sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. február 21. 06:52 - SzerzoiJogvedettTartalom

Még botrányosabb lesz a Micimackó: Vér és méz horrorfilm - mert Sherlock Holmes-szal erősít

sherlock-ver-es-mez.jpg

Sziasztok!

Olyan világban élünk, ahol elveszik tőlünk a biztonság érzését. Már abban sem lehetünk biztosak mit tudunk. Ételekről, italokról, vitaminokról tán ugyannyi hír kering, hogy milyen egészségesek, mint arról mennyire ártalmasak ránk. Manipuláltak a balesetek és háborúk áldozatairól szóló hírek, de akár egy tehetséges művész vagy naplopó celeb nyilatkozatairól is ellentmondásokat lelhetünk. Léteznek már áldokumentumfilmek, de a valódiaknak nevezettekben is számtalan az egymással ütköző s félrevezető információ. Komoly témákról könyvek kerülnek kiadásra, gyakran úgy, hogy hemzsegnek a hamis állításoktól. Gyermekeink hogyan fognak hinni a történelem- és irodalom tanároknak, mikor a divatos streaming szolgáltatok sorozataiban bemutatott régen élt vagy most élő híres személyek másként vannak bemutatva, mint amilyenek ők valójában? Más a nemük, bőrszínűk és főleg: a valóditól gyökeresek eltérőek a cselekedeteik. Márpedig az emberekben általában van egy ösztönös többségpártiság, vagyis annak hisznek, amiben a legtöbben. Egy történelem- vagy irodalom tanár meg a kezében szorongatott tankönyv igaz állítása kerül szembe a varázslatos képernyőn látott film rengeteg szereplőjével, meg a népes készítő stábbal, a tömeges közösségi médiás like-okkal, meg a (gyakran fizetett) felmagasztaló filmleírásokkal szembe. Lesz esélye így a gyermekek fejlődő még igen befolyásolható agyának felfogni a tényeket a mindig rájuk zúduló hazugságdömpinggel szemben? Aligha... Ha nincsenek jó szülők és kiváló tanárok mellettük. Viszont ha lesznek ez változhat. Javulhat akkor is, ha egyre többen lesznek olyan médiamunkások, akik felelősséget éreznek a jövő generációi féle és nem csak a nagyi száraz rántott csirkéjéről merik jelezni az igazságot, hanem komolyabb dolgokról is.

Persze szép lassan keződött. A Hollywood-i filmekben kezdetben csak telefonon nem köszöntek egymásnak a szereplők, aztán már személyesen sem. Ez persze átterjedt a hétköznapi életre, ma már a legtöbb helyen sajnos kicsit sem természetes a személyes, telefonos vagy online köszöntés. Aztán az alkohol - és cigaretta gyártók fizettek azért, hogy híres színészek az általuk forgalmazott termékekkel éljenek a mozivásznon. Az ember vizuális lény, nagyon meghatározó számára, hogy mit lát, hát nőtt az alkohol - és dohányfogyasztás. "Trendi" lett. Aztán hangsúlyozva lett a gyógyszerfüggőség, öngyilkosság és az erőszak mindenféle formája (gyilkosság, nemi erőszak, csonkítás stb.). Az agresszív filmek nézése közben a megtekintők negatív információkat kapnak, közben nem beszélgetnek jó dolgokról egymással, sőt utána sem szokták erkölcsi mércével megbeszélni a  látottakat, hogy az segítse a kapott vizuális terror helyes feldolgozását. Keveset gondolkodunk azon mit tehetnénk az erőszak ellen.

Sokkal erőszakosabb lett a társadalom, félelmetesebbek a mindennapok. Egyes emberek úgy érezték ez nem jó így és felmerült a kérdés miért történik ez. Ekkor Hollywood előállt azzal az álszent szöveggel, hogy miattunk teremtett ilyen világot, hisz mi a nézők várunk több erőszakot, botrányt a képernyőre, különben nem néznénk az alkotásokat. (Ez legyünk őszinték: aljas, áldozat hibáztatás.) Ez a mentalitás rásült a könyvekre, videó-, mobil- és pc játékokra is.

Persze agresszió korábban is volt, ám ezek a vizuális ingerek illetve az, hogy a világ legtöbb helyén kiskortól kezdve nem tanulható problémamegoldás, stresszkezelés, nagyon frusztrálttá teszi a legtöbb embert.

Sokszor szoktunk szót emelni azért, hogy Sherlock Holmes jellemét nem kéne eltéríteni attól, amilyennek Conan Doyle megteremtette őt. Persze ez a filmgyártókat nem érdekli, de azzal is tisztába vagyunk, hogy már hazánkban is sok ember vállat ránt a hazug reklámok és hamis filmek felett, mondván kitalált dolgok és kész. Csakhogy cselekedeteinket, így életünket is meghatározzák a gondolataink. Amennyiben túl sok hamis információval töltődik az elme, akkor elveszti az igazságérzékelését, képtelen felfogni a tényeket - ez az állapot az őrület. Ezt kerülendőn kicsit sem mindegy milyen gondolatokat fogadunk be vagy adunk tovább és milyen döntéseket hozunk. Igen, irdatlan méretű erőszak zúdul ránk, de felelősek vagyunk azért, hogy szánjunk magunkra elég időt csendes elmélkedésre, kellemes zenehallgatásra, valóban művészi festmények szemlélésére, sportolásra vagy más idilli tevékenységekre. Ha ezt megtesszük új félelmektől kíméljük meg magunkat.

Már most sokan félnek a mesterséges intelligenciától. Félnek, hogy a számítógép átveszi a hatalmat az emberiség felett. De a számítástechnika energiával működik, addig, amíg adunk neki. Továbbá, hogy eszközeinket jóra vagy rosszra programozzuk és mire használjuk az rajtunk múlik. A virtuális világ nem szakíthatja el az embereket egymástól, ha ők azt nem akarják. Amennyiben az emberek mégis inkább az online világot választják az egymással való személyes törődés helyett, az sem a virtuális világ hibája vagy hatalma lesz, hanem az emberek hibás döntése, amely során elhanyagolják egymást.

Gary Turk - Look Up (Nézz fel!) videó (2015), magyar fordítás beállítható

Ahogy testünket se kenegetjük kosszal, meg hagyjuk mosdatlan, mert bűzökhöz és betegségekhez vezet, úgy az elmével sem szabad ezt tenni folyamatosan hazug információkkal. Igen, lehet jó az iszapbirkózás, tortadobálás , de élvezői sem a rájuk tapadt kosszal közlekednek az utcán. Kikapcsolhat olykor-olykor jó krimi vagy bűnügyi film vagy fantázia regény, sci-fi film, de állandóan nem élhetünk velük, ahogy híradókat se egészséges követni nap-estig. Mértéket kell tartani, a brit nyomozó kalandjait se napi 24 órában olvassuk, meg az igazi rajongóik a saját világában szeretnék élvezni őt, mint a Star Wars rajongók sem örülnének, ha a Jedi lovagokból bárki majmot csinálna. Fizikai sebeink állandó vakarása maradandó heghez, továbbá fertőzéshez vezethet, úgy agyunkat a hazug, torzított információk sebzik. Ahogy testünk más külső-, belső részeit tudjuk védeni, úgy az elménket is kell.

Sherlock Holmes a zsenialitás szimbóluma. Olyan kitalált karakter, aki pont olyan brutális világban él, mint mi. Naponta szembesül gyilkosságok meg egyéb emberi aljasságok minden formájával. Amellett, hogy a bűnüldözés kiemelkedő képviselkedője, mindig szán időt arra, hogy kezelje saját belső feszültségét, végezzen stresszkezelést.

streszkezeles-sherlock-holmes-szal.jpg

A közhidelemben elterjedt tévhitekkel szemben kiegyensúlyozott személy, erős és olyan, aki jól megítéli magát. A média által bemutatott Sherlock gyakran idegbeteg személyiség, ám Conan Doyle eredeti műveiben hamar képes visszanyerni lélekjelenlétét, ha valaki néha kihozza a sodrából. (Nagyon jó példa erre A Kék Karbunkulus eseténél a rablóval való beszélgetése. Az aljas tolvaj gyáva cselekedete feldühíti őt. Egyből ráeszmél, hogy az angol törvény képtelen megbüntetni a gazembert, ezért ostorral megfenyegeti, ám nem veri meg a bűnözőt. Eléggé megijeszti a rablót ahhoz, hogy többet ne merjen rosszat tenni és megkegyelmez neki. - Mint egy jó apa, aki büntetést helyez kilátásba a rosszalkodó gyerekének, hogy megelőzze az újabb bajt, mégis - nagyon helyesen - nem bánja a tévútra tévedt kicsit. - Mikor megtévesztett médiafogyasztók azzal jönnek Sherlock Holmes Asperger-szindrómás, pszichopata, sima (vagy az orvostudományban nem létező "magasan funkcionáló" jelzővel ellátott) szociopata illetve Savant-szindrómás tévednek. Doyle hőse nem érintett ezekben és nagyon is jól tudja miként bánjon az emberekkel, még az extrém szélsőségeket képviselő bűnözőkkel is.)

rhys-frake-waterfield.jpg

Rhys Frake-Waterfield brit producer és filmrendező nevét a horror Micimackó film miatt ismerte meg a világ. Ebben összetöri minden korábbi - biztosnak vélt - ismeretünket a bájos mackóról meg a Százholdas Pagony többi lakójáról: Micimackó és Malacka sorozatban ártatlan tiniket mészárolnak le, mert haragudnak az őket elhagyó Róbert Gidára.

Bár a kezdeti kritikák igen negatívak, ez a készítők kedvét nem szegte, már bejelentették, hogy a Micimackó: Vér és méz folytatást kap. Elképesztően "kreatív" címet lengettek be hozzá: Micimackó: Vér és méz 2.

Addig meg magyar mozikban is bemutatásra kerül az első rész. Nyilván tévéadók meg streaming szolgáltatók szintén lecsapnak rá, amint lehet.

Rhys Frake-Waterfield azt is elárulta a csekély értelmű medvebocs helyett eredetileg ő Sherlock Holmes horrorflmet akart készíteni. Egyenlőre csak azért voksolt a butus mackó mellett, mert több ember gyermekkorához jobban kötődik Sherlock-nál, így sokkolóbb megjelenést lehetett produkálni vele. Sajnos Rhys Frake-Waterfield legalább 100 film elkészítését tervezi, és van lehetősége is a filmkészítéshez, szinte biztos, hogyha a sors hagyja neki a botrányokra építő rendező előveszi a nézővonzó világhírű detektivet. A Micimackó: Vér és méz első része brutális, ám később az alkotók kényszert érezhetnek a még véresebb, kegyetlenebb jelenetek bemutatására, hogy pénzt szerezzenek az érdeklődőktől. Sherlock Holmes-ra és sajnos ránk is egy még sötétebb, erőszakosabb világ köszönt, amiben már nem csak a történelmi személyekben, irodalmi alakokban, de szeretett mesekarakterekben sem lehetünk biztosak.

A rendező sajnos már most végleg összemosta gyilkos Micimackója nevét az életmentő Sherlock Holmes-szal a hírek szintjén, márpedig a neten mindennek nyoma marad, ennek is. Rhys Frake-Waterfield botrányaival meg agymenéseivel jól keres, közben lüke, befolyásolható nézőknek tarthat minket és sokaknak csonkíthatja lelkivilágát kedvenc hősei(n)k gyalázatos kifordításával. Itt van az új Steven Moffat, aki a médiában üzenget majd nekünk és találgathatunk amit mond igaz-e vagy sem. Kemény világ köszönt ránk, de mégszörnyebb lesz a gyermekeinknek és azok gyermekeinek, akiknek már szellemi komfortot, lelki menedéket adó kedves mesefigurák vagy igazi hősök sem jutnak. 

"Az erőszak a gondolkodni nem tudó emberek menedéke."
(Maurice Druon francia akadémikus, író, költő, politikus)

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

Források:
1, Entertainment, ew.com: 'We were in hysterics': The behind-the-scenes story of viral sensation Winnie-the-Pooh: Blood and Honey
2, ToonCity: Winnie the Pooh: Blood and Honey Was Almost a Sherlock Holmes Horror Movie
3, Game Rant: Winnie The Pooh: Blood And Honey Was Almost A Sherlock Holmes Horror Film
4, IGN: Megérkeztek a Micimackó: Vér és méz első kritikái, és úgy tűnik, a film egy rakás macisz*r lett
5, Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története

 

Megjegyzés: A fejléc csak illusztráció. És persze nekünk is van Sherlock Holmes horror videónk, egykor SherlockExtra készítette:

KAPCSOLÓDÓ HÍR: A tragikus orosz-ukrán háború miatt hetekkel csúszik a Frogwares Sherlock Holmes: The Awakened játéka. A készítők hivatalosan közölték, hogy rakétacsapások és áramkimaradások akadályozzák munkájukat. Az ukrán játékfejlesztők ígérete szerint ez lesz Frogwares legsötétebb, legbrutálisabb Sherlock Holmes játszmája.

the-awakened.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása