sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2023. december 06. 01:28 - SzerzoiJogvedettTartalom

A BBC erőteljesebben hirdeti az új Sherlock sorozatot - kiderült a NAGY TITOK, ami mindig is nyilvános volt :-)

lucy-worsley-sherlock-sorozat.jpg

Kedves Sherlock Holmes Rajongók!

Hazánkban először mi jeleztük, hogy Lucy Worsley brit történész Sherlock Holmes és Sir Arthur Conan Doyle kapcsán készít dokumentumfilmet, három részes sorozat formájában. Ezt nyáron, egy augusztusi posztunkban jelentettük meg: Lucy Worsley indult Sir Arthur Conan Doyle és Sherlock Holmes nyomába, majd októberben arról is hírt adtunk, hogy megjelenése miatt Karácsonyi ajándék lesz az új Sherlock Holmes sorozat Lucy Worsley történésztől. Tekintve, hogy közeleg a december 10-ei premier a BBC propaganda gépezete beindult és számos külföldi sajtóorgánum kezdett írni a közelgő műsorról. Híreiket a napokban több magyar médium is átvette (, így például: a HVG, 24.hu vagy a Hamu és Gyémánt). Tudjuk jópár Sherlock Holmes rajongót meglepett, hogy ezekben azt olvashatta Conan Doyle titokban gyűlölte híres irodalmi alakját, az elmés Baker Street-i detektívet. Nos, ez olyan nagy "titok" volt, hogy Doyle, az író sosem tagadta mennyire nehéz már neki egyetlen karakterhez lekötnie magát, illetve számos korábbi dokumentumfilm, cikk illetve külföldön több könyv is született e témában. Az író azon mondata, amit William Gillette színésznek adott arra, mit kezdhet majd bűnüldöző zsenijével pedig közismert: You may marry him, murder him, or do anything you like to him. (Megnősítheted, megölheted, vagy bármit megtehetsz vele, amit csak akarsz.)... Szeretnénk hát megvédeni a hazai médiumokat, hogy nem ferdítésről vagy torzításról volt szó a részükről, sajnos a világ más tájain így reklámozzák a közelgő sorozatot, így jelentette meg a The Guardian és a Daily Mail. Állítólag Lucy Worsley emlegette a titkot, akiről a Daily Mail már a napokban megírta, hogy semmit se tudott a híres író életéről, míg neki nem kezdett saját sorozatának. (Erről éppen három napja számoltunk be: Botrány az új  Sherlock sorozat körül - itt köszönjük meg, hogy ezen posztunkat a Blog.hu is ajánlotta.) Tehát az angol történésznő számára nyilván érdekes újdonság, egyenesen szenzációsan nagy titok lehetett ez, és ugye izgalmas dolgokat illik mondani egy reklámozandó tévéműsorról. 

Sajnos ez nem az első eset, hogy egy történész véletlenül vagy szándékosan hamis dolgokat állít Sherlock Holmes-ról és megteremtőjéről. Az egyik ilyen tudatos hazugságot épp a közeljövőben igyekezünk leleplezni, és az így keletkező olyan tévhitet, aminek magyar történelmi portál is felült. A Magyar Sherlock Holmes Club tud két olyan íróról is, akik egy külföldi Sherlock Holmes Társaság oszlopos tagjaként adtak ki könyvet arról, hogy Arthur Conan Doyle embert ölt egy izgalmas Sherlock Holmes történetért... Ez persze nem igaz, felháborítóan nagy hazugság, de a pénz nagy úr... Rengeteg a manipuláció, torzítás, félreértés.

Mi most azt tanácsoljuk, hogy Lucy Worsley sorozata kapcsán is jól gondoljuk meg mit hallunk majd és ha kell elsőre vagy többedik alkalommal is kutassunk utána a neten - legalább 5-7 különböző forrásból az esetleg bennünk kételyt ébresztő információknak. (Az ugyanolyan tartalmú átvett cikkeket ne vegyük több forrásnak, csak egynek, hisz gyakorlatilag az egy hír többszörösített példányai, másolatai.)

Akit viszont érdekel miért volt keserves kín a tehetséges irodalmár számára világhírű karakterének történeteit ontani, annak ajánljuk kedvenc újságírónk Zeller Márton tavaly megjelent publikációját: Zeller Márton Doyle cikke a Blikkben. Egyrészt, mert zseniális, rövid összefoglalója annak minken ment keresztül a skót szerző, illetve remek bizonyítéka annak, hogy amit Lucy Worsley meg a BBC titokként hirdet, sosem volt eltemetett rejtély.

Gondolhatnánk újságírói szenzációhajhászásra a magazinoktól, de a BBC eddig nem adott ki cáfolatot. Őszintén fájdamas, ha egy produkció még meg sem jelent, de máris hamis dolgokat hirdetnek róla. A BBC-től ezt sajnos már megszoktuk, elég sok kamu ment a BBC Sherlock sorozata kapcsán is, ám Lucy Worsley révén elég nagy csalódás ez, amennyiben tényleg ilyeneket állított.

Na, de csak folytassuk jókedvűen! Adjunk mi is figyelemfelkeltő címeket:

igaz-tenyek.jpg

A címlap illusztráció. Ez a magazin nem létezik. Horace Harker egy fiktív szereplő, A Hat Napóleon esetében újságíró. Fotónkon egy férfimodell látható.

EGYÉB SHERLOCKIAN HÍREK A NAGYVILÁGBÓL:

A Végső Problémától a Kisiskoláig és az Egyetemig :-)

A sikeres és igen szimpatikus író Arturo Pérez-Reverte folytatja könyvének promotálását. November végén az Antena 3 spanyol tévécsatorna El Hormiguero műsorában beszélt az El Problema Final (A  Végső Probléma) című kötetéről. Erről a riportról hoztunk egy képet:

arturo-az-antena-3-adasaban.jpg

Az említett az új krimi regényről nyáron már a Sherlockian információk-ban adtunk tájékoztatást.

Az interjút a csatorna hálásan megköszönte közösségi oldalán az írónak, mert az adás a nap legnézettebb műsora lett.

tv-koszonet-arturonak.jpg

Ugye, hogy lehet nézőket vonzani hazugságok nélkül is? :-)

Aki viszont maga szeretne egy klassz kötetet írni a detektívkirályról, az Anglia egyik egyetemére, a York St John University-be mehet, ahol december 7-én (csütörtökön) Tim Major író tart előadást a Sherlock Holmes történetek írásának fortélyairól.

ysj-tim-mayor.jpg

Tim Major író és szabadúszó szerkesztő York-ból. Könyvei közé tartozik a Kígyóbőrök és a Remény szigete, három Sherlock Holmes regény, az And the House Lights Dim című novellagyűjtemény és egy monográfia az 1915-ös néma krimiről, a Les Vampires-ről. 2024-ben fog megjelenni Jekyll & Hyde: Consulting Detectives című regénye. Tim-nek kisjátékfilmjei számos magazinban illetve antológiában jelentek meg, és beválasztották a legjobb brit sci-fi, a legjobb brit fantasy és az év legjobb horrorja kategóriába. - ajánlja Tim-et az egyetem.

Az EB English iskola nagyon várt vendéget fogadott. A 7. évfolyam diákjait maga a híres író Andrew Lane látogatta meg. A gyerekek számára különleges volt ez a nap, mert korábban olvasták Andrew Sherlock Holmes könyveit, melyek nagy kedvenceikké váltak. Lane előadást tartott nekik és fiatal rajongói kérdéseire is szívesen válaszolt.

andrew-lane-sherlock-eloadas.jpg

Érdemes megnézni a második képen a kisfiú kezeit. Valamit lelkesen mesél, hiszen gesztikulál. :-) A hír igazságát egy fiúcska non-verbális jelei igazolták.

Később Andrew Lane azt írta közösségi oldalán nem is gondolta a gyerkőcök mennyi mindent tudtak az írásairól és egy tanár meglepte egy sosem hallott elmélettel is a saját könyve kapcsán. 

Sherlock barátunkkal tehát továbbra is foglalkoznak külföldön. Akár képernyőn, cikkekben vagy iskolai oktatásban. Reméljük idővel ebben is utólérjük a világ más országait, csak kívánjuk, hogy torzítások meg hazugságok nélkül.

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club

Megjegyzés: a fejléckép csak illusztráció

FORRÁSOK:
1, Lucy Worsley sorozata kapcsán:
- hvg: Gyűlölte Sherlock Holmest az alkotója
- 24.hu: Titokban gyűlölte az írója Sherlock Holmes karakterét
- Hamu és Gyémánt: A Sherlock Holmes írója gyűlölte az általa kitalált detektívet
~ THE GUARDIAN - theguardian.com:
Arthur Conan Doyle secretly resented his Sherlock Holmes creation, says historian
~ DAILY MAIL - dailymail.co.uk
Sir Arthur Conan Doyle? 'A toxic imperialist mansplainer!' That's what historian Lucy Worsley thought of the complex Sherlock Holmes creator... until she delved into his tragic family history
2, Arturo Pérez-Reverte interjú:
X: Arturo Pérez-Reverte hivatalos közösségi oldala
twitter.com/perezreverte @perezreverte
El Hormiguero hivatalos közösségi site - @El_Hormiguero
twitter.com/El_Hormiguero
3, York St John Egyetem
Hivatalos X oldal: twitter.com/YorkStJohn @YorkStJohn
evenbrite - evenbrite.co.uk:
Sherlock Holmes and the 12 Thefts of Christmas: Writing Sherlock Holmes
4, Andrew Lane iskolalátogatása:
X: EB English - twitter.com/EBEnglish01 @EBEnglish01
X: Andrew Lane hivatalos közösségi oldala
twitter.com/AndyLaneAuthor @AndyLaneAuthor

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása