sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. december 03. 06:44 - SzerzoiJogvedettTartalom

Botrány az új Sherlock sorozat körül

lucy-worsley-baker-street.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Eldőlt Lucy Worsley történész Sherlock Holmes sorozatának címe. Korábban más-más néven emlegették az angol újságok, ám végül a botrányosabb verzió a Killing Sherlock: Lucy Worsley on the Case of Conan Doyle  (Sherlock megölése: Lucy Worsley Conan Doyle ügyében) verzió nyert a BBC hivatalos oldala szerint, mely a december 10-én (vasárnap) főműsoridőben kerül adásba. A jövő héten 21 órakor a BBC Two képernyőjére kerülő sorozatról (, mely jövőre Amerikába is eljut), ezt közli még a BBC a yahoo!finance szerint:

"Az 1. rész
Lucy megismerkedik Conan Doyle gyermekkorával és életével Portsmouth-ban, ahol orvosként dolgozott. Megnézi, hogyan jött létre Sherlock Holmes, és miért nehezményezte az író, hogy az éles eszű detektív a tömegpiacon népszerűvé vált.

A 2. rész
Lucy az író életét vizsgálja, miután megölte Sherlock Holmes-t. Megtudja, hogyan lett a brit imperializmus szóvivője, és kétségbeesetten küzdött a hazájáért. Felfedezi, miért győzték meg végül, hogy írjon még több történetet Holmes-ról, és elárulja, hogyan keveredett Conan Doyle a valós élet rejtélyeinek megoldásába.

3. rész
A sorozat utolsó epizódjában Lucy azt vizsgálja, hogyan érintette Conan Doyle-t fia (, Kingsley elhalálozása) és miért vált a spiritualizmus szenvedélyes szószólójává. Látja, hogy ezért miért került szembe az olvasóival, és miért engedett meg végül, és hozta vissza Holmes-t a halálból. Halljuk, hogyan kezdett önálló életet Sherlock Holmes, és megnézzük Conan Doyle és Harry Houdini bűvész feszült barátságát."

Sajnos azonban nincsen Sherlock Holmes film botrányok nélkül. A Daily Mail információi szerint Lucy Worsley igen lesúlytó véleménnyel volt (esetleg még van?) a világhírű alkotóról, Sir Arthur Conan Doyle-ról. "Egy mérgező imperialista mansplainer!"-nek vélte (, a mansplainer nőket lenéző, fölényeskedő férfi). Ugyanakkor mikor sorozat miatt utánanézett az író életének, rádöbbent, hogy Arthur életében komoly családi drámák, tragédiák húzodtak meg.

Információk szerint Lucy sokat boncolgatja azt, hogy Doyle csak pénzért írta egy idő után híres detektíve történeteit, elég anyagiasnak állítva be az irodalmárt. Conan szerelmi kapcsolatait és spiritualizmus iránti megszállottságát is tagolja.

A Daily Mail cikke alatt több, mint félszáz bejegyzés jelent meg kommentelőktől (, posztunk megírásakor 60 látható). Doyle rajongói, illetve a történésznőt nem kedvelő véleményírók álltak bele Lucy Worsley-ba online.

Idézünk néhányat:

Wallys:

" Sir Arthur Conan Doyle volt az egyik legnagyobb írónk, sok klasszikus könyvet írt, amelyeket még mindig széles körben olvasnak, de hagyja békén, és ne próbálja meg egy másik gazemberré tenni. " 

Lazza42:

" Akkor miért engedted meg magadnak, hogy egyáltalán véleményt formálj, mielőtt bármit is tudtál róla? "

Katja Cold:

" A nagy emberek írják a történelmet... a középszerű emberek róluk írnak. "

martin:

" Először elítélni, később bizonyítékokat keresni (ha egyáltalán) - ez nagyjából így hangzik. "

Tweedside Beach:

" Soha nem szerettem Lucy Worsley-t, mióta egy tévédokumentumfilmben azt állította, hogy a britek nem nyerték meg a waterloo-i csatát. Megdöbbentő, hogy nem tud a csatáról. Ő egy wokie - ami a BBC-nél nem meglepő. "

- újabb kommentben:

" Nemegyszer hangoztatta tévédokumentumfilmjeiben, hogy Harmadik György királynak nem volt porfíriája – noha a modern szakértők szerint szinte biztosan volt. Talán azt hiszi, hogy a Királyi Család hálás lesz? "

patriot46:

" Worsley csak egy újabb pszeudo értelmiségi, aki pénzt keres valódi értelmiségiek hátán."

(A  pszeudo szó jelentése: ál-, hamis, hazug)

MisterTumnus:

" Worsley a megtestesítője a magát akadémikusnak tettető aktivistáknak. Pont azok, akik a fiatalságunkat azokká a zagyva bolondokká tették, akiket minden hétvégén az utcán látunk, és "igazságosságot" harsognak, miközben fogalmuk sincs, hogy miről beszélnek. "

Tudjuk, hogy Worsley amellett, hogy a Történelmi Paloták főkurátora már több könyvet megjelentetett és sorozatban gyártja a dokumentumfilmeket - talán ilyen tempó mellett nem mindennek van ideje teljesen utánajárni. Mégis mi kicsit sem szeretnénk abba a hibába esni, hogy valaminek a megismerése nélkül formálnánk véleményt. Egyenlőre reméljük, hogy csak holmi aljas médiafelhajtásról van szó és mégis élvezhető dokumentumfilmeket láthatunk.

Ugyanakkor már korábbi dokumentumfilmek kapcsán is jeleznünk kellett, hogy gyakran Sherlock Holmes-ról, de főként Sir Arthur Conan Doyle-ról nagy tévedéseket állítanak. (Az egyikben például nevetségesen azt mondja egy "szakértő", hogy Doyle csak a művelt ember látszatát keltve tartott fent nagy magánkönyvtárat, de egész életében egyetlen könyvet sem olvasott. Az állító azzal nem számolt, hogy Conan Doyle irodalmár volt, ám egyetemet is végzett és több kortársának utalása fennmaradt Conan olvasottságáról, akárcsak maga Arhur idézetei a könyvekről.)

conan-doyle-olvas.png

A képen Arthur Conan Doyle saját otthonában látható.

A korábbi dokumentumfilmeket meg a mostani előhangokat figyelembe véve kérjük a kedves rajongókat, hogy némi egészséges kétellyel álljunk neki ennek a dokumentumfilm sorozatnak is, ugyanakkor ne ítéljünk előre és merjünk jót remélni is.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, BBC hivatalos oldal - bbc.co.uk
Killing Sherlock: Lucy Worsley on The Case Of Conan Doyle
2, yahoo!finance
Killing Sherlock: Lucy Worsley On The Case Of Conan Doyle — release date, episode guide, exclusive interview and everything we know
Nicholas Cannon cikke (2023. december 02.)
3, Daily Mail - dailymail.co.uk
Sir Arthur Conan Doyle? 'A toxic imperialist mansplainer!' That's what historian Lucy Worsley thought of the complex Sherlock Holmes creator... until she delved into his tragic family history
Nicole Lampert for Weekend Magazin (2023. december 01.)

lucy-worsley-baker-street.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása