sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2022. augusztus 03. 16:13 - SzerzoiJogvedettTartalom

Steven Moffat visszatért a Sherlock sorozathoz, de nem úgy ahogy várták

steven-moffat-sherlock-manga.jpg

Steven Moffat író, producer és forgatókönyvíró hosszú évek után visszatért népszerű Sherlock-jához, ám nem olyan módon, mint rajongók hada várta. Tegnap ( , augusztus 2-án) a Forbidden Planet TV-nek adott negyedórás interjúban Andrew Sumner-rel a Titan Comics folyamatban lévő Sherlock-manga-adaptációiról, a grafikusművész Jay által illusztrált képregényekről beszélgetet. Meg persze az azokat inspiráló sikeres BBC sorozatról. Közben kifejtette; ő nem érti miért lett nagy siker a tévésorozat, hiszen Benedict Cumberbatch még nem volt híres...

sherlock-kacsint.gif

Hm, tudjuk; valóban nem volt még világhírű, de Moffat bácsi legyünk őszinték: Ben a hátán egymaga elvitte az egész sorozatot, feldobva a showt.

Sajnos Moffat nyilatkozata így olyan ciki, mint mikor egy foci világbajnokság megnyerése után 12 évvel az edzőnek még mindig fogalma sincs miért győzött a csapata. Ha Moffat, mint alkotó nem tudja mik saját produkciója erősségei, az nagy baj, meg közel sem profi. Szakmailag tudnia kéne, de temérdek rajongói visszajelzést kaptak/kapnak, a színészekkel is beszélhetett erről vagy más szakmabeliekkel 2010 óta. Szóval ezt az "értetlenséget" akkor hisszük el Moffat bácsinak, mikor a Nap forog a Föld körül... Szeretnénk szerénységnek betudni az elhangzottakat, de az Steven-re nem jellemző... Fura, hogy ez az amúgy szimpatikus fickó, aki állítólag Conan Doyle hősének tisztelője meg Sherlock Holmes-ról írt történeteket és 12 éve kapcsolatban áll sherlockian rajongókkal mindig "elfelejti", hogy a tanácsadó detektív rajongói szeretnek megjegyezni dolgokat, illetve tudnak gondolkodni. Ne nézz madárkának minket Moffat!

"Ez egy trükk.
Csak egy varázstrükk."

sherlock-trukk.jpg

Ugyanakkor jól sejthetjük azt, hogy mindez csak egy trükk: Talán Benedict-et hergeli, hiszen idén Mark-kal együtt kamerába nyilatkozták ők gyártanák a folytatást, de a főszerepeket alakító színészeknek már anyagilag nem éri meg a visszatérés. (Kapcsolódó posztunk: Mi hátráltatja a Sherlock sorozat folytatását?) Ne feledjük: Moffat, olyan híresség, akinek a Sherlock óta sikerek nemigen jutottak; a Dracula nem lett akkora durranás, mint várták és Steven legutóbbi alkotását -, ami Az időutazó felesége-, egy évad után elkaszálta az HBO, de Gatiss se tett le nagy érdemeket azóta... szóval talán a Sherlock forgatókönyvírói a rajongókat megcélozva akarnak nyomást gyakorolni Benedict Cumberbatch meg Martin Freeman színészekre, meg ilyen megjegyzésekkel, amik talán szakmai hiúságát ébreszthetik a nyomozó párost játszó duónak. Nem tudni biztosan, csak feltételezünk. Minden esetre már sem folytatás, sem kollegális tisztelet nem nagyon vehető ki a nyilatkozatok kapcsán. Szerintünk ez szomorú.

De miért is lett népszerű a Sherlock? Véleményünk szerint több okból, amit fontossági sorrendben jelzünk: 1, Benedict Cumberbatch zseniális színészi játéka és az, hogy külleme, hangja, elegáns mozgása a női nézők zömét magával ragadja. Ben tehetségét mi sem bizonyítja jobban, hogy Hollywood is lecsapott rá, Oscar-díj jelöltté is avanzsált - ezekről Moffat nyilván tud, szóval nem becsületes szóba sem hozni Benedict tálentumát... (Tök mindegy ismert volt-e már vagy nem, Steven is remek kvalitású színésznek vélte már akkor, hisz rá merte bízni kollégáival együtt a főszerepet.) 2, A sorozat első két évada még jól megírt történetekből álltak. Volt bennük izgalom, logika valamint humor. (Sajnos ezeket később elhagyták.) 3, Sherlock Holmes hírneve és amiatt, hogy Moffat és Mark Gatiss kezdettől hangoztatta az ő Sherlock-juk durvább Doyle-énál idővel azonban felveszi a legendás irodalmi alak jellemvonásait (- bánatunkra végül ez nem történt meg.) 4, A BBC erős propagandája 5, Watson-nak és mellékszereplőknek is kiváló színészeket alkalmaztak meg csodálatos munkát végzett a rendező, a zeneszerző és az operatőr.

Mi várható egyenlőre? Biztos lesz még termék, ami eladható a BBC Sherlock neve alatt. Idén is megjelent társasjáték (Sherlock Case Connection) és mindig ki lehet találni cuccokat, hogy a rajongói pénztárcák újra és újra megnyíljanak. De szórakoztatás s új filmélmény? Forgatás egyenlőre talán akkor lesz, ha 10-20 év múlva új színészekkel készül remake vagy előzmény előzménye sorozat... Vagy ha Moffat trükkje idővel beválik. (A vén róka rég elvesztette az aranytojást tojó tyúkot, de úgy véljük, azért remél s mesterkedik...)

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Számít a szavazatod: Szavazás a nyereményjátékhoz 

Források: 

1, forbiddenplanet.com: "Steven Moffat on Sherlock, Irene Adler, Moriarty and their dark love story in a puzzle box" - Benne Steven Moffat nyilatkozata a posztunkban közölt YouTube videóként.
2, androgeek.hu: "Egy évad után törölték Az időutazó felesége sorozatot"

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása