sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. október 20. 22:10 - SzerzoiJogvedettTartalom

Karácsonyi ajándék lesz az új Sherlock sorozat Lucy Worsley történésztől

 ... zseniális vacogás elleni tippekkel (korábbi cikkünk révén)

karacsonyi-sorozat.jpg

Sziasztok!

Korábban már jeleztük, hogy Lucy Worsley brit történész dokumentumfilm sorozatot forgat a világ leghíresebb detektívéről és annak alkotójáról, Sir Arthur Conan Doyle-ról. (Lucy Worsley indult Sir Arthur Conan Doyle és Sherlock Holmes nyomába). A British Period Dramas értesülései szerint az alkotás idén decemberben debütál az Egyesült Királyságban a BBC Two-n és BBC iPlayer-en, majd jövőre jelenik meg a PBS csatornán az Egyesült Államokban.

Nekünk magyaroknak is lehet esélyünk előbb-utóbb látni -, reményeink szerint -, ugyanis Lucy Worsley műsorait gyakran átveszik a magyar nyelven sugárzó dokumentumfilm csatornák.

Az angol Lucy Worsley a Történelmi Királyi Paloták főkurátora (Chief Curator at Historic Royal Palaces), továbbá történelemkönyvek szerzője és történelmi dokumentumfilmek műsorvezetője, aki nem kötelezően elvállalt, unalmas munkaként állt neki a sorozatnak. Ugyanis sok híres emberhez, meg hozzánk hasonlóan ő is nagy rajongója a Baker Street legendás zsenijének:

" ÉLETRE SZÓLÓAN BELEZÚGTAM Sherlock Holmes-ba, így az elképzelhető legnagyobb örömömre szolgált, hogy feltárjam az életét, halálát és feltámadását. " - árulta el. (A nagy betűket azért használjuk, mert Lucy igen nyomatékos hangsúllyal mondta ezt.)

" Életének és korának feltárása közben valódi és néha nyugtalanító betekintést nyertem a férfiasságba, a birodalomba és a viktoriánus értékekbe is. " - magyarázta. - " Alkotóját, Arthur Conan Doyle-t összetett, ellentmondásos és végtelenül lenyűgöző személyiségnek tartom. "

viktorianus-hidegleles.jpg

Viktoriánus hideglelés: Küzdj úgy a hideg ellen, mint Sherlock Holmes cikk

Korábban a Telegraph & Argus „Sherlock: Lucy Worsley on Holmes vs Doyle” címmel említette a készülő művet, ám lehet címváltás történt, mert a British Period Dramas már "Killing Sherlock: Lucy Worsley on the Case of Conan Doyle"-ként hivatkozik rá. Mindenesetre bármilyen címmel vagy bármely időben köszönt ránk, nekünk magyar rajongóknak is hatalmas csemege lehet, igazi Karácsonyi Ajándék.

Három részből álló dokumentumfilm sorozat jön, melyben a neves történész archívumokat kutat át, és szakértőkkel, leszármazottakkal és rajongókkal találkozik, miközben Doyle-t és alkotását a körülöttük zajló világrengető események és változások tükrében vizsgálja.

A hivatalos leírás szerint: " Lucy feltárja Sherlock eredetét Conan Doyle korai, orvostanhallgatói életében, feltárja korai történeteit, és feltárja a késő viktoriánus Nagy-Britannia sötét bugyrait - a droghasználattól a valódi bűnözésig.

Feltárja Doyle növekvő kiábrándulását detektív-alkotásából, és azt a vágyát, hogy eltávolodjon Sherlock-tól, és maga vegye át a detektív szerepét a huszadik század egyik legfontosabb jogi ügyében; és megvizsgálja későbbi történeteinek sötétségét, tükrözve Doyle életének valóságát: Miután elveszítette legidősebb fiát, a spiritualizmus felé fordult, és csökkenő közkedveltségét, valamint azt, hogy összeveszett egy nagyon híres bűvésszel. "

Itt magyar vonatkozásra bukkanhatunk, hisz a híres bűvész Harry Houdini lesz, aki Weisz Erik néven hazánkban született. Portjéja a tehetséges grafikustól, az amerikai Travis Simpkins illusztrátortól látható is a jelenleg zajló Sherlock Holmes Képkiállításunkon, a Deák Ferenc Könyvtárban. A fővárosi bibliotéka pont abban a kerületben található, ahol a fantasztikus mágus született: Erzsébetvárosban. Ráadásul Houdini Csengery utcai szülőházához viszonylag közel, egy kellemes sétányira. (A szenzációs illuzionistát már gyakran említettük mind Holmes, mind Arthur kapcsán.)

Bárhogy is élt az irodalmár Conan Doyle, a népszerű nyomozó túlnőtt szerzőjén és saját, különálló életet talált könyvekben, színpadon, filmvásznon. Olyannyira, hogy Guinness-rekordok szerint Holmes a film- és tévétörténelem legtöbbet ábrázolt irodalmi emberi karaktere.

A filmvásznon olyan csodálatos színművészek játszották, mint Jeremy Brett vagy Basil Rathbone,  Robert Downey Jr., Benedict Cumberbatch vagy Jonny Lee Miller. Tévéképernyőn és mozikban meg színpadon világszerte több, mint 9000 színész bújt már a briliáns bűnüldöző bőrébe.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

lucy-worsley.jpg

FORRÁSOK:

1, British Peroid Dramas - britishperioddramas.com

New documentary about Sherlock Holmes author coming to BBC and PBS

2, Korábbi saját cikkünk:

Lucy Worsley indult Sir Arthur Conan Doyle és Sherlock Holmes nyomába

Megjegyzés: A fejlécképhez "Lucy Worsley's Christmas Carol Odyssey" című műsorának egyik promoképét használtuk.

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása