sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. május 10. 15:29 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes és a lézer

sherlock-lezer.jpg

" Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban ... "

, de itt a Földön is, egykoron és napjainkban május 4-ét ünnepeljük Nemzetközi Star Wars Napként. A fantasztikus sorozat és hasonló társa a Star Trek több olyan színészt felvonultatott, akik különböző Sherlock Holmes filmekben ugyancsak szerepeltek. Azonban május 4-e más módon is kötődik világot meghatározó eseményhez, halálos összecsapáshoz. Ekkor történt ugyanis bolygónk legnagyszerűbb nyomozójának nevezetes harca ősellenségével James Moriarty professzorral a Reichenbach-vízesésnél.

vizeses-tabla.jpg

A végzetes küzdelemről dísztábla emlékezik meg a svájci vízesésnél, illetve Sherlock Holmes rajongóinak tisztelgő koszorúi, virágai. A legendás küzdelem a Star Wars-hoz hasonlóan szintén világszerte híres és sok új fantáziabeli kalandhoz vezetett.

A Baker Street-i nyomozó bármennyire is a letűnt viktoriánus kor vívmánya a mai napig aktuális és menő. Történeteit filmvásznon, könyvekben, színházakban élvezhetjük, akár az egysikú hétköznapok dimenziójából kiemelkedve 3D-ben és 4-ben is, illetve szuper rajongói videóban is.

 Sherlock Holmes meets Star Wars ( Fénykardos harc ) 

A népszerű rendező George Lucas filmstúdiója a Lucasfilm készítette egykor a "Sherlock Holmes és a Félelem Piramisa" (Young Sherlock Holmes) "ólomüveg lovag"-ját. Ez az effekt volt a filmtörténelemben az első olyan CGI-karakter, amely fotórealisztikusan jelent meg. Készítése során RGB-lézerrel közvetlenül a filmre szkenneltek és festettek. (2022-ben animátorok a lovagot "modernebb" megjelenéssel újratervezték.)young-sherlock-holmes-knight.jpg

A különc detektív azonban nemcsak a képernyők sztárja, hanem a tudományé is. Idén hetven éve jelent meg a tanulmány, ami alapjaiban változtatta meg a tudományt. A brit Francis Crick és az amerikai James Watson besétáltak a Cambridge-i Eagle-be, és bejelentették, hogy „felfedezték az élet titkát”, a DNS kettőshélix-szerkezetét. Persze James családi neve csak véletlen egyezik a szenzációs bűnmegfejtő kedves cimborájáéval, John Watson-éval. Mégis az orvostudományban jelentős szereppel bír a neves angol nyomozópáros, akár lézerrel vagy más módszerekkel.

Az IBM Watson-nak nevezte el azon a számítógépes rendszerét, melytől az egészségügy/orvostudomány hatékony megreformálását várta a mesterséges intelligencia előnyei révén. Az utóbbi idők híradásai szerint a cég ebbéli reményei talán nem igazán váltak be, de még mindig úgy hírlik, hogy temérdek adatot elemezve Watson eddigi pályafutása alatt adott diagnózist olyan betegeknek, akiknek bajával kapcsolatban a doktorok tanácstalanok voltak.

ibm-watson.jpg

Holmes azonban nem csupán a nyomozós történetekben, de a gyógyításban is Watson cimborája fölé kerekedhet esetleg már kerekedett teljesítményben. A génkutatásban ugyanis SHERLOCK néven alkalmaznak diagnosztizáló eszközt, mely eddig jól vizsgázott. SHERLOCK megfelelő körülmények közt specifikus RNS/DNS kimutatására használható. (Van hozzá egy HUDSON nevű segítő is, ha valaki kételkedne abban, hogy az analizáló eszköz Doyle hőséről lett elnevezve, annak jelezzük, hogy Mrs. Hudson Sherlock Holmes házvezetőnője volt.) SHERLOCK meg HUDSON együtt kombinálva is alkalmazható kutatások során.

Még nincs egy éve, hogy tavaly augusztusban megjelent egy tanulmány Igor K. Lednev professzortól és tanítványától Alexis Weber kutatási asszisztenstől, hogy fluoreszcencia spektroszkóp révén használható azon véremelemzési módszer, amit a kitalált Holmes legelső kalandjában említ, mint saját kutatása. (Lednev professzor az amerikai Albany Egyetemen dolgozik. Fő kutatási területei: az analitikai kémia, a fizikai kémia, a biokémia meg a lézer spektroszkópia. Tanulmánya a Frontiers-ben jelenet meg, mely a 3. legtöbbet idézett és a 6. legnagyobb kutatási kiadó és nyílt tudományos platform.) Az új eljárás forradalmi áttörést jelenthet mind az egészségügyben, mind a bűnüldözésben.

Bővebb információk:

sherlock-fbi.jpg

... és ha már bűnfelderítés vagy gyógyítás:

Amerikában országszerte elérhető az Arrival 3D cég, mely "Sherlock 3D lézerszkennelési szolgáltatás"-t kínál. Alkalmazásával felmérik a kárt szenvedett kocsik állapotát és meg tudják állapítani, hogy a közlekedési baleseteknél melyik autó vezetője volt vétkes.

Lézeres műtéttel kezelnek házi kedvenceket az amerikai Sherlock Bones Állatkorházban (Sherlock Bones Animal Hospital).

Hazánkban gyógytornát meg manuálterápiát kínál Budán, valamint Pesten - kedves partnerünk - a SherlockRehab.

Blogunkon mindig szívesen utalunk a nagy detektív magyar vonatkozásaira. Most viszont a lézer kapcsán jegyezzük meg büszkén, hogy az orvostudomány által energetizálásra (Igen: Az erő legyen Veled!) illetve állapotjavításra, míg a kozmetikai szalonokban szépítészetre használt lágylézer (SoftLaser), másnéven biztonságos lézer (Safe Laser) egy magyar orvosprofesszor, Dr. Mester Endre világszerte elterjedt találmánya.

mester-endre-doktor.jpg

Dr. Mester Endre (sebész, kutató, feltaláló, radiológus)

A különleges fénnyel működő magyar kezelésről a feltaláló fia, Dr. Mester Ádám radiológus beszélt az ATV Heti Napló adásában: 

Magyar professzor terápiájával állították talpra a kerekesszékbe kényszerült pápát:

Még az orvoslásnál maradva; hoztunk egy képet a VINS (Victorian&Neo-Victorian Society in Spain) tegnap véget ért Nemzetközi Szimpóziumáról. A két napig tartó esemény zárónapján Dr. Saverio Tomaiuolo az University of Cassino and Southern Lazio olasz egyetem docense tartotta előadását "A betegség felderítése: a Sherlock Holmes-paradigma" címmel:

saverio-eloadas.jpg

Dr. Saverio Tomaiuolo úr, az előadás közben

Detecting the Disease: the Sherlock Holmes Paradigm

A kivetítőn a China Daily 2020-as cikke ('Sherlock Holmes' epidemiologists track patients' histories) látható, mely arról szól, hogy a Covid-19 járványt kutató orvosoknak a nagy detektívhez hasonlóan kell nyomonkövetnie a vírust. Mindez nem csupán a nyomozó munka miatt áll közel a bűntetteket felderítő zsenihez, de az alakját ihlető Dr. Joseph Bell professzor szintén orvos volt (sebész), akárcsak megteremtője Conan Doyle. Utóbbi egykor szemészként kezdett praktizálni és orvosi tudását több alkalommal felhasználta irodalmi műveiben, így természetesen Sherlock Holmes kalandjaiban is.

Tanulságul szolgáljon az, hogy a lézer, a mesterséges intelligencia, olyan, mint az őket megalkotó emberi elme: egyaránt használhatók jó vagy rossz dolgokra. Rajtunk az emberiségen áll mihez kezdünk velük, hogyan formáljuk általuk a világot. Sherlock Holmes jó dolgokat tesz vele: filmen szórakoztat, balesetekben szolgáltat igazságot, betegségek diagnosztizálásában segít és mit korábbi cikkünkben írtuk a NASA fejlett marskutató eszközeként lézerrel analizál. (Utóbbit korábban a Vedd kezedbe a Világegyetemet! posztunkban mutattuk be.) Mindegy, hogy régi időkből származik a zseniális detektív; még ma és a jövőben is tanulhatunk tőle.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

vilagegyetem-a-kezedbe.jpg

FORRÁSOK:
1, Time and Date AS: Fun Holiday – Star Wars Day
2, YouTube videók:
- Sherlock Holmes meets Star Wars (Internet Masterpieces)
- Hír TV: Napi Aktuális műsor: Dr. Mester Ádám lézerterápia
3, IBM Watson Health - internetes cikkek
4, Sherlock és Hudson génkutatás:
National Library of Medicine - ncbi.nlm.nih.gov
Who or What is SHERLOCK? - Ann M. Gronowski
5, CGI Lovag: Wikipedia és "We Remake the FIRST EVER CGi Character to see if it’s Gotten any Easier." YouTube video (by Corridor Crew)
6, Arrival 3d website: SHERLOCK 3D Laser Scanning Services
7, VINS International Symposium:
- honlap: vins-society.org/en
- Twitter oldal: twitter.com/SocietyVins
8, Sherlock Bones Animal Hospital honlap
9, blogunk - a sherlock.blog.hu - korábbi információi

Ha van kedved segíteni, csatlakozz Te is:

konyvfelajanlas.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása