sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. május 22. 19:55 - SzerzoiJogvedettTartalom

Utált teremtménye még a születésnapjától is megfosztotta

... ma lenne 165 éves a világhírű író: Sir Arthur Conan Doyle

conan-doyle-165.jpg

Sziasztok!

Világszenzációnak ígérkezik, hogy minden szakértői várakozások szerint horribilis áron kelhet el egy különleges kézirat nyáron Sir Arthur Conan Doyle-tól, mely "A négyek jele" Sherlock Holmes történetet tartalmazza.

Sir Arthur Conan Doyle elkötelezett szabadkőműves volt, aki hitt a testvériség, az egyenlőség és az igazságosság értékeiben. Írói munkássága ezeket az értékeket tükrözi, és öröksége továbbra is inspirálja a szabadkőműveseket szerte a világon. Doyle lovagi címét a hazaifias érzelmei miatt a búr háborúról szóló írásáért kapta. A bűnüldözésre, mint tudományágra tekintett, majd (akarva-akaratlan) újításokat hozott benne, ezzel biztonságosabbá tette világunkat. Több embertársa nevét mosta tisztára gyilkosság vádja alól és sportágakat meg az olvasás élményét szeretetette meg tömegekkel, miközben világszerte vitte szeretett hazája,  Nagy-Britannia jó hírét. Jelentős szerepe volt a spiritualizmus globális elterjesztésében, amiért sokan tisztelik mások megmosolyogják vagy nem értik őt. Történelmi regényeit Winston Churchill is tisztelte. Korának - és az addigi világnak a - legkeresettebb írója volt, aki az irodalom számos műfajában érdekes alkotásokat készített. Írók, más művészek és uralkodók rajongtak érte. Jó humorral bírt s kalandos életet tudhatott magáénak, 5 gyermek jóságos édesapja volt. Ma szinte mégsem mindezért emlékszünk rá, hanem világhírű detektíve Sherlock Holmes miatt.

Külön pszichológiai tanulmányt megérne, hogy ez a jószívű ember miért gyűlölte meg mégis - a saját szemszögéből teljesen érthetően - csodalátos irodalmi hősét, akinek saját népszerűségét meg dúsgazdag életmódját, érdekes ismeretségeket és páratlan kalandokat köszönhetett. Végül, de nem utolsósorban: nevének fennmaradását az emberiség végezetéig, azaz a halhatatlanságot is, amit, mint spiritiszta utólag biztos nagyra értékel(ne).

Később foglalkozni is fogunk részletesebben a témával egy cikk vagy egy saját előadásunk keretében, most azonban örömhírt jelenthetünk be:

Évek óta nyomozunk Conan Doyle magyar vonatkozásai után és ennek kapcsán hamarosan érdekes kulturális csemegét közölhetünk veletek, melyet természetesen bizonyítékkal támasztunk alá.

Addig viszont eláruljuk, hogy a világon több "Sherlock Holmes Day"-t, azaz Sherlock Holmes napot ünnepelnek, de a nemzetközi Sherlock Holmes nap (International Sherlock Holmes Day) az mindig május 22-én van, mégpedig Arthur születésnapja miatt. Utált teremtménye így még a születésnapjától is megfosztotta szegény Arthur-t, amennyire csak lehetett, hisz többen ünneplik kitalált nyomozóját, mint őt, az egykor valóban élő személyt, aki tehetséges művész volt. Ennek okán ma egy fülnek kellemes dalt hoztunk "Gyűlöllek" címmel Arthur kitalált és nagyra nőtt irodalmi hősével: 

... és csak még egy kérdést: 

meg-egy-kerdes.png

Vajon Sherlock Holmes volt utálnivaló vagy az emberek, akik kiforgatták és elszakították az őt egykor örömmel megteremtő alkotójától?

Ez a nap tökéletes arra, hogy ne csak a detektív regényekben és krimi filmekben merüljünk el, hanem elgondolkozzunk azon mennyire tönkretehet életeket a művészet kiforgatása, és hogyan várhatunk rendet a való világban, ha az általunk kitaláltban (fantasy world vagy chat) sem tisztelünk szabályokat.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, HISTORIAS DE MASONES - sermason.wordpress.com:
Arthur Conan Doyle: un masón y un escritor legendario
2, YouTube videó Sinsato-tól:
Sherlock Holmes - [Music Video] - Hate You - Jim Yosef & Riell

Ajánlott poszt:

horror-aron.png

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása