sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. szeptember 24. 18:12 - SzerzoiJogvedettTartalom

Sherlock Holmes szobrot állítottak fel Japánban

bam-sherlock-szobor.jpg

Szeptember 23-án, azaz tegnap egy éve, hogy Japánban megnyílt a BAM (a Brit Antik Múzeum). Az egy esztendő alatt sok látogatót fogadtak és szerepeltek az NHK közszolgálati tévéadó és Yumiko Hirono professzor asszony közös műsorában a "Sherlock Holmes Special"-ban, mely a "100 perc remekmű" című sorozat négy részes különkiadása.

nhk-adas-promo.jpg

Az első születésnap alkalmából két napos ünnepségbe kezdtek, ami az előző nap indult és ma is tart. A BAM leghíresebb, legkeresettebb látványossága a "Sherlock Holmes szoba" (Sherlock Holmes room), vagyis az emelet, amit Sir Arthur Conan Doyle világhírű hősének tiszteletére szenteltek. Most az évfordulóra szobrot is felállítottak, mely egyes hírek szerint az első Sherlock Holmes szobor az ázsiai szigetországban.

Mi a Magyar Sherlock Holmes Club-nál azonban tudjuk, hogy nem lehet az első, hiszen van róla információnk, hogy a Koushinzuka Park-ban is áll egy, melyet a Japán Sherlock Holmes Club állítatott. Talapzatán a nagy nyomozó neve olvasható. A gyönyörű, életnagyságú szobrot egy híres japán szobrász, SATOH Yoshinori készítette, majd 1988. október 9-én egy ünnepségen leplezték le. Száz ember vett részt rajta, közülük 38-an detektív jelmezben. Az átadási eseményeket és a résztvevők számát korlátozta, hogy ekkor már Tenno Showa (Hirohito császár) halálos beteg volt, emiatt a helyi iskolásokból álló tűz- és dobcsapat bemutatóját le kellett mondani.sherlock-szobor-japan-park.jpg

A nagy nyomozó szobra a Koushinzuka Park-ban

A BAM szobrát azonban bizonyosan több látogató fogja megtekinteni. Az évfordulós ünnepségre Julia Longbottom, brit japán nagykövet üzenetet küldött:

julia-longbottom.jpg

" Gratulálunk a Brit Antik Múzeum BAM Kamakura 1. évfordulójához. Részt vettem a tavalyi megnyitó előtti rendezvényen, és lenyűgözött a brit régiségek lenyűgöző gyűjteménye, amelyet Dobashi úr állított össze. Ezek a gyűjtemények emlékeztettek a Nagy-Britannia és Japán közötti mély kapcsolatokra, valamint az innováció és a kreativitás közös hagyományaira. Az is nagyszerű, hogy egy csodálatos épületben található, amelyet kifejezetten Kengo Kuma tervezett. Nincs senki más, mint Kengo Kuma, aki olyan modern építészetet tudna létrehozni, amely kifejezi a kapcsolatot a régi és az új dolgok között, és felhasználja a hagyományos japán kézművességet. BAM Kamakura bizonyos értelemben összefoglalja a japán brit nagyköveti szerepemet. Bár megjelenése új, elődeim mesterségbeli tudására és gazdag történelmére támaszkodva kezelem a Japán és az Egyesült Királyság előtt álló kortárs kihívásokat és lehetőségeket. BAM Kamakura-hoz hasonlóan én is szeretném, ha többen, főleg fiatalok érdeklődnének Japán és az Egyesült Királyság történelme, valamint Japán és az Egyesült Királyság kapcsolatának további fejlődése iránt. Mindannyiunknak sokat kell tanulnunk. Reméljük, hogy továbbra is sokan ellátogatnak majd a BAM-ba, amely a közös történelmünknek és egymásnak köszönhetően már az első évben nagy sikereket ért el. "

A nagykövet beszédében említett igazgató, Dobashi úr (, teljes nevén Dobashi Masaomi - alábbi képünkön) a hétvégi rendezvény egész ideje alatt a múzeumban válaszol látogatók kérdéseire és a kulturális intézményről készített fotókönyveket dedikálja. A múzeum páratlan tárlata neki köszönhető. Különleges kollekciója 30 éves kemény gyűjtői munkája után állt össze. Az épületet pedig, mint Julia Longbottom is említette Kengo Kuma építész tervezte, aki a a Tokiói Egyetem Építészeti Tanszékének emeritus professzora. 

bam-kepeslapok.jpg

Szombaton és vasárnap is az első 30 látogató BAM képeslapokat kapott, melyek a fenti képen láthatók. A szerencsések ezekkel nyereményjátékon vehettek részt. Most viszont inkább beszéljünk arról, milyen új Sherlock Holmes szobrot nyert a világ:

Az emlékmű Holmes testalkata, valamint regényekből és illusztrációkból származó ruhái alapján készült. Körülbelül 183 cm magas, ez megfelel detektív Conan Doyle által jelzett méretének. Szilárdan álló hősünk szarvasvadász sapkát meg hosszú kabátot visel és természetesen az elengedhetetlen pipa sem maradt el. Az alkotás talapzatán nyomozónk neve és a "British Antique Museum 2022" felirat áll. Holmes így a múzeum megnyitási évét jelzi, őrzi.

bam-sherlock-szobra.jpg

A látogatók pedig természetesen kedvükre fényképezkedhetnek vele. 

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

FORRÁSOK:
1, British Culture in Japan - bcij.jp
【BAM鎌倉】英国アンティークの世界を体験できるミュージアムが1周年!シャーロック・ホームズ像や希少なロンドンタクシーが登場
2, Japán Sherlock Holmes Club honlapja - holmesjapan.jp
The Statue of Sherlock Holmes in Japan
3, BAM hivatalos weboldal - bam-kamakura.com
4, YouTube kép - Bikes & Castles Japan csatorna
The Story Behind A Hidden Sherlock Holmes Statue | Cycling Japan [4k]

KAPCSOLÓDÓ OLDALAK:

Sherlock Holmes szobrainak titkai:

sherlock-szobor-edinburgh.png

Kolodko Mihály szobrai Conan Doyle különleges világában:

kolodko-szobrok.jpg

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása