit, az ő pastiche alkotásait is kiadták magyar nyelven, s mai napig beszerezhetik a hazai Sherlock Holmes rajongók.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, Az esemény hivatalos honlapja:
festivalofauthors.ca/event/the-twist-of-a-knife
2, Jonathan Whitelaw szerző, dínyertes újságíró és műsorszolgáltató
Twitter oldala - @JDWhitelaw13 (hír)
3, Anthony Horowitz nyilatkozatok - YouTube videók
4, Képek:
- Fejléc:
Anthony Horowitz "Moriarty" című könyvének borítója
+ Benedict Cumberbatch Sherlock fotó (BBC)
+ wbur.org: Author Anthony Horowitz Gives Sherlock Holmes A New Spin
- Egyéb képek:
Jonathan Whitelaw szerző, dínyertes újságíró és műsorszolgáltató
Twitter oldala - @JDWhitelaw13 (fotó)
+ wbur.org: Author Anthony Horowitz Gives Sherlock Holmes A New Spin (kép)

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása