sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. január 10. 00:25 - SzerzoiJogvedettTartalom

INTERAKTÍV SHERLOCK HOLMES KIÁLLÍTÁS - új helyen Kínában

és részvétünk Benedek Miklós Kossuth-díjas színművész elvesztése miatt

sherlock-kinai-kiallitas.jpg

"Minden múzeum legalapvetőbb feladata a rábízott kulturális jelentőségű alkotások védelme a jövő nemzedékek építésére és örömére." - Martin Filler, amerikai építészetkritikus

Sziasztok!

Az elmúlt évben nem csak tekintélyes amerikai, japán és spanyol Sherlock Holmes kiállításokról, és egy általunk, a Magyar Sherlock Holmes Club által megszervezett kis magyar Sherlock Holmes képtárlatról számoltunk be. Mint tavaly kétszer is hírt adtunk felőle, 2023. április 28-án lenyűgöző, nagyszabású, interaktív kiállítás nyílt Pekingben a világ leghíresebb nyomozójáról. A Kínai Nemzeti Könyvtár adott több, mint fél éven át, november 2-ig otthont a tárlatnak, ami mozgó kiállításként most új helyszínre érkezett: az észak-kínai Hebei tartományba. Ott pedig a Shijiazhuang-ban található Hebei Múzeumba került. A különleges esemény megtekintése ingyenes a nagyközönség számára és 2024. március 31-ig látható.

A detektívkirálynak nem ez az egyetlen szükség esetén mozgó tárlata, illetve nem az egyetlen interaktív múzeumi élménye. Amerikai "testvére" a "Sherlock Holmes Nemzetközi Kiállítása" (The International Exhibition of Sherlock Holmes) az USA területén történő szállítás esetén 9 kamiont, míg nemzetközi szállításnál 12 konténert és légi áruszállítást igényel. Befogadóhelyének pedig legalább 800 négyzetméteresnek kell lennie, de tárgyai mutatósan elhelyezhetők 1000 négyzetméteren is. Tudásfejlesztésért a múzeumi bemutató során játékos oktatóanyagokat használtak fel. (Információink szerint jelenleg Amerikában található ez az expo.)

Sherlock Holmes Nemzetközi Kiállítása:

 Ez a videó az említett nemzetközi kiállítást a Miami-ban található Frost Tudományos Múzeumban mutatja be, a hely akvárium és planetárium is egyben.

A négy részre osztott kínai tárlat a neves szerző, Arthur Conan Doyle életét mutatja be - "Egy bűnüldöző megjelenése", "A láthatatlan dzsesszember legendákat teremt", "Hatás a jövő nemzedékekre az igazságot érvényesítve" és "Case Lab Metaworld". Természetesen fókuszban vannak a klasszikus karakter, Sherlock Holmes történetei.

Case Lab Metaworld mozgóképeken:

peking-sherlock-kiallitas.gif

" Több, mint 220 kiállítási tárgyat, 10 klasszikus vitrint, 12 interaktív területet, valamint fejlett fény-, árnyék- és hangtechnológiákat tartalmaz. A kiállítás a viktoriánus korabeli Nagy-Britannia bűnügyi helyszíneinek, illetve utcai jeleneteinek rekonstrukciójával készült, így a látogatók magával ragadó és valósághű detektívélményben részesülnek.

Több mint 80 kínai, angol és japán nyelvű dokumentum, több, mint 100 kötetben látható. Ezek közé tartoznak a "Sherlock Holmes kalandjai" legkorábbi kínai fordításai, Conan Doyle "Sherlock Holmes kalandjainak" angol nyelvű kiadásai és gyűjteményei, Conan Doyle életrajza és fordításai, valamint tudományos kutatási cikkek, amelyek nagyszerű lehetőséget kínálnak Sherlock Holmes rajongóinak, hogy elmerüljenek a klasszikus irodalmi művekben. " - számol be róla a CGTN, a pekingi székhelyű China Global Television Network angol nyelvű hírcsatornája.

 Itt pedig egy villámgyors videóval kaphatunk némi ízelítőt:

Kellemes, nosztalgikus élményekkel eltelve jelezzük, hogy tavaly saját kis képkiállításunk 5 hónapnyi kemény munkával, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kötelékébe tartozó, budapesti Deák Ferenc Könyvtárban valósult meg. Sváb József Korcsmáros Pál-díjas képregényrajzoló és az amerikai Travis Simpkins grafikusművész rajzai 2023 október 18-tól november 15-ig voltak megtekinthetők. Az érdeklődök ingyen szemlélhették. A rendezvényről Vida Ferenc készített felvételeket:

kiallitas-plakat.jpg

kiallitas.gif

Végül, de nem utolsósorban:

Szomorúan értesültünk róla, hogy elhunyt Bendek Miklós Kossuth-díjas színművész, Sherlock Holmes hangoskönyvek kiváló felolvasója. Őszinte részvétünket fejezzük ki tisztelt Családjának, kedves ismerőseinek és minden rajongójának.

 Ajánlott cikk: Index.hu „Elment az utolsó arisztokraták egyike” – Benedek Miklóstól búcsúznak

TUDTAD?

A világhírű detektív és neves írója számos módon kötődik Magyarországhoz: Conan Doyle és Sherlock Holmes magyar vonatkozásai

Klubunk pedig Tahi Tóth László Kossuth-díjas színművész ötlete alapján jött létre.  A számos sherlockian alkotásban közreműködő színész volt első klubelnökünk is.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, BrainyQuote - brainyquote.com:
Idézet Martin Filler kritikustól
2, Exhibits Development Group - EDG - exhibitsdevelopment.com:
THE INTERNATIONAL EXHIBITION OF SHERLOCK HOLMES
3, CGTN - news.cgtn.com:
Sherlock Holmes themed exhibition held in Hebei
4, Scooper News - scoopernews.com:
Sherlock Holmes themed exhibition held in Hebei
5, Beijing Tourism - english.visitbeijing.com.cn:
Immersive themed exhibition of Sherlock Holmes opened in Hebei Museum
6, Saját korábbi cikkeink és képtárlatunk információi

7, Index - index.hu:
"Meghalt Benedek Miklós" és "Elment az utolsó arisztokraták egyike" megemlékezések

8, EGYÉB: Kapcsolódó YouTube videók

sherlock-magazin-170.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása