sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2021. október 11. 23:57 - SzerzoiJogvedettTartalom

FORGATJÁK AZ ENOLA HOLMES MÁSODIK RÉSZÉT

enolaholmes.png

Már forgatják az Enola Holmes 2-öt. A hírek szerint jelenleg Hull-ban készítik a felvételeket, és Henry Cavill mikor észreveszi a rajongókat kedvesen integet nekik. 

Íme kép a forgatásról és az utcai díszletekről:

Enola Holmes

Az Enola Holmes Nancy Springer írónő írásain alapul és persze Sir Arthur Conan Doyle Sherlock Holmes-ának hírnevét próbálja kiaknázni. Az első részben azonban alig láttunk a mesterdetektívből valamit, a nyomozásából meg még kevesebbet. Csak azzal szembesülhetünk, hogy Sherlock jóképű és jószívű, de saját, még gyermek húga okosabb nála. Az úriember Mycroft-ból sajnos elvetemült tahót faragtak, míg Doyle műveiben sosem volt lánytestvérük a Holmes fivéreknek. Színészi alakításokra nem lehet kifogás, a produkció azonban igencsak aggályos. Ismeretes, hogy a film nagyon népszerű lett, főleg tinilányok körében, de valójában egy matiné hangulatú, antihumán agymosás. Megdöbbentő családi kapcsolatokat és buta, gyenge férfiakat mutat be.

Talán a legnagyobb kérdés vele kapcsolatban: Tényleg ilyen nők kellenek?

1, Anyák:

a, Enola édesanyja csak úgy elhagyja saját, még kiskorú lányát, és ahogy előtte egész életében önállóságra neveli, az nem csak Enola esetében fontos: valószínűleg a Holmes fiúkat is hamar kirakta vagy kiutálta a házból, azért nem élt régóta a szülői házban a két fiútestvér és amíg a helyzet rá nem kényszeríti őket családlátogatásra se térnek vissza.

(Félve feltételezzük, hogy a Holmes testvérek édesapja azért nincs sehol, mert anyuci túl önálló akart maradni, és talán eleve már úgy vállalt gyerekeket, hogy önzőn úgy vélte azoknak nincs szüksége apára. Ez csak feltételezés, de aki saját gyerekeit elüldözi az tán azok apjával s önmaga társával sem volt kedves.)

b, Tewkesbury nagyanyja a hagyományok miatt, hogy a nők ne szavazzanak megöleti a saját fiát és eltenné útjából saját unokáját is. 

Szép, szeretteljes, tisztelendő "anya képek" ezek, ugye?

2, "Okos" nők a feminizmusért: A szavazi jog kiharcolásáért nem az eszükkel (például tartós, békés tüntetéssel, észérvekről szóló előadásokkal), hanem erőszakkal érvényesülnének, így robbantásos merényletet terveznek. Az, hogy ezzel bűncselekményt követnek el és esetleg több életet oltanak ki, az számukra mellékes a szent cél, a női szavazati jog mellett.

3, Agresszív edzőnő - edzőtermen kívül és komoly ok nélkül is verekszik

4, A lánynevelde gonosz igazgatónője - lenézi az embereket, viselkedéséből egyértelműen kiderül, hogy rosszul bánik a rá bízott gyerekekkel. (A karcsú Enola Holmes-ra tett többszöri gúnyos megjegyzései, miszerint a kislány túlsúlyos igenis ártalmas manapság, mikor köztudottan sok fiatal lány szenved testképzavarral.)

5, Enola lekezelő viselkedése Tewkesbury-vel - végig a nyomozás során, majd a kalandok után Enola kifejezi, hogy a sráccal csak akkor akar találkozni, ha kedve van és kegyeskedik hívni őt. Mintha a srác egy hóbortból tartott öleb lenne, akit magához rendel, amikor szeszélye épp úgy kívánja. Pedig egyenlőségen alapuló párkapcsolatban mindkét fél keresheti egymást.

Tehát a nők negatív karakterek. Nem csupán egy vagy kettő. Túl sok ahhoz, hogy ne feltételezzünk tudatosságot mögötte, akkor is ha a szerző Nancy Springer egy nő. A neme ellenére lehetnek ellenérzései a nők, a férfiak meg a világ iránt. Ha abból a bölcsességből indulunk ki, hogy egy mű tükrözi alkotóját, akkor sajnos sok van is neki. Enola története pedig tökéletesen beleillik a média népbutítási illetve az embereket megosztó irányzatába. Ezért megfilmesítették. Mi azonban lássunk túl a lányregények rózsaszín ködén, mert roppant fontosak a következő kérdések:

Biztos ilyen női ideálok kellenek?

Ilyen gonosz nőknek kéne az ország (vagy világ) dolgaiba beleszólni szavazatokkal? Ilyen hölgyektől lenne jobb, emberibb, kultúráltabb jövő?

Tényleg azt kell propagálni, hogy egy kiskorú lány éljen a veszélyes nagyvilágban egyedül? 

Valóban a lányoknak majd leendő gyermekeik egyedül hagyása legyen a követendő példa?

Az Enola Holmes első része tehát több téren mutat rossz példát a fiatalságnak. Álszent feminizmus köntösbe bújva egyaránt gyalázza a férfiakat és főleg a nőket, miközben nevetségessé teszi így magát a feminizmust is. Közben a mai  kegyetlen világban nem gyalázásra és megosztásra, hanem emberségre, mindkét nem tiszteletére, illetve szeretteljes családi meg baráti kapcsolatok bemutatására lenne szükség.

Az Enola Holmes 2-ről meg egyenesen az a hír kering egyenlőre, hogy Sherlock Holmes biszexualitása kiderül és teret kap. Conan Doyle világhírű nyomozója sosem volt biszexuális, hisz a skót író a szellem tiszta emberének, a logika nemes képviselőjének teremtette és nem élvhajhász férfinak. A kultúra megőrzéséhez és a művészet tiszteletéhez hozzá tartozna, hogy az eredeti, sikereket elért alkotó elképzeléseit, művészi értékeit tiszteletben tartsák, illetve szintén tekintettel kéne lenni, a sherlockian hagyományokra is. Továbbá mikor a szexuális jogok, nemi identitások elfogadásáról beszélünk, abba, ha valóban toleránsok vagyunk bele kell férnie; ha egy élő ember vagy kitalált karakter nem kíván nemi életet élni, inkább, mint sok tudós a hivatásának szenteli az életét.

Persze lehetne legyinteni, mondván ez csak kitalált történet, de sajnos évtizedek óta gyermekek generációit neveli a média és egyre több kallódó gyerek válik értékek nélküli, boldogtalan, agresszív felnőtté, ebben pedig a médiának óriási szerepe van, pont az ilyen és egyéb ártalmas filmekkel.

Henry Cavill Enola Holmes.png

Megjegyzés: Aki látta a Vaják sorozatban Henry Cavill milyen tökéletes pókerarcot képes vágni, meg milyen ragyogóan szerepel, az tudja kiváló lenne az igazi Sherlock Holmes szerepében. Igaz sármos külseje igen eltér a Doyle által megálmodottól, inkább a legendás Frederic Dorr Steele egyes illusztrációkhoz hasonlít, ezzel azonban a sherlockianok meg tudnak barátkozni. Sajnos azonban az Enola Holmes minden csak nem Sherlock Holmes történet.

(A poszt írója nő.)

Henry Cavill Sherlock Holmes

Frederic Dorr Steele további, színes képei a nagy nyomozóról:

https://sherlockian-sherlock.com/frederic-dorr-steele.php

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása