sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. június 16. 18:07 - SzerzoiJogvedettTartalom

Köszönet a Gólem Központnak

golem-kozpont.jpg

Kedves Olvasóink! Az a nagy megtiszteltetés ért minket, hogy szórólapjaink kikerültek a budapesti Gólem Központba. Ezúttal is nagyon szépen köszönjük.

A Gólem Központ (angol nevén: Golem Center) egy színház és kávézó a belváros szívében, az erzsébetvárosi kultúrnegyedben. Egyúttal Magyarország egyetlen zsidó teátruma. A közismert Király utcából nyíló Csányi utcában található. Még csak nagyjából egy éves, de a hely hamar belopta magát a helyiek és a messzebbről látogatók szívébe, ezt magas Google értékeléseik is mutatják.

Külföldön terjed egy olyan tévhit, hogy Sherlock Holmes zsidó volt, ám erre semmilyen utalás nincs Sir Arthur Conan Doyle műveiben. Ugyanakkor a skót író szerette az embereket és különböző népeket, már életében a zsidók nagy barátjaként emlegették. (Forrás:  Jewish Telegraphic Agency) Többek közt azért, mert majdnem 20 évet szánt rá az életéből, hogy megmentsen egy ártatatlan zsidó embert. Az esettel mi is foglalkoztunk az Oscar Slater ügy posztunkban.

Hogy a kultúrán kívül mi kötődésünk lehet a Gólem Központtal? Nos, több apró vonatkozás is akad:

A hely vezetője Borgula András író, rendező, műfordító és a Gólem alapítója. Ő a nagyszerű detektívhez hasonlóan a profizmus és a kitartó, kemény munka híve. Heroikus munkát tett és tesz bele a központba, lelkes munkatársaival együtt. Egyedülálló és csodálnivaló mindaz, amit szorgalommal végeznek.

borgula-andras.jpg

A színházban játszik Simon Kornél, akinek több kötődése van kedvencünkhöz. Kornél hangján szólalt meg Disney mesefilmjében Basil, a híres egérdetektív és Benedict Cumberbatch magyar hangja volt a BBC Sherlock sorozatban.

simon-kornel.jpg

Ő is jóképű és tudja, hogyan kell elegánsan viselni lila inget. Benedict Cumberbatch-hez hasonlóan Kornél is egy tehetséges, gyönyőrű színésznő mellett találta meg a boldogságot és már több gyermekes büszke családapa. Ahogy Benedict is kiáll jó ügyekért, ez Kornél számára is fontos. Egyenlőre van olyan információnk, hogy ősszel is folytatódik az Üvegfal című előadás, ami Dobray Sarolta azonos című regényéből készült. Ebben Simon Kornél és Gryllus Dorka egy bántalmazó párkapcsolatot mutat be, mind a férfi, mind a nő szemszögéből. Sajnos az ilyen viszony napjainkban nagyon aktuális téma és ősidőktől fogva létező gond, már Conan Doyle Sherlock Holmes Kánonjában is megjelent (például: Az Apátsági Major történetben). Doyle amúgy maga is erőszakos párkapcsolatban fogant és attól szenvedő gyermek volt, náluk sajnos fizikai bántalmazások is történtek. Na, de most nézzünk egy kis ajánlót az Üvegfalhoz:

"A történet egy olyan nőről szól, aki beleesett egy nárcisztikus férfi csapdájába, és benne ragadt ebben a bántalmazó kapcsolatban, amelyben nem is annyira pofonokat kap, hanem lelki sebeket szerez. A kapcsolat elején még minden habos-babos és rózsaszín volt, de szépen lassan felépültek azok az üvegfalak, amelyek mögül szinte lehetetlen kitörni." - nyilatkozta Kornél az előadásról a Gólem Központ Facebook oldalára.

"Ha már azt sikerül elérnünk az előadással, hogy aki megnézi, esetleg ráismer a saját életére, vagy egy barátja, rokona helyzetére, az már sokkal könnyebben fogja megtalálni az eszközöket ahhoz, hogy kimeneküljön belőle. A verbális agresszió is agresszió." - ezt Simon Kornél már a Life.hu-nak adott interjúban mondta, ahol feleségével Gryllus Dorkával beszélt a darabról. (Dátum: 2022.03.30.)

Most ugyan nyári szünet van, de ígérjük amint újra színpadon lesz az előadás jelezzük felétek. Viszont annak, aki addig is Erzsébetvárosban kószál szívesen ajánljuk a Gólem Kávézót, mely a nyár nagy részében is nyitva tart. (12 órától 17 óráig. - Wifi van.) A kávézóban sok finom étel, ital várja az érkezőket. Kávéik nem véletlenül mennyeiek, hiszen a kedves személyzet nem csak szeretettel készíti őket minőségi alapanyagokból, mint mindent, de a kávékhoz barista tanfolyamot is elvégeztek. És íme néhány ínycsiklandozó a kínálatból:

golem-kozpont.gif

Mivel a csapatnak nyáron a színház fejlesztési munkáit is meg kell oldania, néha egy-egy hétköznap zárva tartják a kávézót. Így aki kedvet kapott csemegézni  ott, az kérjük előbb ellenőrizze a FaceBook oldalon a nyitvatartást.

Facebook oldal: facebook.com/golembudapest

Hivatalos oldal: golemkozpont.hu

Még egyszer köszönjük a Gólem Központ megható kedvességét felénk és szívből kívánunk további sok sikert nekik!

Végül pedig egyéb hír: a Moly.hu-n pár posztunk mostanában nem jelent meg. (A Velünk kezdte az évet a Klubrádió utáni bejegyzéstől a mostani bejegyzés közti posztok.) Kérjük, hogy aki emiatt lemaradt nézzen szét blogunk Főoldalán a pótláshoz. Köszönjük szépen.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

(Megjegyzés: a mozgó képhez a Gólem Központ Facebook oldalának képeit használtuk fel. - A kulturális hely teljes neve: Gólem Színház és Zsidó Előadóművészeti Központ / Golem Center of Jewish Performing Arts)

Ajánlott voksolás: Szavazás a következő nyereményjátékunkhoz

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása