sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala

2024. február 06. 00:47 - SzerzoiJogvedettTartalom

DELTA és a mézédes intelligencia

delta.jpg

Sziasztok!

Sherlock Holmes neve világszerte ismert. Mindenki meg tud róla említeni valamit. Azzal már kevesebben vannak tisztában, hogy a legendás brit detektív nagy hatással bír a tudományokra, a művészetekre, de még a történelemre is. Hozzá hasonlóan mindenki ismeri a méheket, ám igazi jelentőségükről már kevesebben tudnak. Minket mindig lenyűgöz, hogy Sir Arthur Conan Doyle a méheket választotta hőse kedvenc állatainak, hiszen irodalmi alakja, meg a méhek egyaránt számtalan sokoldalú, hasznos és hasonló tulajdonsággal rendelkeznek. Így káprázatosan zseniális a párosítás.

Richard Hammond brit műsorvezető (, továbbá író, újságíró és mechanikus) a méhekről szóló tudományos műsorában azt említette: "A méhek közül egy önmagában semmi, de többen együtt maguk a megtestesült kollektív intelligencia."

richard-hammond.jpg

Mind nyomozónk, mind a csíkos kis virágbarátok a bűnüldözésben is szerepet játszhatnak. Holmes egykor berobbantotta a kriminológiát és úgy tűnik a jövőben is nyújthat még ehhez segítséget (, lásd: Sherlock több, mint 40 évvel leelőzte az FBI-t és újra segít cikkünket). Míg tudósok felfedezték, ha drogot adnak nektár mellé, akkor laboratóriumi körülmények közt a méhek pár órán belül elsajátítják a drogkeresést. Ez azért is nagy szó, mert a drogkereső kutyák kiképzése másfél évet igényel.

De most kutassunk kicsit mi a méhek után. Az alábbi, majdnem 25 perces, csodás magyar dokumentumfilm a méhekről szuper lehetőség erre:

A méhek nyomában - magyar természetfilm (2017)

(A videót az ismeretterjesztésen túl relaxációs céllal is érdemes megnézni, hiszen kellemes hangokat és meseszép tájképeket meg virágokat mutat be.)

Azt se feledjük, hogy maga a méz jó hatással van az emberi testre, belső szerveink közt az agyunkra is. Mondhatjuk tehát, hogy mézédes intelligenciáról beszélünk. 

Sőt! Weiner Sennyey Tibor méhész (, emellett költő, író, művésztanár, szerkesztő, kertész) szerint a méhészek szintén bírnak Sherlock Holmes képességeivel. Erről a napokban a Qubit magazinban jelent meg egy színvonalas, tartalmas cikk, melyet a következő képre kattintva olvashattok:

qubit-mehesz.jpg

Ha pedig kedves olvasó a tudásvágyad úgy szeret kutakodni, mint méhek a virágok közt, akkor ajánljuk Neked a legendás ismeretterjesztő műsor a DELTA más stílusú, új évfolyamát, ahol Fejős Ádám műsorvezetővel számtalan témában lehet kalandozni. A méhek már az első adásban kicsit szóba kerülnek, de akár a Sherlock Holmes-hoz igen hasonló, ikonikus angol karakterről James Bond-ról is érdekességeket tudhattok meg a DELTA majdnem félórás - alább elérhető - adásaiból:

delta-mediaklikk.jpg

Tisztelettel: a Magyar Sherlock Holmes Club 

Könyvajánló és méhes cikk: A méhészinas

sherlock-holmes-meheszinas.jpg

FORRÁSOK:
1, Richard Hammond's Invisible Worlds - méhes epizód:
Secrets of the hive (A kaptár titkai) című rész
2, Méhek nyomában - magyar dokumentumfilm (2017)
Rendezők: Jurkovics Milán és Poroszka Magyar Zsolt
YouTube videós elérés
3, Qubit - qubit.hu:
Weiner Sennyey Tibor szerint a jó méhész olyan, mint Sherlock Holmes: megfigyel, tanul, gondolkodik, nyomoz, rájön és megold
Vajna Tamás írása
4, Delta új évfolyam - ismeretterjesztő magazin:
Közszolgálati televízió, médiaklikk honlap és YouTube

komment
sherlock.blog.hu - a Magyar Sherlock Holmes Rajongói Klub hivatalos oldala
süti beállítások módosítása