sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. január 04. 22:53 - SzerzoiJogvedettTartalom

Szokatlan orvosi sorozat Watson doktorral a CBS-től

uj-dr-watson-sorozat.jpg

Sziasztok!

Úgy tudjuk hazánkban 2022 novemberében mi jelentettük be elsőként és talán egyedüliként, hogy az amerikai CBS tévétársaság új sorozatot szentel Arthur Conan Doyle közkedvelt Watson karakterének:

dr-house-nyomaba.jpg

Dr. House nyomában Dr. Watson (a poszt végén)

Nos, ma világszerte bejárta a hír az internetet, hogy a tévétársaság halad ám a megvalósítással.

Mint korábban jeleztük a történeteket a CBS Elementary (Sherlock és Watson) sorozatán korábban dolgozó Craig Sweeny írja. Az ígéretek szerint ebben a sorozatban nem fog Sherlock Holmes szerepelni, ugyanis az ő halála után egy klinikán nyomoz majd Dr. Watson, rejtélyes betegségek után. Teendői közben tárul fel, hogy Moriarty áll(hat) baljós dolgok hátterében. Mindez arra utal(hat), hogy az elmés gonosztevő túlélte a legendás detektívvel való élet-halál harcot a Reichenbach-vízesés-nél...

A CBS friss bejelentése szerint a spin-off főszereplője Morris Chestnut, a most 55 éves amerikai színész lesz.

Eddig szólnak a hírek, melyekről elképesztően sok híradás jelent meg a külföldi médiában, és hazánkban a mafab (Magyar Filmadatbázis) is beszámolt online felületén. (Egyes cikkek még megjegyzik, hogy a CBS Elementary sorozatában már Watson is kínai nő volt.) 

Mi azonban nem a Magyar Sherlock Holmes Club lennénk, ha csak ennyit tudnánk megemlíteni. Többel készültünk Nektek:

Morris Chestnut 2022-ben kapott csillagot a Hollywood Walk of Fame-en, azaz a Hollywood-i Hírességek Sétányán. (Lásd fejléckép.) 2015-ben a "legszexisebb férfiak" közé sorolta őt a People magazin. Korábban  pénzügyi ismereteket és színjátszást tanult a Northridge-i Kaliforniai Állami Egyetemen. Színpadi szerepeken túl számos filmben feltűnik. Jó ideje él házasságban, három gyerek édesapja. Hívő ember.

morris-chestnut.jpg

2017-ben pedig saját könyve jelent meg " The Cut: Lose Up to 10 Pounds in 10 Days and Sculpt Your Best Body " címen a fogyásról, Obi Obadike világhírű fitnesz szakértővel. Ahogy elnézzük a színészről készült friss fotókat, a formáját azóta is sikeresen tartja, ami nagy önfegyelemre és akaraterőre utal. Ilyen kemény, tartós teljesítményt még Sherlock Holmes is elismerne. Szívből gratulálunk neki.

A leendő Watson című sorozatnak Morris az egyik vezető producere.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy: Világszenzáció lett volna Chestnut főszerepe, ha nem a világhírű detektív kedvelt nyomozótársáról Dr. Watson-ról és nem egy fekete bőrű színművészről lenne szó? Valószínűleg aligha.

SherlockExtra, a Magyar Sherlock Holmes Club elnöke adott válaszokat ezzel kapcsolatban néhány kérdésre.

- Szia! Téged is meglep az újdonság, hogy színesbőrű színész alakítja majd a híres doktort?

- Helló! Szerintem nincs semmi újdonság, nem ez lesz az első eset. Külföldön tengersok Sherlock Holmes feldolgozás van, ilyen-olyan elképzelésekkel, eltérő szereplőkkel. A filmekből egy példát említek, amire a magyar rajongók is emlékezhetnek: az Enola Holmes 2. részében a Henry Cavill által játszott detektív egy színes bőrű Watson-nal találkozik. Ott még Moriarty is fekete bőrű nő volt.

sherlock-enola-holmes-watson.jpg

A Sherlock Holmes zenével varázsolja el az új generációt - zenés videótúra bejegyzésünkben teljes egészében, jogtisztán megtekinthető a " Sherlock the Musical ". Ebben a zenés darabban magát a Baker Street-i bűnüldöző zsenit alakítja egy színes bőrű színész, Conlon Bonner.

Az utóbbi időkben számos vita van arról, hogy ragaszkodjunk-e a történelmi meg az irodalmi karakterekhez eredeti mivoltukban. Jelent meg film, amiben Boleyn Anna angol királyné bőrszíne lett sötétebb, de annyi ilyen példát lehetne sorolni. Nekem az a véleményem a dokumentum- vagy tévé- és mozifilm készítők már direkt rájátszanak, építenek arra, hogy ebből biztos hír, esetleg kisebb "botrány" lesz. Úgy gondolom a CBS-nél is lehetett most ilyesmi a dologban, persze ezt csak feltételezem. Ha nem így volt előre is elnézést kérek.

- A Sherlock és Watson (Elementary) sorozatukban már Watson is kínai hölgy volt. Az is erre épült?

- Igen, ázsiai nő. Lucy Liu kiválóan hozta a karaktert. Ugyanakkor úgy tudom az eredeti történeteket természetesen férfi Watson-ra írták, de a BBC Sherlock sorozat készítőinek jogi elégtétellel való fenyegetései miatt változtattak drasztikusan a karakteren. Eltért volna a Benedict Cumberbatch általi sorozattól az ővék, de miután fenyegetést kaptak még többet módosítottak, hogy a legkisebb esélyét se adják meg egy hosszú, költséges és bosszantó pereskedésnek. Igen nagy kreativitásra utal, hogy egy teljes újrakezdéssel meg ilyen komoly korlátok közt összehoztak 154 epizódot. (Az pedig külön megható, hogy Lucy Liu nem akarta aláírni addig a szerződését, amíg nem volt biztos, hogy kedves jó barátja, a tehetséges Jonny Lee Miller elvállalta a szerepet)... Szóval, amennyiben így történt, akkor ennél az adaptációnál kicsit sem a botrány vagy hírverés volt a cél, hanem alkotni a BBC sorozattól függetlenül, saját elemekkel. Viszont kétségtelen milyen nagy feltűnést keltett.

cbs-elementary-promokep.jpg

A női Watson Amerikában meg némileg kevésbé furcsa, mint idehaza nálunk magyaroknál. Szintén csak egy példát említek: A Dallas szappanoperából jól ismert Larry Hagman 1976-ban rejtélykutató hősünket jelenítette meg a The Return of the World's Greatest Detective (A világ leghíresebb detektíve visszatér) filmben. Balesetben fejsérülést szenved karaktere, aki Sherlock Holmes-nak képzeli magát és kinevezi az őt gondozó szociális segítőjét nyomozótársának. Mondhatni ilyen amerikai előzményre utal vissza az Elementary. 

Visszatérve a 2024-25-ös esztendőkre ígért új Dr. Watson sorozathoz, Morris Chestnut-tal: Már most egyértelmű, hogy szokatlan sorozat várható, nem lesz a korábbiakhoz hasonló. Őszintén Craig Sweeny-től és szerzőtársaitól az Elementary sem volt az, bár kétségtelenül hihetetlen sok sherlockian utalást felvonultattak benne.

Morris Chestnut színjátékára kiváncsi vagyok, a sorozatról is kerül majd milyen.

- A BBC Sherlock Dolye-hoz méltó volt, nem?

- Igazából csak Conan Doyle tudná megmondani mi tetszene neki, mi nem, mi illik az ő művészi stílusához. A "Conan Doyle-hoz méltó" vagy "Kanonikus", és "Doyle-hoz hű" kifejezések, amolyan könnyen hangoztatható jelzők lettek olvasók, nézők vonzására. Gyakran használják olyan internetes cikkírók, könyvszerzők, könyvkiadók marketingesei, vloggerek, de még kommentelők is, akik az eredeti Sherlock Holmes történetekbe bele sem olvastak. Közülük egy része legalább megemlíti, hogy a valódi kalandokat nem ismerik ("Nem olvastam Conan Doyle-t, de..."), míg a nagyobb hányaduk erről a fontos információről mélyen hallgat, ám az általuk megosztott tartalmak egyértelműen jelzik mennyire tévhitek alapján ítélik meg Sherlock Holmes-ot. Volt már aki kérdezte tőlem mennyire szabad hinni ezeknek a jelzőknek. Szerintem az előbb említett okok miatt inkább a saját vélémyét alakítsa ki egy-egy sherlockian alkotás után az érdeklődő. Ami pedig azt illeti, hogy mi kanonikus és mi nem, hát, van egy mindent kifejező mondás: "Conan Doyle írta a Kánont, minden egyéb csak rajongói alkotás." Utóbbiak közül akad számtalan fércmű, de fellelhetők remekművek is. Összességében mégis elmondható, hogy ahogy telik az idő Holmes alakját sokszor brutálissá, butussá, mentálisan labilissá teszik, vagy más módon távolítják el az eredeti karaktertől.

Mivel a Sherlock Holmes imádat nevezhető földünkön az első modern rajongókultúrának, fanfiction világnak, ezért előbbre jár, mint más alkotások hívőinek világa. A Sherlock Holmes rajongók már sokkal több műhöz férhetnek hozzá és igen megosztja őket, hogy kinek mi tetszik. Sajnos ez elég heves vitákat is tud eredményezni köztük.

Pont akár ez is, hogy játszhatja-e más etnikumú színész a kedvenceiket. Sokak szerint belefér, mások ezt elképzelhetetlennek tartják. A londoni nyomozó ennyire aktuális, hogy akár ilyen dolgokra is felhívja a figyelmet.

Mint tudjuk pár éve felcsendültek olyan hangok, miszerint a detektív rasszista volt. Pedig ez nem igaz. A hamis állítás szerint Holmes lenézte a színesbőrű boxolót, Steve Dixie-t. Ugyanis Watson-nak megemlítette a férfi gyapjas haját és vastag száját. Azonban ez még nem rasszizmus. Holmes ugyanis különös körülmények közt találkozott Dixie-vel, hiszen  a boxoló saját, Baker Street-i otthonában tört a nyomozóra, veszélyt jelentve rá.

steve-dixie.jpg

Miután a veszély elhárult és Watson megérkezett, akkor Sherlock azért mesél a férfiről, hogy amennyiben újra feltűnik, akkor Watson felismerje és egyből tudja: óvatosnak kell lennie vele. Holmes tehát személyleírást ad barátjának, azért, hogy óva intse őt. Ez nem rasszizmus, hanem tények jelzése megvetés nélkül, egy jó barát megvédése érdekében.

Amúgy... Én két, ritka és gyógyíthatatlan génbetegséggel születtem, amik gyengeséget és hormonális problémákat okoznak. Naponta vannak fájdalmaim, rosszulléteim, ám a külsőmön is meglátszik. Például nem csak túlsúlyom van, de sok férfinál is nagyobb a láb- és a kézméretem. Ha valaki megemlíti milyen testes vagyok, nagyméretűek a végtagjaim, az nem sértés, az valós: igazság, tény.

Hallgatás van arról is milyen gyönyörűen dicséri Doyle más Sherlock Holmes novellájában az egyik színes bőrű szereplőjét egy karakter által, pedig ez is az igazsághoz tartozna.

Sajnos a világban akadtak bűnügyek, melyek megelőzhetőek lettek volna, ha a szemtanúk vagy a média, néha a rendőrségi információk tartalmazták volna a korábban már bűnöket elkövetők pontos személyleírását. Előfordul, hogy szeméremből nem említik a bűnelkövető etnikai származását. Minden etnikai csoportnál vannak, akik jó úton járnak, de olyanok is, akik rossz útra tértek. Utóbbiaknál fontos a származás, mert csökkenti a nyomozó hatóságok által vizsgáltak körét, gyorsabb letartóztatáshoz vezethet, új tragédiákat előzhet meg.

Mégis egy ilyen erőszakos, meg teljesítménymentes, virtuális sikereket generáló világban jó lenne, ha elterjedne Sherlock Holmes szemlélete. Ő mint Doyle írásában említette ügyelt rá, hogy ne legyenek előítéletei. A tehetséget, tudást, a szándék és cselekedet jellegét értékelte. Számára ezek, meg a valós tények, az igazság volt mérvadó. Sir Arthur Conan Doyle Holmes-a mindenkit a helyén kezel, az érdemei szerint.

Azt is szeretem a tanácsadó detektívben, hogy senkit sem akar megváltoztatni. Watson-nak is csak akkor mesél saját gondolkodási módszereiről, mikor Watson érdeklődik felőle, tehát miután összeköltöztek nem kezdte a doktorra erőltetni a maga módszereit, szokásait. Közel sem olyan tudálékos vagy érzéketlen férfi, mint azt gyakran hangoztatják róla. 

Hasznos lenne, ha Sherlock Holmes-nak inkább mindez a pozitív, humánus értéke lenne fontos médiákban meg a rajongók között. Tekintve, hogy Conan Doyle jó ember volt és tudatosan írt ilyen tanulságos üzeneteket, ha inkább ezekre figyelnénk, talán az lenne igazán Conan Doyle-hoz meg legendás nyomozójához illő.

Bár Sherlock Holmes réges-rég kolosszálisan túlnőtte a Conan Doyle-i világot, a vele foglalkozó rajongók és művészek mindig birtokolhatják annak lehetőségét, hogy ők is értékes, humánus, nagy kulturális horderejű, inspiráló univerzumot építsenek. Hasznos tartalmat és pozitívabb jelent, jövőt adva maguknak meg a későbbi követőknek. Ráadásul belefér a szórakozás, játék is. Mindez hősünkhöz meg írójához, illetve a nemes emberi értékekhez egyaránt méltó. Meg ez a mindenki által vágyott boldogabb élet és világ előfeltétele.

Készítette: Péter és SherlockExtra

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, Variety - variety.com:
CBS Orders Medical Drama Starring Morris Chestnut as Sherlock Holmes Character Dr. John Watson
2, The Hollywood Reporter - hollywoodreporter.com:
‘Watson’ Drama With Morris Chestnut a Go at CBS
3, Yahoo News - news.yahoo.com:
Morris Chestnut to star as Watson in Sherlock Holmes-inspired series
4, Forbes - forbes.com:
Morris Chestnut Drama ‘Watson’ Ordered Straight To Series By CBS
5, MovieWeb - movieweb.com:
Watson Will Star Morris Chestnut in the Lead Role of CBS’ New Sherlock Holmes-Inspired Series
6, Magyar Filmadatbázis - mafab.hu:
Sherlock Holmes meghalt, saját sorozatot kap Dr. Watson, és már a főszereplő is megvan
7, Wikipedia: Morris Chestnut szócikk
8, Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes összes története

Kapcsolódó korábbi cikkünk: Watson doktor Sherlock nélkül? 

cbs-wats-on.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása