sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. január 06. 09:04 - SzerzoiJogvedettTartalom

Larry Hagman által "A világ leghíresebb detektíve visszatér"

... avagy ma 170 éves Sherlock Holmes

larry-harman-a-vilag-leghiresebb-detektive.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Különleges napra ébredtünk, ugyanis ma van Sherlock Holmes születésnapja. A 137 éve, 33 esztendősen 1887-ben felbukkant világhírű nyomozó Conan Doyle Kánonja szerint 1854-ben született. Születési évét onnan tudni, mert " Az Utolsó Meghajlás " esetnél 60 esztendős. Tehát a detektívek királya ( , aki nagy hatással volt a művészetekre, történelemre és tudományra, ) ma tölti be 170. életévét. Ő a világirodalom egyik legismertebb alakja. A Guinness Rekordok szerint a leghíresebb emberi alak, akit filmvásznon, színházban, könyvekben vagy más módokon legtöbbször feldolgoztak az emberiség történelmében. (Egyben őmaga a világon második legtöbbet adaptált figura, hiszen a Guinness Rekordok szerint csak Drakula előzi meg, aki vámpír mivolta miatt ugye természetfeletti teremtmény, nem emberi lény.) A No Place Like Holmes (nplh.co.uk) weboldala szerint a londoni bűnüldöző géniuszt, már több, mint 9000 színész játszotta el az évek folyamán.

szuletesnap.jpg

A január 6-ot pedig nem Conan Doyle-nak, hanem Christopher Morley-nak köszönhetjük. Ő egy neves amerikai újságíró volt, aki verseket, regényeket meg esszéket is publikált. A legnagyobb Sherlock Holmes rajongók közé tartozott. 1934-ben New York-ban ő alapította meg a Baker Street Irregulars-t (BSI-t), mely máig a detektívkirály legnagyobb rajongói szervezete a világon. Az irodalmi társaság titkos, azaz hozzánk, a Magyar Sherlock Holmes Club-hoz hasonlóan zártkörűen működik.

Viszont, ahogy más titkos társaságokról, például a szabadkőművesek rendjéről is lehet azért tudni információkat, úgy lehet tudni a BSI-ről is. Tagjainak kiválasztási feltételeit homály fedi, ám a BSI ismert híres luxusvacsoráiról és arról, hogy saját magazinnal rendelkezik Baker Street Journal néven. Utóbbiban nemrég jelent meg Blutman László jogász professzor sherlockian tanulmánya. 2022-es nyári konferenciájukon a BSI-ben mirólunk is beszéltek Amerikában. (Kapcsolódó poszt: Változások útján) Nagy megtiszteltetés volt ez klubunknak.

christopher-morley.jpg

Christopher Morley, a Baker Street Irregulars (BSI) megalapítója

Morley úgy gondolta Sherlock Holmes születésnapja azért esik január 6-ára, mert ez a nap a Karácsonyt követő 12. nap. (Külföldön a szeretet ünnepe csak december 25, nem mindenhol két napos ünnep, mint nálunk.) Doyle műveiben Holmes kétszer is hivatkozik Shakespeare a " Tizenkettedik éjszaka " című darabjára. Morley szerint azért, mert Sherlock asszociál arra, hogy Karácsony után 12 nappal született. (December elején a Sherlock Rehab-ban tartott előadásunkon mi szintén kiemeltük, hogy a bűnözők után kutató zseni számára mennyire fontos az asszociáció.)

Christopher Morley kedves elképzelése elfogadott lett a népszerű nyomozó rajongóinak körében. Így alakult ki Sherlock Holmes születési dátuma: 1854. január 6. - Öröknaptár szerint ez péntekre esett.

Ugyanakkor az eredeti történetekben tett Shakespeare utalások jól jelzik Holmes irodalmi jártasságát. Téves tehát a John Watson doktor listájáról származó azon megállapítás, hogy Holmes irodalmi ismeretei kimerülnek a semmiben. Sose feledjük, hogy gyakran emlegetett listájának irásakor Watson még alig ismerte a neves Baker Street-i nyomkövetőt, így számos megállapítása Sherlock-ról téves.

Megemlékezésünk végén szeretnénk megköszönni a Blog.hu tavalyi egész éves technikai támogatását, valamint Nektek, hogy 2023-ban mégtöbben követtetek minket és kitartotok mellettünk. Legutóbbi posztunkban (Szokatlan orvosi sorozat Watson doktorral a CBS-től) többetek figyelmét felkeltette egy megemlített film, Larry Hagman főszereplésével. Ez a The Return of the World's Greatest Detective (A világ leghíresebb detektíve visszatér). Mivel szeretnétek és módunkban áll, hát elhoztuk Nektek a teljes filmet. A játszma elkezdődött! Jó szórakozást kívánunk!

[Segítség a magyar felirat beállításhoz: Fogaskerék / Feliratok Ki / angol (automatikusan létrehozott) / Automatikus fordítás / Magyar --- Teljes képernyő: f gomb] A YouTube fordítás nem mindig pontos, de általában érthető.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása